Maria Iliuţ nu vrea să-şi refacă viaţa // FOTO

Maria Iliuţ nu vrea să-şi refacă viaţa // FOTO

Maria Iliuţ cucerește prin talentul şi frumusețea sa. Este adorată de public, iar pentru a ajunge unde este acum a trebuit să muncească cu dăruire. A cunoscut ce înseamnă greul şi cum e atunci când necazurile se ţin lanț. Însă a ştiut să se ridice singură, ca să continue să cânte şi să încânte publicul cu vocea şi stilul ei inconfundabil.

Multă lume se întreabă: cum de o femeie frumoasă ca Maria Iliuţ este singură? Şi de ce după 29 de ani de la divorţ încă nu s-a recăsătorit? Într-o discuţie de suflet, distinsa doamnă ne-a mărturisit că a avut o tentativă de a-şi reface viaţa, doar că n-a fost să fie, iar de atunci a renunţat la ideea de a-şi găsi fericirea alături de un bărbat.

„Ies din casă dimineaţa şi ajung seara târziu, iar dacă la început de relaţie persoana de alături îţi acceptă ritmul de viaţă, cu timpul începe să pună condiţii. Eu însă nu pot accepta una ca asta. Muzica e meseria mea şi nu pot să mă dezic de activitățile pe care le am. Nu-mi doresc să mă recăsătoresc. Vreau să fac ce vreau, să mă culc și să mă scol când îmi abate. Colegii și prietenii de multe ori mă întreabă ce mai aștept, că timpul trece… Răspunsul meu este mereu același: nu-mi doresc pe cineva alături. Îmi este bine așa cum sunt”, ni se destăinuie frumoasa „privighetoare din Carpați”.

Maria Iliuț a divorțat la vârsta de 27 de ani, pe când fiul ei, Marin, ajuns azi un renumit operator de film și televiziune, avea cinci anişori.
„Cu timpul, băiatul a înțeles cum au stat lucrurile şi s-a împăcat cu gândul că părinții săi nu mai sunt împreună”, susține interpreta de muzică populară.

În relații bune cu fostul soţ

Maria Iliut 2Au avut un divorț civilizat, fără scandal, reproșuri și ură reciprocă. Cu fostul său soț. Pavel Tamazlâcaru, instrumentist la Opera Naţională, a rămas în relații foarte bune, acesta fiind prezent în viața lui Marin.
„Și cu socrii mei, Dumnezeu să-i ierte, am rămas în relații foarte bune după ce am divorțat. Erau oameni excepționali şi mă bucuram că putem păstra legătura. Ne întâlneam, le trimiteam cadouri. Niciodată nu mi-a plăcut să mă cert cu cineva. Asta este viața și cursul ei”, ne-a declarat vedeta.

Interpreta din Crasna, Bucovina, nu are nici un regret. Chiar dacă mariajul ei s-a destrămat, iar la scurt timp după acesta avea să treacă prin cea mai neagră perioadă din viața sa – părinţii, o soră şi un frate au murit răpuşi de cancer, rugăciunea către Dumnezeu a făcut-o și mai puternică.

„Măriuca îmi copiază gesturile”

mi_1385De doi ani şi opt luni, cea care-i luminează zilele este Măriuca, nepoțica sa – cel mai de preț cadou pe care i l-a oferit viața. Și unde mai pui că micuța îi calcă pe urme bunicii sale celebre!
„Măriuca vorbește, crește și e pretențioasă când vine vorba de îmbrăcăminte. Spune că vrea să meargă cu mine la spectacole. Și eu mă bucur. Îi spun că o să cânte cu buni, la care ea îmi răspunde: ‘Nu, vreau să cânt singură!’. Ce mai, e un copil care ne înseninează chipurile și ne face zilele mai frumoase. Îi place foarte mult muzica, în special cea populară. Singură își pune basmaua și încearcă să-mi copieze gesturile. Asta trebuie s-o vezi!”, zâmbeşte frumoasa bunicuţă.

Iile dăruite de mama şi sora sa, cele mai de preţ

mi_1384Bucuria Maria Iliuț este și mai mare acum, când vede că nepoțica sa începe să cocheteze cu muzica populară, mai ales că are de gând să-i lase moștenire colecția ei valoroasă de costume naționale. Vara aceasta, fiind la Crasna, interpreta și-a mai procurat o ie, o catrință și o basma, toate meșterite de o femeie cu mâini de aur.

