Sora lui Cătălin Josan, „un om al PR-ului” de pe ambele maluri ale Prutului // FOTO

Sora lui Cătălin Josan, „un om al PR-ului” de pe ambele maluri ale Prutului // FOTO

Ruxanda Josan are doar 24 de ani, însă se poate lăuda cu o experienţă vastă în sfera PR-ului. A fost admisă cu uşurinţă la cea mai prestigioasă facultate de PR din Marea Britanie, la Bournemouth University, ca mai apoi să se angajeze în calitate de PR Manager la casa de discuri „Unite in Trance” din Glasgow. Deşi lucrurile-i mergeau din ce în ce mai bine, Ruxanda a decis să revină în R.Moldova pentru a da start unui proiect inedit.

A plecat de sub aripa părinţilor pe când împlinise abia 17 ani, iar la baştină a revenit pentru a da start unui proiect muzical la care lucrase câteva luni bune. Astfel, împreună cu Mevv Fulga, compozitor, interpret, actor şi regizor, au dat start proiectului Mevv. Pentru cei care nu cunosc, Ruxanda este şi PR Managerul fratelui său mai mare, Cătălin Josan.
„În Anglia îmi mergea bine. Am făcut doi ani de colegiu, după care alţi patru de universitate. Am studiat PR-ul şi am decis să mă specializez în domeniul muzicii pentru că asta-mi place să fac. Plus că am lucrat în această sferă, la mai multe case de discuri. Propunerile pe care le-am avut în Londra nu erau mai interesante ca proiectul pe care vroiam să-l pornesc, aşa că am revenit acasă”, ne-a declarat Ruxanda.

Proiectul Mevv, unul de succes

Ruxanda Josan si Mevv Fulga, dupa concertul din 12 iunie de la Tipografia 5, ChisinauL-a descoperit pe Mevv anul trecut, în timp ce se afla la Festivalul Gustar împreună cu fratele său, Cătălin. Ruxanda a fost impresionantă de talentul şi de vocea tânărului interpret, spunându-i că „muzica lui este un produs bun de mers în afara ţării”. Aşa că i-a propus să colaboreze. Acum patru luni, au dat start proiectului, iar în această lună, urmează să scoată cel de-al patrulea single, care va avea şi un videoclip.
„Nu m-am aşteptat ca lucrurile să meargă atât de bine chiar din start. După o lună de la lansare, am fost invitaţi la un festival din România, unde am fost cap de afiş. Reacţia publicului a fost fenomenală, lumea cerea albume. A trebuit să le explicăm că, deşi Mevv susţinuse un recital de o oră interpretând doar piese proprii, încă nu am reuşit să scoatem un CD – nu trecuseră nici trei luni de la debut. O problemă pe care mulţi manageri şi-ar dori să o aibă, probabil, este că avem atâtea melodii bune încât ne este greu să alegem doar câteva care să încapă în album. Mevv compune foarte bine”, susţine tânăra ambiţioasă.

Cum e să fii „om de PR”

photo 1Întrebată cum e să fii „om de PR”, Ruxanda ne-a răspuns că se simte ca peștele-n apă în acest domeniu şi că anume această profesie o reprezintă cel mai bine. „Vreau să arăt că se poate face şi în R. Moldova muncă de PR, mai ales în sfera muzicii, unde am observat că sunt foarte puţini specialişti”, susţine sora lui Cătălin Josan.
Dacă în Marea Britanie îi era mult mai uşor să profeseze, revenită în ţară a întâlnit unele impedimente: „La noi nu se cere permisiunea pentru a prelua fotografii de pe conturile de socializare ale artiştilor. Pe lângă acest fapt, lumea nu este obişnuită să vorbească cu PR managerul, cerând să comunice direct cu artistul, care, de fapt, trebuie să se concentreze asupra creaţiei. Şi asta nu e tot. În R.Moldova nu se obişnuieşte să se plătească pentru artă. Mulţi aşteaptă ca artistul să cânte gratis sau „pentru promovare”, cum se exprimă unii. E şi vina artiştilor că acceptă să fie exploataţi”.

Despre munca în echipă cu fratele său

photoDe patru ani, Ruxanda este PR Managerul fratelui său, Cătălin Josan. A lucrat la casa de discuri a acestuia, de unde a învăţat ce înseamnă promovare.
„Ne înţelegem foarte bine cu Cătălin. Mai bine ca mine nu-l cunoaşte nimeni, astfel că uneori îmi permit să răspund în numele lui. Atunci când am nevoie de un sfat, apelez la fratele meu, mă mai întreabă şi Cătălin atunci când nu ştie ceva. Ne consultăm întruna”, ne-a mai povestit Ruxanda Josan.
Specialistul în PR susţine că greşeală cea mai mare pe care o fac interpreţii de la noi este că ei cântă doar în speranţa că poate-i va vedea cineva.
„Noi am reuşit să punem proiectul pe picioare prin forţele proprii, nu cu ajutorul părinţilor. Nu o facem cu speranţa că, poate-poate, ne va observa cineva important şi ne va arăta lumii, ci ne concentrăm pentru a face totul cât de bine putem. Va exista şi în R. Moldova piaţă de showbiz atunci când vor exista proiecte în care se va investi în primul rând în calitate”, consideră Ruxanda.

photo(1)Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Ruxandei Josan

One Comment