PROTESTE în Estul Ucrainei: Peste 5.000 de oameni manifestează la Harkov şi Mariupol împotriva “invaziei ruse” – FOTO

PROTESTE în Estul Ucrainei: Peste 5.000 de oameni manifestează la Harkov şi Mariupol împotriva “invaziei ruse” – FOTO

Peste 5.000 de persoane manifestau joi seara în oraşele Harkov şi Mariupol, în estul Ucrainei, împotriva “invaziei ruse” în ţara lor, relatează agenţia UNIAN, în pagina electronică, citată de mediafax.ro

La Harkov, peste 200 de activişti pichetau consulatul general al Rusiei, cerând încetarea “incursiunii ruse” în Ucraina.

Manifestanţii fluturau pancarte pe care scria: “Opriţi-l pe nebun! Putin e un asasin” sau “Afară din Ucraina! Rusia este un terorist. Moarte ocupanţilor ruşi!”.

De asemenea, activiştii au intonat imnul Ucrainei şi cântece obscene despre preşedintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit activistului Vladimir Cistilin, manifestanţii cer oprirea invaziei ruse în Ucraina şi o reacţie din partea comunităţii internaţionale.

“A început invazia rusă. Locuitorii din Harkov nu pot rămâne nepăsători faţă de această situaţie. Astăzi am decis să ne adunăm în faţa consulatului, pentru a arăta că suntem împotriva acţiunilor Rusiei”, a spus Cistilin.

După o oră de la începutul manifestaţiei, unul dintre activişti a aruncat petarde spre sediul consulatului, fapt ce a provocat ciocniri cu forţele de ordine. Potrivit Itar-Tass, nu se ştie dacă incidentul s-a soldat cu victime.

O altă manifestaţie împotriva acţiunilor Rusiei a avut loc la Mariupol, unde peste 5.000 de persoane s-au adunat în piaţa din centrul oraşului.

Potrivit unui deputat ucrainean, la miting participă atât ucraineni, cât şi ruşi, greci şi evrei.

Ei protestează faţă de “agresiunea militară rusă” în Ucraina, relatează postul de televiziune ucrainean TSN.

Mulţi dintre manifestanţi flutură steaguri ucrainene.

Mariupol, un oraş cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.

Putin, i-a îndemnat pe insurgenţi, în noaptea de joi spre vineri, să deschidă un coridor umanitar pentru militarii ucraineni încercuiţi în zonele unde au loc confruntări, după ce Occidentul a ameninţat Moscova cu posibile consecinţe din cauza situaţiei din Ucraina.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a afirmat joi că “trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk.

Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean, însă Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi.
Imagine: AFP/ Mediafax Foto

Vizualizări: 214

Comentează