Borisov: Bulgaria și România ar trebui să adere împreună la Schengen

Borisov: Bulgaria și România ar trebui să adere împreună la Schengen

Bulgaria și România au îndeplinit cu succes toate cerințele tehnice și ar trebui să adere împreună la Schengen, fără condiții suplimentare, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, la o audiere în Parlament privind o anchetă asupra problemelor din procesul aderării Sofiei la spațiul european de liberă circulație, relatează vineri agenția de știri Focus.

„Continuăm să depunem eforturile necesare pentru integrarea celor mai noi tehnologii de informare privind vizele pentru îmbunătățirea condițiilor de acordare de vize în ambasade și consulate în vederea sporirii eficienței regimului de vize, cu scopul de a garanta securitatea granițelor interne ale Uniunii”, a precizat Borisov.

Șeful Guvernului bulgar a menționat de asemenea țările care au în continuare reticențe față de aderarea Bulgariei la UE: Franța, Germania, Belgia, Finlanda și Olanda.

Pe de altă parte, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva a declarat luni că România ar putea depăși Bulgaria în ceea ce privește ritmul de aderare la spațiul Schengen.

Potrivit Meglenei Kuneva, Bulgaria ar trebui să se pregătească pentru concluzii dure în cadrul următorului raport al Comisiei Europene privind justiția și afacerile interne. Documentul este pregătit anual în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (implementat pentru Bulgaria și România după aderarea la UE în 2007) și nu ar urma să fie favorabil pentru Bulgaria, mai ales prin prisma unei comparații cu România, a precizat ea.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) RADU TUTA/AGERPRES ARHIVĂ

Comentează