Pruna, un aliat pentru o imunitate de fier

Pruna, un aliat pentru o imunitate de fier

Prunele se numără printre fructele-vedetă ale toamnei care ne revigorează organismul în mod miraculos!

Aceste fructe zemoase, dulci, având o culoare unică în lumea fructelor sunt alimente cu proprietăţi terapeutice excepţionale: energizante, tonice pentru  sistemul nervos, diuretice, depurative, emoliente şi laxative, având efectele decongestionante asupra ficatului. Pruna (Prunus domestica) este rudă “de sânge” cu piersicile, cu caisele şi cu nectarinele. Consumate în stare proaspătă, delicioasele fructe reprezintă un cocteil excelent de substanţe antioxidante.

Totodată, prunele pot fi valorificate în diferite preparate culinare: (tarte, prăjituri, gemuri, magiun, jeleuri, şerbet, compot, mâncare) şi sub formă de băuturi-de la ţuică (devenită băutură naţională), până la cidru, rachiu, oţet şi esenţă, (substanţă folosită  la prepararea lichiorului de vanilie).

Beneficiile fructelor proaspete

Beneficiile cele mai importante ale consumului de prune proaspete, dar şi al celor uscate se datorează conţinutului mare de vitamine : A ( o doză semnificativă-33 mg la 100 g fruct),  B1, B2, C, de săruri minerale : mult potasiu (210 mg la 100 g fruct), calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, hidraţi de carbon, acizi organici, fenoli şi al pigmentului natural al fructului-antocianina.

Prunele sunt recomandate de nutriţionişti pentru efectele lor  : antihelmintice, diuretice, depurative, tonice ale sistemului nervos, emoliente, energizante şi laxative. Principalele substanţe active din compoziţie, recomandă delicioasle fructe de toamnă în combaterea a cel puţin 80 de afecţiuni de la cele biliare, hepatice, renale, ateroscleroză, şi până la inflamaţii ale splinei, nevroze, gută, obezitate, psihastenie şi hipertensiune. Mai mult, substanţele active ale prunelor protejează celulele creierului, cresc imunitatea, menţin sănătatea pielii şi reduc riscul de apariţie a bolilor cardiace.

Virtuţile antioxidante ale fructului

Nutriţionistul francez  Eric Favre  a studiat în originalul său laborator compoziţia acestui fruct şi susţine că : „Sorbitolul conţinut de prună, adică un alcool derivat din glucoză şi fructoză, provoacă golirea imediată a vezicii biliare şi accelerează tranzitul intestinal. Totodată, pruna mai conţine o astfel de substanţă, un indol rar, de asemenea cu efect laxativ. Prunele violete conţin din belşug vitaminele E, PP şi caroten-un coctei cu virtuţi antioxidante care combat bolile cardiovasculare, cancerele şi îmbătrânirea ţesuturilor”. De asemenea, prunele sunt indicate şi în dieta pesoanelor iritabile sau nervoase din cauza congestiei hepatice.

Previn îmbătrânirea prematură

Datorită resveratrolului, o substanţă miraculoasă, o sursă naturală pentru longevitate, pe care coaja acestui fruct de toamnă o conţine, prunele previn îmbătrânirea prematură a organelor interne, dar şi a pielii .

Protejează împotriva degenerescenţei maculare

Această afecţiune oftalmologică apare odată cu înaintarea în vârstă. Odată cu apariţia bolii,  se distruge vederea centrală. Vitamina A din compoziţia fructului este substanţa protectoare .

Creşte puterea de concentrare

Pruna creşte puterea de concentrare, datorită magneziului, un oligoelement care luptă împotriva oboselii, a stresului  şi anxietăţi. O cură de două săptămân pe lună, creşte capacitatea de concentrare în cazul persoanelor care depun eforturi intelectuale prelungite.

Continuarea pe click.ro