Oscar Pistorius, vinovat de ucidere din culpă, riscă până la 15 ani de închisoare

Oscar Pistorius, vinovat de ucidere din culpă, riscă până la 15 ani de închisoare

Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost găsit vinovat de uciderea din culpă a prietenei sale Reeva Steenkamp, în data de 14 februarie 2013 la Pretoria, iar acum riscă o pedeapsă ce poate ajunge până la maximum 15 ani de închisoare.

Judecătoarea Thokozile Masipa, care a continuat vineri citirea verdictului în cadrul procesului atletului paralimpic sud-african, a considerat că sportivul nu a dorit să ucidă, ci “a acționat într-o manieră neglijentă atunci când a tras prin ușa toaletei, știind că se află cineva în spatele acesteia”.

Pistorius (27 ani), care a scăpat de acuzația mult mai gravă de crimă cu premeditare, care i-ar fi putut aduce o condamnare pe viață, urmează să afle acum pedeapsa, care poate ajunge până la maximum 15 ani de închisoare, potrivit legislației sud-africane.

Conform acestui verdict, tribunalul a acceptat în parte versiunea faptelor prezentată de acuzat, care a asigurat că a apăsat pe trăgaci din panică, bănuind că un hoț a pătruns în vila sa situată într-un cartier de lux din Pretoria, pe care a vândut-o între timp, pentru a-și putea achita cheltuielile cu justiția.

Judecătoarea a insistat asupra faptului că Pistorius nu putea fi condamnat pentru crimă cu premeditare, pentru că nu au existat suficiente probe asupra intenției sale de a-și ucide prietena.

În plus, comportamentul ulterior al sportivului, care a solicitat urgent ajutor după ce și-a dat seama că în spatele ușii în care a tras se afla prietena sa, este “în contradicție” cu cel al unei persoane care dorea să comită un asasinat.

Verdictul definitiv în acest caz va fi pronunțat în următoarele săptămâni, cu ocazia unei noi audieri, în cursul căreia urmează să fie pronunțată sentința.

Judecătoarea l-a găsit, totodată, vinovat pe Oscar Pistorius în cazul unei alte acuzații, cea de utilizare neglijentă a armelor de foc, după ce a tras accidental cu pistolul unui prieten într-un restaurant din Johannesburg, în ianuarie 2013. Sportivul a fost, însă, absolvit de vină în privința altor două acuzații: deținere ilegală de muniție și utilizarea armelor de foc în locuri publice, după ce a tras în aer dintr-o mașină decapotabilă aflată în mers, în septembrie 2012.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Kim LUDBROOK / REUTERS

Vizualizări: 143

Comentează