Platini a inaugurat un monument în amintirea meciului păcii de Crăciun din 1914

Platini a inaugurat un monument în amintirea meciului păcii de Crăciun din 1914

Președintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), francezul Michel Platini, a inaugurat joi, la Ploegsteert (Belgia), un monument în amintirea ”meciului păcii” pe care soldații germani și britanici l-au jucat, după ce au ajuns la un armistițiu, fără niciun aviz, în ajunul Crăciunului 1914 din timpul Primului Război Mondial, informează AFP.

„Vreau să aduc un omagiu soldaților care, în urmă cu 100 de ani, și-au exprimat umanitatea jucând împreună fotbal, deschizând astfel un capitol important în construcția unității europene și servind drept exemplu pentru tinerii de azi”, a declarat Platini, reamintind „limbajul universal pe care îl reprezintă fotbalul”.

În locul denumit Saint-Yvon, la Ploegsteert, nu departe de frontiera franceză, soldați germani și britanici au ajuns la un armistițiu de Crăciun, în timp ce luptele dintre cele două armate durau de câteva luni. Ei și-au părăsit tranșeele pentru a disputa un meci de fotbal în ziua Crăciunului, magia acestei sărbători ducând la fraternizarea între soldați cu ocazia acestui meci.

Deși fără miză, dar aducător de pace și bucurie între două tabere care până în urmă cu o zi se uciseseră între ei, meciul a fost câștigat de germani cu 3-2, conform însemnărilor din carnețelul personal al lui Kurt Zehmisch, soldat din regimentul 134 saxon.

„Mingea a înlocuit gloanțele. Pe durata meciului, umanitatea a câștigat în fața barbariei”, a reamintit ministrul Sporturilor din Țara Galilor, Ken Skates, adăugând că și astăzi „sportul ajunge să unească popoarele”.

Ceremonia, la care au luat parte mai multe oficialități, s-a încheiat cu difuzarea unui film în care foștii jucători Paul Beitner, Bobby Charlton și Didier Deschamps au citit cu multă emoție scrisorile soldaților care au povestit ce s-a întâmplat, în jurul unui balon de fotbal, de Crăciunul anului 1914.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVĂ