Federer și Hewitt vor inaugura un format de meci ”revoluționar”

Federer și Hewitt vor inaugura un format de meci ”revoluționar”

Elvețianul Roger Federer și australianul Lleyton Hewitt se vor întâlni înaintea Openului Australiei într-un meci demonstrativ ce se va desfășura după un format „revoluționar”, destinat să reducă timpul petrecut pe teren, partida urmând să se dispute cu un set de patru ghemuri și fără „let” la serviciu.

Proaspăt câștigător al Cupei Davis în fața Franței (3-1), deținător a 17 titluri de Mare Șlem, Federer va juca împotriva rivalului săi australian pe 12 ianuarie la Sydney.

Cele patru inovații introduse sunt fără „let” la serviciu (tradițional, serviciul trebuie rejucat atunci mingea atinge fileul și cade în partea de teren a adversarului), punctul de avantaj după o egalitate la 40 va dispărea, setul este câștigat de primul care ajunge la patru ghemuri câștigate, iar în caz de egalitate la trei ghemuri se va juca tie-break. Totuși regula celor trei seturi rămâne valabilă.

Conform promotorilor, acest format inspirat din cricket și testat în cluburile australiene trebuie să permită să reducă la jumătate timpul unui meci.

„Acest nou format ar trebui să revoluționeze tenisul, în special la cluburi și în simpla practică socială”, a precizat președintele Federației australiene, Craig Tiley.

„Timpul este prețios, iar acest nou format rapid este perfect pentru orice jucător amator de tenis, dar care are un programat mai încărcat”, a adăugat responsabilul australian.

La rândul său, Roger Federer s-a declarat „entuziasmat” de idee de a juca „acest meci special” în fața unui vechi prieten.

Federer și Hewitt, ambii în vârstă de 33 de ani, s-au întâlnit de 27 de ori începând din 1999, cu un avantaj de 18 victorii pentru elvețian și nouă pentru australian, care a câștigat ultima lor confruntare, la turneul de la Brisbane, în ianuarie.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Tang Shi/XINHUA FLUX