Te-ai întors din concediu? Ce trebuie să faci ca să revii la ritmul alert al vieţii tale

Te-ai întors din concediu? Ce trebuie să faci ca să revii la ritmul alert al vieţii tale

Durerile de cap, anxietatea, lipsa concentrării şi senzaţia de oboseală după concediu arată că organismul tău are probleme de adaptare la ritmul alert de la serviciu.

Nu te duce la birou a doua zi după ce te-ai intors din călătorie, ci după o perioadă de acomodare de câteva zile. Specialiştii britanici te sfătuiesc ce să faci ca să-ţi revii mai repede după concediu, potrivit ziarului „Mirror”.
• Odihneşte-te bine. Odihna e absolut necesară după încheierea concediului. Iar cum vacanţa a fost prilej de pierdut nopţile sau de petrecut până în zori, este important să dormi cel puţin 8 ore pe noapte, când revii acasă.
Culcă-te mai devreme. Creează-ţi o perioadă de readaptare între concediu şi serviciu, te sfătuiesc specialiştii de la Universitatea Granada, Spania. Încearcă să mergi mai devreme la somn pentru a-şi păcăli ceasul biologic şi să-ţi intri în ritm.
• Înlocuieşte lumina artificială cu întunericul. Seara, încearcă să eviţi televizorul, laptopul şi alte surse de lumină. Cu cel puţin o oră înainte de culcare, opreşte lumina şi stai de veghe până te fură somnul.
• Evită smartphone-ul în pat. Specialiştii ne sfătuiesc să evităm folosirea smartphone-ului şi a tabletei în pat. Cercetările anterioare arată că aceasta păcăleşte creierul că ne aflăm încă în timpul zilei.
• Ia-ţi o zi de acomodare. Pentru a-ţi intra din nou în ritm, este indicat să ai o perioadă de acomodare de 1-2 zile. Astfel, te poţi pregăti pentru noul sezon de muncă.
• Organizează-te. Fă o listă cu toate chestiunile urgente care trebuie rezolvate: plata chiriei, plata utilităţilor, facturile. Chiar dacă eşti cam lefter după concediu, este bine să ţii evidenţa treburilor administrative.
• Culcă-te şi trezeştete la ore fixe în fie­care zi. Este foarte important pentru organism să-l readuci treptat în ­rutina de dinainte de concediu. Somnul regulat îţi va reechilibra astfel ceasul biologic.
• O gustare înainte de culcare. Oamenii de ştiinţă au descoperit să un pahar de lapte şi un pumn de alune ar putea ajuta la îmbunătăţirea somnului. Studiile arată că seleniul şi potasiul eliberează melatonina, hormonul somnului.
• Fă doar ceea ce-ţi place. În prima săptămână încearcă să faci doar ce-ţi place. Temerile după vacanţă apar tocmai din cauza că te gândeşti cu groază la ce ai de făcut la serviciu.
Sursa: click.ro
Foto: Shutterstock