Inconsecvenţa lui Dodon

Inconsecvenţa lui Dodon

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, în frunte cu Igor Dodon, a organizat duminică, 14 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale un concert pentru susţinerea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Potrivit organizatorilor, în PMAN au fost prezenţi circa 50 de mii de persoane. Cu toate acestea, pozele arată un număr mult mai mic. Organizatorii au cerut denunţarea Acordului de Asociere a RM la Uniunea Europeană şi organizarea unui referendum pentru stabilirea vectorului dezvoltării externe a Republicii Moldova. Pe scenă au evoluat artiştii ruşi Iosif Kobzon şi Aleksandr Marşal.

În aceeaşi zi, în centrul capitalei a avut loc un marş al tricolorului organizat de către Mişcarea civică „Tinerii Moldovei”. Participanţii, circa 500 de tineri, au întins un tricolor lung de 300 de metri pe care l-au dus de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” până la Teatrul de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, cu un popas în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, unde au scandat lozinci împotriva politicii agresive a Federaţiei Ruse faţă de Republica Moldova. Tinerii au scandat tradiţionalele lozinci unioniste.
Şi socialiştii au organizat un marş de la Circ până în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mulţi dintre participanţi purtau maiouri cu chipul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

200 de lei, pentru cel mai bun elev

În satul natal al lui Igor Dodon se pare că nu toată lumea salută ideea integrării eurasiatice promovată de socialist. Cineva s-a arătat chiar indignat de faptul că o acţiune de asemenea fel a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, locul în care, acum 25 de ani, circa 750 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au optat pentru limba română şi valorile naţionale româneşti. Ludmila Dodon, directoarea Gimnaziului din satul Sadova, nu s-a interesat de organizarea consătenilor pentru manifestaţia de la Chişinău.
„Nu mă interesează subiectul. Elevii nu au participat la acel concert. Eu am o altă viziune. Aproape întreg personalul şcolii susţine vectorul european. Sunt indignată de faptul că în Piaţa Marii Adunări Naţionale se organizează asemenea acţiuni. Trebuia să li se dea scuarul Teatrului de Operă şi Balet”, îşi dă cu părerea Ludmila Dodon. Directoarea a specificat că în instituţia pe care o conduce lucrează şi mama lui Igor Dodon, care este profesoară de limba română.
Igor Dodon nu organizează la şcoala din Sadova activităţi privind promovarea ideilor eurasiatice, unicul act pe care îl face socialistul este premierea, la sfârşit de an şcolar, celor mai buni elevi cu câte 200–300 de lei. De exemplu, cel mai bun elev din clasa întâi este premiat cu 200 de lei, iar cel mai bun elev din clasa a doua – cu 300 de lei.

Opiniile a doi fraţi

Tudor Aghenie, fost primar de Sadova, şi Petru Aghenie, director al întreprinderii vinicole, sunt fraţi, dar au viziuni opuse despre vectorul extern al Republicii Moldova. Primul susţine integrarea europeană şi nici nu vrea să audă de manifestaţiile lui Igor Dodon, al doilea însă susţine că în Uniunea Vamală îi va fi mai bine.
„Noi am cules ieri strugurii, lucrăm pe deal şi nu umblăm la concerte de acest fel. Eu nu împărtăşesc opiniile lui Igor Dodon. Cred că majoritatea locuitorilor satului nu sunt adepţii opţiunii lui Dodon, dar depinde şi de vârstă. Copiii mei stau acasă şi nu merg la asemenea acţiuni”, ne-a spus Tudor Aghenie. În timp ce Petru Aghenie ne-a declarat că 98% din populaţia satului îl susţine pe Igor Dodon, cifre contestate de Ludmila Dodon, directoarea: „Sunt nişte date absurde, supte din deget”. Petru Aghenie este unul dintre organizatorii transportării manifestanţilor spre Chişinău. Potrivit lui Petru Aghenie, 120 de persoane din Sadova au participat la acţiunea de duminică.

E neprofesionist să vorbeşti de Uniunea Vamală

„Cred că piaţa de desfacere reală este totuşi Uniunea Vamală. Trebuie să păstrăm relaţiile economice cu Estul. Da, noi suntem în Europa, dar economic ne este mai convenabil pe piaţa rusă. Embargoul este un răspuns la atitudinea noastră. Noi am greşit oleacă şi ei (ruşii) ne arată că nu procedăm frumos”, ne-a spus Petru Aghenie. Acesta are paşaport biometric, însă a afirmat că nu are de gând să călătorească în Europa: „Nu-mi trebuie, nici nu am timp să mă ocup cu aşa ceva”.
În 2011, într-un interviu, Igor Dodon vorbea despre faptul că este cel puţin neprofesionist să vorbeşti despre faptul că Republica Moldova se poate integra în Uniunea Vamală prin portul Giurgiuleşti. „Să vorbeşti despre faptul că noi putem deveni parte a Uniunii Vamale, fără a avea o graniţă comună, este o utopie. Iar pe cei care pledează pentru organizarea de referendumuri pentru aderarea la Uniunea Vamală îi întreb: Cum vor realiza integrarea?”, declara Igor Dodon acum trei ani.

Vadim Vasiliu