Avertismentul liderului de la Tiraspol: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea

Avertismentul liderului de la Tiraspol: Retragerea trupelor ruse din Transnistria ar destabiliza regiunea

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat joi, la Moscova, că retragerea trupelor ruse din Transnistria ar detabiliza regiunea separatistă, respingând solicitările în acest sens din partea oficialilor de la Chişinău, relatează agenţia Tass, în pagina electronică.

“Astfel de solicitări ar putea destabiliza regiunea”, a declarat Şevciuk, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova. Liderul separatist a adăugat că forma misiunii de pacificatori aflată în regiune ar putea fi schimbată după ce se va ajunge la un acord cu privire la soluţionarea politică a dosarului transnistrean. “Atunci vor fi posibile discuţii pe această temă, însă acum acestea nu fac altceva decât să destabilizeze regiunea”, a afirmat Şevciuk, citat de mediafax.ro

Rusia are în continuare aproximativ 1.200 de soldaţi în Transnistria, în cadrul unui “contingent de pace”. Chişinăul a solicitat în mai multe rânduri retragerea trupelor ruse şi transformarea misiunii de menţinere a păcii într-una civilă, sub mandat internaţional, dar Moscova şi Tiraspolul s-au opus.

De altfel, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a insistat asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria în discursul susţinut la Adunarea Generală ONU de la New York, subliniind că ar avea un efect pozivitiv în discuţiile dintre Chişinău şi Tiraspol.

Pe de altă parte, Evgheni Şevciuk a solicitat participanţilor la procesul de negocieri în formatul 5+2 să renunţe la presiuni. “Cu cât mai curând partenerii noştri vor renunţa la tactica presiunilor, cu atât mai constructive vor fi negocierile”, a afirmat el, citat de Interfax.

Liderul de la Tiraspol a declarat că Transnistria nu a întrerupt procesul de negocieri în formatul 5+2. “Nu am suspendat participarea la negocierile în formatul 5+2. Am solicitat doar un alt statut pentru consultări, pentru clarificarea unor probleme apărute în 2014″, a subliniat Evgheni Şevciuk.

El a menţionat existenţa unor “neclarităţi”, în contextul în care Chişinăul a lansat mai multe dosare penale împotriva unor oficiali transnistreni, inclusiv a premierului şi a unor lideri din regiune.

O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 (între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori) era programată în septembrie la Viena, însă discuţiile au fost suspendate după ce Tiraspolul a refuzat să participe.

În conferinţa de presă susţinută joi la Moscova, liderul regimului separatist de la Tiraspol a acuzat, de asemenea, Republica Moldova că, prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, a încălcat obligaţiile asumate prin semnarea Memorandumului de la Moscova.

“Potrivit prevederilor Memorandumului semnat în prezenţa OSCE, Republica Moldova ar fi trebuit să ia decizia în urma consultării cu Transnistria”, a afirmat Evgheni Şevciuk, citat de Tass. El a adăugat că Acordul de Asociere nu respectă interesele agenţilor economici din regiunea transnistreană.

“Noi dorim să ne integrăm în Uniunea Vamală (Rusia, Belarus şi Kazahstan). Încercăm să construim relaţiile pe această bază, însă suntem dispuşi să cooperăm cu toate statele”, a explicat liderul regimului separatist de la Tiraspol.

Republica Moldova semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie.
Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto

Vizualizări: 261

Comentează