SUA felicită România și RM pentru inaugurarea conductei Iaşi-Ungheni

SUA felicită România și RM pentru inaugurarea conductei Iaşi-Ungheni

Statele Unite au felicitat România şi Republica Moldova pentru inaugurarea conductei de gaze naturale Iaşi-Ungheni, care va spori securitatea energetică în regiune, în opinia diplomaţiei americane.

„Această conductă de gaze naturale de 43 de kilometri va oferi Republicii Moldova beneficiile unei diversificări a livrărilor în sectorul energetic, un acces la piaţa competitivă a Europei şi o creştere a securităţii energetice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Oficialul american a adăugat că Statele Unite sunt angajate să ajute Moldova să atingă aceste obiective prin programe care vor îmbunătăţi mediul de reglementare şi vor reduce consumul de energie.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta care asigură legătura între Iaşi și Ungheni are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chişinău în următorii doi-trei ani.

Potrivit autorităţilor, conducta va livra iniţial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia.
sursa: jurnal.md/Mediafax
foto: jurnal.md

Vizualizări: 201

Comentează