„Astăzi rar mai întâlnești pe cineva în etate care confecţionează obiecte de port național, iar tineretul deprinde cu greu arta veche, cusutul cu mărgele și alte secrete știute de femeile în vârstă. Îmi place să am ţinute lucrate manual, inedite, cu o poveste aparte. De multe ori am cumpărat ii ori catrințe de la femei care nu le mai poartă și care au nevoie de un ban. Toate piesele din colecția mea sunt unicat și de multe ori am spus: de-aș avea atâtea evoluări câte costume am! Deseori am fost rugată să vând o ie ori o catrință, însă nu pot face una ca asta. La unele din ele s-a lucrat nu cu lunile, ci cu anii! Iar valoarea lor e mai mare decât cea materială”, mai povestește Maria Iliuț.

În colecția sa fascinantă de costume populare se regăsesc și obiecte vestimentare meşterite de mama și sora mai mică a artistei: ii, catrințe și brâuri. „Ele nu mai sunt în viaţă, dar când mă uit la costume și le îmbrac, le simt că-mi sunt alături. Aceste piese îmi sunt cele mai scumpe, chiar de neprețuit”.

Deși sunt mai mult de trei decenii de când s-a mutat cu traiul la Chișinău, dorul de bucovinenii ei dragi este pe zi ce trece tot mai mare. Așa că, ori de câte ori i se ivește ocazia, merge să le facă o vizită.
„Am fost pe la Crasna în septembrie. Am nepoți mari: unul este în clasa a IV-a, iar cel de-al doilea în a VIII-a. De fiecare dată când îmi este dor de ei, de casa părintească, de locurile unde-am copilărit, trag o fugă încolo”, spune bucovineanca.

Recunoaște: are corecții estetice!

MM_0517Maria Iliuț poate fi invidiată nu doar pentru colecția inedită de costume populare ori timbrul său unic, ci și pentru frumusețea ei. Ca să arate mereu bine, mănâncă sănătos, iar cina „o dă dușmanilor”. Artista recunoaște că înainte de nunta fiului ei, a fost la o clinică de chirurgie estetică din Chișinău.

„Nu mi-am schimbat forma nasului (n.r. – râde). Am făcut doar mici retușuri, cum ar fi eliminarea ridurilor și o mică incizie sub bărbie. Nu zic, poate că pe viitor, dacă va fi nevoie, voi mai face unele ‘corectări’. Iar pentru asta nu voi merge peste hotare, căci și la noi sunt medici profesioniști. Mă străduiesc să arăt bine, iar cum timp ca să merg pe la saloane nu am, fac diferite tratamente naturiste acasă. Cum mi-a spus și Sofia Vicoveanca: nu trebuie să cedăm în fața anilor. Trebuie să o ținem așa tot mai departe”, ne-a mai povestit Maria Iliuț.

De patru ani n-a mai fost în studioul de înregistrări

9Recent, „privighetoarea din Carpați” a fost invitată la spectacolul impunător care a avut loc cu ocazia celor 23 de ani de TVR Iași. La eveniment au fost invitați artiști şi din Basarabia, și din Bucovina. A urmat un alt eveniment frumos: 150 de ani de la înfiinţarea satului Miroslovești, Iași, unde Maria Iliuţ a susținut un recital de excepție.
Iar în week-end-ul trecut, împreună cu ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă” al Universităţii de Stat din Moldova, la cârma căruia distinsa doamnă stă de mai bine de 20 de ani, au participat la Festivalul-concurs Internaţional „În grădina cu flori multe”, care a avut loc la Cernăuţi. Ucenicii Mariei Iliuț urmează să urce și pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, care va aniversa 40 de ani, iar cu acest prilej se va organiza și un concert. De asemenea, pe 11 decembrie, Facultatea de Arte Frumoase a Universităţii de Stat din Moldova va împlini jumătate de secol, iar cu acest prilej se pregăteşte un program artistic variat.

Maria Iliut1„Nu uităm nici de programul de iarnă. Avem festivaluri, concursuri, petreceri private. Demult am dat deoparte cariera mea profesională. Chiar uneori mă mai plâng că nu reuşesc să lucrez la textele pe care aş vrea să le înregistrez. Am momente când zic că las totul baltă, iar după câteva minute îmi dau seama că nu pot fără proiectul meu de suflet, care-mi este ca un copil. N-am mai fost în studioul de înregistrări din 2010. Am început să lucrez la un CD şi nicidecum nu pot duce lucrul la bun sfârşit. Urmează să mai imprim câteva doine şi balade, căci vreau ca albumul să cuprindă mai multe genuri de muzică”, ne-a mai spus Maria Iliuț.

Maria Iliut 3Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin