Master class-urile lui Eugen Gorean

Master class-urile lui Eugen Gorean

Organizează rar expoziţii de pictură în Republica Moldova, deoarece se află mai mult în Franţa, unde, în afară de acţiunile culturale, susţine master class-uri. De asemenea, susţine prelegeri pentru studenţii francezi pasionaţi de pictura în acuarelă şi se mândreşte cu ilustrarea unor cărţi pentru copii ale unei scriitoare din Statele Unite, Carolina de Nord.

Eugen Gorean are 23 de ani, este originar din Chişinău şi pictează din copilărie. Această pasiune l-a făcut cunoscut mai mult în străinătate decât acasă. În 2010, a absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar în anul curent, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. „Pictez din copilărie, însă mai serios o fac de la 15 ani. La colegiu, am înţeles că vreau să fac acuarelă profesionistă şi am decis să mă dedic în totalitate acestei tehnici deloc uşoare”, spune Eugen.

Tehnica acuarelei este foarte diversă, considerată de mulţi critici de artă drept cea mai complicată. În special pentru că trebuie lucrat foarte repede şi nu ai dreptul la nicio greşeală. „Acest lucru m-a făcut să fiu mai perseverent şi mai atent la detalii, este o tehnică care respiră, mă emoţionează, prin ea pot să-mi exprim ceea ce simt, pot reda orice stare”, mărturiseşte tânărul.

„>1382208_533616296719046_614097286_n

Moldova are locuri pitoreşti, Franţa, peisaje rustice

În lucrările sale, tânărul pictor arată frumuseţea naturii din Republica Moldova, precum şi a oraşelor din Franţa. Oriunde merge îşi ia cu el pânza şi acuarelele şi pictează en plain air. „De regulă, pictez tot ce mă impresionează, impactul direct, călătoriile mele. Ador locurile pitoreşti din R. Moldova, colinele, văile noastre nu pot fi confundate cu niciun alt peisaj. Însă îmi plac şi peisajele rustice din Franţa, în special cele din regiunile oraşelor Bordeaux, Toulouse, Narbone sau chiar Paris”, mai spune acesta.

Este foarte atent la calitatea hârtiei pe care o alege. Aceasta este 100% din bumbac, o procură din Franţa, este vorba de o pânză care poate proteja calitatea picturii, culorii şi să îi garanteze păstrarea picturii timp de 200 de ani.

Străinii sunt interesaţi de R. Moldova

Participă la toate evenimentele importante: expoziţii, bienale internaţionale Europa. Spune că acestea îi oferă posibilitatea să-şi realizeze decent lucrările şi să cunoască alţi pictori. „La astfel de evenimente întâlnesc mereu mulţi artişti din diferite ţări. Şi când le spun că sunt din Moldova, deschid repede telefonul şi caută pe hartă locul unde se află ţară noastră, apoi îmi pun o mulţime de întrebări”, povesteşte pictorul.

Îi mulţumeşte iubitei sale

În noiembrie curent, a participat la o seară de caritate în cadrul căreia a expus 19 lucrări în acuarelă, pentru vânzare, banii obţinuţi din această acţiune i-a donat unui băiat, pictor în devenire din Chişinău. „Vreau să-i mulţumesc iubitei mele, Ionela Costru, care mă însoţeşte la orice eveniment în afara ţării şi mă ajută la organizarea expoziţiilor. Îi sunt foarte recunoscător acestei fiinţe frumoase”, a subliniat tânărul.

Carolina Chirilescu

One Comment

  • =Domnica Unionista dela Orhei=
    11 decembrie 2014 | Permalink |

    Félicitations pour ces aquarelles inédites !

Comentează