„RM are nevoie de protecție militară în fața urgiei ruse”

„RM are nevoie de protecție militară în fața urgiei ruse”

Republica Moldova trebuie să adere la NATO, care s-o protejeze de agresiunea Rusiei. Opinia a fost exprimată de potențialii candidați independenți la alegerile din 30 noiembrie, în cadrul „Cabinetului din Umbră”, la Jurnal TV.

„Sunt pacifist și optez chiar pentru desființarea armatei RM, dar sunt pro NATO și pentru asta chiar sunt gata să renunț la pacifism pentru o perioadă. Or, Republica Moldova are nevoie de protecție în fața urgiei care vine de la răsărit. În situația în care ne aflăm putem fi ocupați în câteva ore de rămășițele armatei sovietice și nici nu e nevoie de armata de la Moscova, e suficientă cea de la Tiraspol”, a declarat jurnalistul și activistul Oleg Brega, citat de jurnal.md

De aceeași părere este și consilierul municipal Oleg Cernei. „Este foarte important acum, în contextul conflictului militar deschis din Ucraina, ca viitorul Legislativ de la Chișinău să militeze profund pentru un scut de protecție NATO. Pe termen lung, e nevoie de modificarea principiului de neutralitate al RM, prin constituție sau prin referendum, în condițiile în care avem un conflictul deschis chiar în coasta noastră”, a adăugat Cernei.

Un alt potențial candidat, Ion Varanița, a exprimat însă o altă opinie. Acesta crede că Republica Moldova trebuie să-și păstreze cu orice preț neutralitatea. „RM trebuie să conștientizeze ce înseamnă, de fapt, NATO. E un instrument al SUA. Peste tot unde SUA duc război, NATO vine din urmă și menține pacea. Nu are ce face RM în NATO. Suntem un stat independent și trebuie să rămânem neutri și să avem relații bilaterale cu toată statele lumii”, consideră Varanița.

Acesta a fost însă contrazis de toți invitații emisiunii. „Neutralitatea RM este o ficțiune. Declarația de neutralitate din Constituție nu înseamnă nimic pentru un potențial agresor. Doar armata contează și atât timp cât nu avem capacități militare, cât nu se acordă un buget avansat în acest scop, avem nevoie de capacitate militară superioară. Poți să te declari neutru doar atunci când ești puternic”, a menționat expertul Roman Chircă.

Zilele trecute, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, Dan Dungaciu, se declara dezamăgit de faptul că niciun partid politic de la Chișinău nu are curajul să aducă în discuție, în contextul alegerilor din 30 noiembrie, chestiunea NATO și a securității Republicii Moldova.

„Slăbiciunea majoră a campaniei electorale de la Chișinău, în momentul aceasta, este că la Chișinău se face politică de parcă războiul din Ucraina n-ar fi avut loc. Niciunul dintre candidații sau partidele importante nu pune problema fundamentală a RM în acest moment, respectiv problematica securității. Nimeni nu îndrăznește să aducă pe agendă situația Ucrainei, care a dovedit fără drept de apel că orice ai construi – economic, politic, social – dacă nu ai o garanție de securitate în această regiune, brusc ea se poate destrăma. Iar astăzi la Chișinău niciun partid politic nu rostește în campania electorală fatidicul cuvânt „NATO”, de care unii de la Chișinău se tem așa cum se tem unii la Moscova”, a declarat Dan Dungaciu.
Foto: bbc.co.uk

Vizualizări: 290

One Comment

  • Nic
    17 octombrie 2014 | Permalink |

    Cred ca NATO este unica iesire din situatie

Comentează