Secretele celui mai bun whisky din lume: apa din Japonia și butoaiele din Spania

Secretele celui mai bun whisky din lume: apa din Japonia și butoaiele din Spania

Marca de whisky Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013, desemnat în toamna acestui an drept drept cel mai bun din lume de ghidul Jim Murray Whisky Bible, își datorează succesul exploatării iscusite a climei și apei, butoaielor speciale și conștiinței clare a gustului pentru rafinament al japonezilor, susține compania Yamazaki, citată de Reuters.

Amplasată la poalele unor dealuri împădurite din apropierea vechii capitale japoneze Kyoto, distileria de whisky Yamazaki are în pivnițele sale 2000 de butoaie care degajă un impetuos miros de whisky matur, respirând ca anotimpurile pentru a produce o aromă lăudată de ghidul Jim Murray Whisky Bible ca fiind „aproape indescriptibil de genială”. Verile calde contribuie și ele la aroma complexă și profundă a acestui whisky care a surclasat peste 1000 de mărci pretendente la titlul de cel mai bun whisky din lume.

Luată de la izvoarele unui oraș din apropiere, apa utilizată de distileria Yamazaki este prețuită pentru conținutul său mineral și carcaterul ”soft”, iar maturarea whisky-ului se produce în butoaie din lemn de stejar speciale, lucrate artizanal în nordul Spaniei.

Popularitatea whisky-ului era modestă în Japonia la începutul secolului XX, începând să crească după ce Masataka Taketsuru, fiul unui producător al băuturii tradiționale japoneze ‘sake’, întors din Scoția în 1918, a construit prima distilerie a țării la Yamazaki, cinci ani mai târziu.

Vremurile bune ale whisky-ului au fost în anii ’80 când băutura amestecată cu apă devenise o parte indispensabilă a culturii afacerilor. Însă vânzările au scăzut odată cu reculul economiei din anii ’90, japonezii optând pentru bere și băuturile spirtoase tari. Din anul 2000 cererea a revenit, pe seama dobândirii gustului pentru cockteiluri pe bază de whisky și laudelor internaționale aduse whisky-ului japonez. La aceasta a contribuit și difuzarea de către postul public de televiziune NHK a unui film de televiziune inspirat de viața lui Taketsuru și a soției sale scoțiene, mai scrie Reuters.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) THOMAS PETER/ REUTERS

Comentează