SUA: A doua noapte de proteste la Ferguson și în multe alte orașe

SUA: A doua noapte de proteste la Ferguson și în multe alte orașe

Orășelul american Ferguson s-a confruntat cu o a doua noapte agitată ca reacție la exonerarea polițistului care a împușcat mortal un tânăr de culoare, în timp ce numeroase manifestații de protest au avut loc în mai multe orașe din SUA, relatează AFP.

„Am ieșit pentru a-i susține pe Michael Brown și familia sa și pentru a se face dreptate”, a spus Michael Jackson, de 48 de ani, un locuitor din împrejurimile orășelului Ferguson (statul Missouri, în centrul SUA), unde Michael Brown a fost ucis de un polițist alb la 9 august.

Marți seară, în această mică suburbie cu 21.000 de locuitori a orașului St. Louis, au fost desfășurați 2.200 de militari ai Gărzii Naționale, de trei ori mai mulți decât luni, pentru a preveni noi acțiuni de incendiere și distrugere.

În fața sediului poliției, forțe speciale, ajutate de militari ai Gărzii Naționale echipați cu bastoane și scuturi, au ținut piept unei mulțimi de circa 100 de persoane care afișau pancarte pe care se putea citi: „Nu ne veți face să tăcem”.

Mulțimea s-a repliat spre un hotel din oraș unde o mașină de patrulare a fost incendiată și unde polițiștii au lansat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Poliția a arestat 44 de persoane în această a doua noapte de demonstrații la Ferguson, după ce, în noaptea de luni spre marți, au fost arestați 61 de protestatari.

La St. Louis, o mașină a poliției a fost de asemenea incendiată marți noapte de manifestanți, autoritățile au declarat adunarea ‘ilegală’, amenințând că vor aresta protestatari și jurnaliști.

Autoritățile au dorit cu orice preț să evite o răbufnire a violențelor ca luni seara, violențe condamnate cu fermitate de președintele american Barack Obama.

„Nu există nicio scuză pentru a incendia clădiri, a da foc la mașini, a distruge bunuri, a pune oamenii în pericol. Acestea sunt acte criminale”, a declarat el la Chicago.

„Există mijloace constructive pentru exprimarea frustrărilor”, a adăugat președintele, recunoscând că există în cadrul a numeroase comunități sentimentul că „legile nu sunt întotdeauna aplicate în mod echitabil”.

După trei luni de deliberări, un mare juriu a concluzionat luni că polițistul Darren Wilson a acționat în legitimă apărare atunci când a tras 12 focuri de armă în direcția lui Michael Brown, care l-a lovit întâi în față, după care a fugit.

Avocatul victimei a deplâns că „în întreaga Americă, la New York, Los Angeles, în California, la Cleveland, tineri de culoare sunt uciși de polițiști”.

La Cleveland (Ohio, nord), manifestanții au defilat marți pentru a protesta față de moartea unui băiat de culoare de 12 ani, ucis în weekendul trecut de un polițist în timp ce avea asupra sa o armă de jucărie.

La New York, mai mulți manifestanți au fost reținuți marți seară. Două persoane fuseseră arestate luni seară.

„La închisoare cu polițiștii criminali'”, „Cerem să se facă justiție pentru Ferguson”, „Mâinile sus, nu trageți”, „Viețile persoanelor de culoare contează”, „Stop violențelor polițiștilor”, se putea citi pe pancartele manifestanților care au ieșit pe străzi în întreaga țară.

Sute de manifestanți au protestat de asemenea la Boston, Philadelphia sau Nashville. Potrivit CNN, ar fi avut loc manifestații în 170 de orașe americane.

Majoritatea au fost pașnice, însă unele au însemnat și blocarea unor șosele, cum s-a întâmplat la Los Angeles sau Oakland, pe Coasta de Vest. Poliția a recurs în unele cazuri la gaze lacrimogene împotriva manifestanților, cum s-a întâmplat la Denver sau Portland.

Într-o primă apariție după uciderea lui Michael Brown, Darren Wilson a declarat marți la postul de televiziune ABC că are ‘conștiința curată’ și că ar fi reacționat la fel și cu un tânăr alb. El a explicat că s-a temut să nu fie ucis, crezând că tânărul de 18 ani era pe cale de a-i lua arma pentru a trage asupra sa. „S-a îndreptat înspre mine, urma să mă ucidă”, a spus polițistul.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Wang Lei/ XINHUA FLUX