„Să-ți aduci aminte de vorbele bunelului Ion Suruceanu!”

„Să-ți aduci aminte de vorbele bunelului Ion Suruceanu!”

Pe 9 septembrie, Ion Suruceanu a aniversat 65 de ani. Și dacă anul trecut maestrul ne promitea că în acest an va da o petrecere grandioasă, ajuns la ziua sa a decis să sărbătorească modest. Astfel, i-a invitat pe cei mai apropiaţi prieteni și pe rudele sale într-un local din capitală, unde au petrecut cu multă voie bună și bucate alese.

De mai bine de 10 ani, în fiecare dimineaţă de 9 septembrie, Ion Suruceanu merge la cimitir pentru a-i duce un buchet de flori regretatului său prieten, Nicolae Sulac, cu care este născut în aceeași zi. Însă în acest an, maestrul ne-a spus cu regret în glas că a avut alte drumuri de făcut dis-de-dimineață, aşa că a mers la cimitir abia a doua zi.
„Am ajuns cu întârziere la Nicolae Sulac, căci fusesem ocupat cu organizarea zilei de naștere. Însă pe 10 septembrie i-am dus buchetul de flori și am mai stat cu el de vorbă”, ne spune Ion Suruceanu.

Şi-a întâmpinat invitații cu bucate alese

Artistul nu a dorit să organizeze o petrecere grandioasă cu ocazia celor 65 de ani împliniți, căci, spune el, „au trecut acei ani când organiza asemenea sărbători pompoase”.
Astfel, și-a așteptat într-un local din capitală familia, rudele și pe cei mai apropiați prieteni – în total vreo 20 de persoane. Invitații au fost întâmpinați cu muzică live și bucate alese.
Cum era și de așteptat, primul „La mulți ani!” a venit din partea celor mai scumpe persoane din viața sa: soția, fiul, nora și cei doi nepoți.
„Ei sunt cea mai mare avere a mea, cadoul cel mai frumos pe care l-am primit de la viață. Cea mai mare bucurie pentru mine și pentru soția mea este atunci când ne vedem copiii și nepoții intrând pe poartă. Când o să devii bunicuță, o să-ți aduci aminte de bunelul Ion Suruceanu care îți spunea că momentele petrecute în compania nepoților sunt cele mai frumoase. Îi vei iubi necondiționat, așa cum o fac eu. Mă topesc după Cristi și Ionela, ei sunt latura mea sensibilă”, spune Ion Suruceanu.

„Fiul nu m-a ascultat…”

1Cu toate că nu pune preţ pe cadouri şi îi rugase pe oaspeții lui să nu-i cumpere nimic, aceştia nu l-au ascultat. De exemplu, fiul său i-a dăruit o cameră video pentru automobil: „Andrei așa și nu m-a ascultat, şi-a dorit nespus să-i dăruiască lui taică-său ceva. Dar cadoul său este unul util și mă bucur de el”.
La petrecere au fost prezenți doi dintre cei mai buni prieteni ai lui Ion Suruceanu. Este vorba de Ian Raiburg și Mircea Snegur, cu cel din urmă legându-l o prietenie de peste 20 de ani, dar și o pasiune comună – pescuitul.
„Anul acesta, împreună cu dl Snegur, am fost de vreo două ori la pescuit, dar peştele nu a venit nici la mine, nici la el. Însă a contat faptul că ne-am relaxat pe malul lacului, căci pește găsești și la magazin”, povestește Ion Suruceanu.

Despre colecția de șepci şi pălării

Ion SuruceanuȘi dacă unii colecţionează maşini, iar alţii – femei, interpretul investeşte în obiecte deloc scumpe: şepci și pălării.
„Pălării am şapte, cât despre șepci – nici nu le mai știu numărul. Şi să știți că dacă le port, nu e pentru că am rămas fără păr pe cap. Nu! Chiar și când încă nu aveam chelie îmi plăcea să cânt cu pălărie. Și publicul s-a obișnuit să mă vadă așa. Dacă afară e cald, port șapcă sportivă. Când un chipiu se uzează, trece pe planul doi, adică îl port doar la pescuit. Am și șepci cumpărate de la noi, însă cele mai multe le-am achiziționat din România, iar pălăriile le-am primit cadou de la prieteni din America, Israel și Italia. Îmi amintesc că pe prima mi-am cumpărat-o din Chișinău, acum 30 de ani, în timp ce mă plimbam cu soția prin oraș. Era de culoare neagră, iar primele poze mari, pentru afișe, cu ea le-am făcut”, povestește Ion Suruceanu, precizând că acum 20 de ani, pe când era cu Ian Raiburg în America, și-a procurat trei pălării: una roșie, una albastră și alta albă.
Astăzi s-ar fi putut lăuda cu o colecție impresionantă de pălării, însă interpretul a dăruit o mare parte din ele, inclusiv în scopuri caritabile.

Nu-i place marea

Vara aceasta a fost una productivă pentru Ion Suruceanu, iar toamna se anunţă a fi la fel. Săptămâna trecută a susţinut un concert la Braşov, iar pe 21 septembrie este invitat să cânte la Iaşi. Cât despre vacanţă, maestrul ne-a spus că nu a avut parte de ea.
„Odihna mea este în curtea casei. Piscină am, pentru mine ea este şi Mare Neagră, şi Mare Mediterană. Plus că mie-mi place să merg la munte, nu suport marea. O fi din cauza că m-am născut toamna, nu ştiu”, îşi dă cu părerea cântăreţul.
Ion Suruceanu are o dorinţă pe care speră s-o vadă îndeplinită: „Ar fi foarte bine ca alături de alţi colegi de scenă, care au aniversat şi ei anul acesta 65 de ani, să organizăm un spectacol la Palatul Naţional. Urmează să ne întâlnim şi să discutăm şi poate-l organizăm prin noiembrie”.

1

Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin