EA îmbracă vedetele în rochii populare stilizate // FOTO

EA îmbracă vedetele în rochii populare stilizate // FOTO

Tot mai mulţi artişti, femei de afaceri şi conducători de colective artistice de la noi trec pragul atelierului Alinei Bradu (31 de ani), pictoriţă şi designer vestimentar. Aceasta spune că se diferenţiază de ceilalţi designeri prin faptul că tot ce creează e în unic exemplar, iar preţul stabilit este destul de accesibil.

Pasionată de lucrul manual, Alina Bradu combină tradiţiile naţionale cu noile tehnologii, căci în atelierul său, pe care l-a numit „Alini Art”, ornamentele din portul popular prind contur cu ajutorul broderiei computerizate. La crearea ţinutelor, designerul ţine cont de doleanţele clientului, iar angajaților săi, opt la număr, le rămâne să pună în practică ideile de pe hârtie. Iar atunci când nu este ocupată cu discuţii cu cei nerăbdători să poarte iile, rochiile, gentile şi încălţămintea cu ornamente tradiţionale, ea lucrează cot la cot cu meşterii săi.

Are deja comenzi pentru Revelion

IMG_1345„De opt ani am început să creez haine cu elemente de broderie şi croșetare, fac accesorii şi lucrez cu piele naturală. Aşa că mi-am zis să-mi deschid propriul atelier. Se întâmpla după absolvirea colegiului. Lucrez cu broderia computerizată, creez haine cu elemente de port național, încălțăminte, genți. Am semnat colecţii pentru ansambluri de dans, pentru copii, pentru case de cultură, soliști, vedete, femei de afaceri ş.a.m.d. Acum lucrăm pentru diaspora din Franţa şi Canada. Am primit şi comenzi pentru sărbătorile de iarnă. Mă încântă faptul că doamnele aleg să poarte rochii stilizate. Pentru a le reuşi pe toate, lucrăm de dimineaţa până seara târziu, uneori şi în zilele de odihnă”, ne povesteşte ea.

Experimente pe rochiile mamei

PRO_5907Primele lucrări le-a realizat pe când avea 15 ani. A experimentat mai întâi pe rochiile mamei, apoi a trecut la cămășile lui tata.
„Puneam diferite aplicaţii pe ele, le mai adăugam şi elemente croşetate sau desene făcute cu mașina de cusut. Văzând asta, părinţii şi-au zis să mă dea la Colegiul Tehnologic, după absolvirea căruia am devenit studentă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, la Arte plastice şi design. Când am absolvit-o, am realizat o lucrare pe care o port şi astăzi, e cea mai de suflet – o geantă din piele cu elemente tradiţionale, iar baza este un covor țesut cu mâna”, îşi aduce aminte femeia de afaceri.

Cine-s artiștii pe care-i îmbracă

PRO_5970Alina Bradu a ajuns să semneze ţinute pentru Geta Burlacu, Cornelia Ştefăneţ, Adriana Ochişanu, Victoria Lungu, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu, Mihai Ciobanu etc.
Creaţiile designerului vestimentar sunt unicat, iar stofa şi dantela le aduce din străinătate.
„Materiale sunt scumpe. Avem ţinute şi din mătase, însă preţul acestora este ceva mai mare. Discut cu clientul asupra modelului ales: el îmi spune ce-şi doreşte, iar cam într-o lună, poate şi mai puţin, îşi primeşte haina. Îmi doresc ca persoana care-mi poartă lucrările să se simtă şi ea unică. Rochia şi iia stilizată pot fi purtate nu doar de sărbători. De exemplu, cămaşa femeiască e ideală cu o pereche de blugi, cum face adesea Nata Albot”, povesteşte designerul vestimentar.

Preţul ținutelor

PRO_6086O piesă poate fi gata în 10 zile, însă când sunt mai multe comenzi aşteptarea poate dura şi o lună. Cei care-şi doresc o ie marca Alina Bradu ar trebui să ştie că preţul acesteia porneşte de la 850 de lei şi poate ajunge până la 1800 de lei, în dependenţă de stofa aleasă şi de complexitatea broderiei.
Preţul pentru rochia lungă nu depăşeşte 3000 de lei, preţ ce include şi un brâu din piele, iar rochia până la genunchi e 1600 de lei.
„Preţul este accesibil, căci noi nu creăm doar pentru VIP-uri”, a precizat meșterița.

Face echipă cu soţul ei

PRO_6089Cei care doresc să-şi deschidă o afacere în acest domeniu ar trebui să se „înarmeze” în primul rând cu răbdare, curaj şi multă creativitate.
Alina Bradu participă şi la expoziţii, iar creaţiile sale se vând ca pâinea caldă. „Fiecare ţinută are şi accesorii, acestea sunt semnate de soţul meu. De fiecare dată după ce-mi prezint colecţia, nu rămân decât cu maxim o piesă, fapt ce mă bucură”, ne spune designerul vestimentar.
Soţul ei, Igor Bradu, este cizmar de profesie. El e cel care o susţine mult pe Alina. Lucrează împreună asupra schițelor, iar ideile le aplică în practică în atelierul nevestei.
„Uneori ne mai contrazicem în ce priveşte munca, dar până la urmă ajungem la un numitor comun. Şi asta e bine. Tot ce e din piele este realizat de el. Şi astăzi ne aducem aminte cu umor despre prima noastră colaborare: cumpărasem de la second-hand un cojoc din blăniţă, iar odată ajunşi acasă am făcut din el ciupici pentru toate rudele. Eu am avut grijă să-i personalizez”, ne povesteşte râzând pictoriţa.
Igor şi Alina Bradu sunt părinţii a doi băieţi: Daniel (8 ani) şi Iaroslav (5 ani).

PRO_6023PRO_5987Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Alinei Bradu