„Ştim să ne ascultăm” // FOTO

Sunt 12 ani de când este solistă a Orchestrei Prezidenţiale şi 24 de ani de când şi-a început cariera de interpretă. Este mamă, soţie şi o artistă desăvârșită care culegere lauri cu melodiile sale. Natalia Proca, căci despre ea este vorba, este vedeta care se bucură de succes pe ambele maluri ale Prutului. Dar cum în prezent non-valorile se promovează cel mai mult, artista rămâne într-un con de umbră, de altfel, ca numeroşi oameni de artă pe care-i are ţara noastră.

aNatalia Proca (41 de ani) este artista înzestrată cu un timbru special, apreciată şi solicitată pe ambele maluri ale Prutului. Munceşte mult, cu drag de publicul ei. Cele mai noi piese din repertoriul său sunt realizate cu Corneliu Botgros şi orchestra de muzică populară „Lăutarii”.
„E prima noastră colaborare şi sunt încântată de rezultat. Deocamdată avem două piese: „Două fete mama are” şi „Astăzi este ziua mea”, cea din urmă mi-a fost oferită de Corneliu Botgros. Este o melodie din România, din zona Banatului. Prima creaţie, în care cânt despre fetele mele, am primit-o cadou de la Doina Arsene”, ne-a declarat Natalia Proca, precizând că deocamdată nu s-a gândit la un album cu „Lăutarii” maestrului Botgros şi asta deoarece acum munceşte la noi melodii de muzică uşoară. De asemenea, planifică să filmeze videoclipuri cu o echipă din R. Moldova, însă clipurile vor fi filmate în România.
De 24 de ani, de când a păşit pe arena muzicală, solista Orchestrei Prezidenţiale a R.Moldova a îmbinat armonios muzica populară cu cea uşoară. Îi vine greu să aleagă în care din aceste două stiluri se regăseşte cel mai bine şi asta pentru că, ne spune ea, „în ambele se simte ca peştele-n apă”.

Îşi încarcă bateriile la munte

aDe mai bine de patru ani, Natalia Proca a devenit cunoscută şi dincolo de Prut, fiind invitată de onoare la numeroase festivaluri şi concursuri.
„La început eram solicitată mai des de Revelion, însă acum sunt chemată să fiu oaspete de onoare şi la spectacole, şi la festivaluri, iar asta nu poate decât să mă bucure. Muncesc foarte mult, însă când mă simt surmenată, merg la munte, în România. Acolo-mi încarc bateriile! E frumos, aer curat, liniște… Mergem în Carpaţi cam o dată la trei luni. Şi chiar mai des, dacă avem timp”, ne povesteşte îndrăgita interpretă.

Pasionată de gătit

aIar dacă unele vedete aleg să-şi petreacă timpul liber cutreierând magazinele, Natalia Proca preferă să-l petreacă în familie.
Spre bucuria soţului şi a celor două fete, Ilinca şi Dana, gătitul este una din pasiunile interpretei. Însă chiar şi atunci când îmbracă şorţul, face de mâncare fredonând melodiile sale de suflet.
Bucatele preferate ale familiei Proca sunt cele tradiționale româneşti, printre care mămăliga, peștele prăjit şi tocănița din carne de pui cu legume.
„Cel mai mult îi fac pe plac Dănuţei, mezina familiei. Îi plac făinoasele, în special pastele cu sos. Ea e şi cea mai zbănțuită, mai băieţoasă. Noi, ca părinţi, suntem mândri că ambele ne-au moştenit. Ilinca a studiat pianul la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, însă până la urmă a decis să meargă la Psihologie. Dana este clasa a V-a la Liceul „Ciprian Porumbescu”. Cântă şi la pian, şi la vioară”, ne povesteşte interpreta de muzică populară.

„În casă sunt şi cocoș, şi găină”

aCu soţul său, Sergiu, face echipă bună nu doar acasă, ci şi pe scenă. Se înţeleg din priviri, iar atunci când apar divergenţe, ştiu să le aplaneze înainte să se ajungă la certuri serioase: „Suntem împreună încă de la începutul carierei. Am impresia că în familia mea eu sunt și cocoșul, și găina. Ne mai şi certăm, ca-n orice cuplu, însă ştim să cedăm şi să ne ascultăm”.
Pentru Natalia Proca, orice întâlnire cu publicul este o sărbătoare. Participă la foarte multe evenimente de caritate, însă nu-i place să umble cu presa după ea.
„Indiferent dacă se plătește ori ba, eu merg la concerte. Mi-aş dori să iau parte şi la spectacolele care se organizează la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” ori de sărbătorile naţionale. Nu ştiu cine face programul şi cine invită artiştii, însă suntem o mână de interpreţi de muzică populară şi ar fi bine să nu ne uite”, consideră solista Orchestrei Prezidenţiale a Republicii Moldova.

Nuntașul care a i-a dat pumni, pedepsit de Dumnezeu

aÎn urmă cu patru ani, vedeta a trecut prin clipe cumplite. Fusese invitată să cânte la nunta unor sportivi, când un nuntaş, aflat în stare de ebrietate, a agresat-o fizic. Iniţial Natalia Proca a chemat poliţia şi a scris plângere, însă la rugămintea mirilor şi-a retras-o.
Interpreta, care de 24 de ani cântă pe la nunţi şi cumătrii, ne-a mărturisit că acela a fost primul caz de agresiune şi că se roagă lui Dumnezeu să fie şi ultimul.
„Atunci nu s-a ajuns la judecată, însă am aflat că acel care a dat în mine nu mai este în viață. Eu nu l-am blestemat, însă am auzit că a obijduit foarte multe femei. În toţi aceşti ani, am văzut tot felul de oameni, mie însă îmi place să fiu diplomată”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei Natalia Proca.

aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Nataliei Proca