Cu nouă „cavaleri” mai mulţi înainte de alegeri

Cu nouă „cavaleri” mai mulţi înainte de alegeri

Preşedintele Nicolae Timofti a conferit distincţii de stat unui grup de 17 deputaţi, întregului cabinet de miniştri şi viceminiştri, mai multor şefi de direcţii ale instituţiilor de stat şi unui primar separatist. În total, preşedintele a conferit distincţii la 50 de oameni de stat. Nouă persoane sunt decorate cu cea mai mare distincţie de stat devenind cavaleri ai „Ordinului Republicii”.

Aceştia sunt preşedintele Parlamentului, Igor Corman, ministrul Externelor, Natalia Gherman, deputata Ana Guţu, prim-ministrul Iurie Leancă, deputatul Marian Lupu, vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, secretarul general al Aparatului Preşedintelui Ion Păduraru, ex-prim-vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Plahotniuc şi deputatul Valeriu Streleţ.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie, distincţiile au fost conferite persoanelor „care au contribuit decisiv la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană”. În acelaşi comunicat se menţionează că Nicolae Timofti a acordat decoraţiile la propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a partidelor care formează Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană.

Cavalerul Plahotniuc

Decretului preşedintelui din 24 iulie a stârnit reacţii adverse în rândul societăţii, mai ales pentru că pe lista celor decoraţi se află persoane controversate. Proaspătul cavaler al „Ordinului Republicii”, Vladimir Plahotniuc este suspectat de mai multe atacuri raider. Oamenii de afacere Victor şi Viorel Ţopa au prezentat încă în 2012 o serie de documente care ar demonstrat faptul că Plahotniuc este beneficiarul unor companii off-shore care au preluat ilegal acţiuni ale VictoriaBank, Băncii de Economii şi ASITO. Cu toate acestea, pe numele fostului deputat nu a fost deschisă o anchetă.
Pe lista celor decoraţi de Nicolae Timofti se află şi actualul primar al Comratului, Nicolae Dudoglo, care este şi liderul echipei PD din UTA Găgăuzia. Acestuia i s-a conferit ordinul „Gloria Muncii”. Să nu uităm că Nicolae Dudoglo a muncit sârguincios la promovarea aşa-ziselor referendumuri din 2 februarie curent ce au avut loc în UTA Găgăuzia. Este vorba despre „referendumul” legislativ pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză şi „referendumul” consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova. Acestea, chiar dacă au fost interzise prin decizie de judecată, au avut loc, iar Dudoglo a îndemnat în mod deschis locuitorii din UTA Găgăuzia să participe la „referendumuri”.

Ideile lui Dudoglo

„Referendumul reprezintă în primul rând exprimarea voinţei poporului, acesta trebuie organizat în mod obligatoriu. Cu toţii trebuie să ne unim în jurul acestei idei şi să luăm parte la referendum. Acesta ne va permite să aflăm opinia oamenilor cu privire la statutul Găgăuziei şi va oferi baza pentru ca autorităţile autonomiei să ceară Parlamentului fixarea în Constituţie a dreptului Găgăuziei la autodeterminare”, declara Dudoglo pentru portalul finanţat de PD „Novaia Gagauzia”.
Potrivit comentatorului politic Anatol Ţăranu, nu preşedintele este acela care a decis asupra listei celor decoraţi, ci politicienii din Coaliţie, deşi Nicolae Timofti poartă răspunderea pentru acest fapt. „Reacția societății este una categoric negativă. Potrivit surselor mele, inițiativa nu aparține președintelui, dar liderilor politici. Oricum, responsabilitatea în ultimă instanță aparține președintelui. În ce îl priveşte pe Nicolae Dudoglo, care este apropiat PD, probabil de acolo a venit inițiativa. Este o gafă care îi va costa imaginea pe toți cei implicați în această afacere. Aș vrea să-i întreb: unde se grăbesc sau poate se tem că nu o să câștige alegerile și și-au luat acum distincții? Cei care au dorit prin această acțiune să-și ridice imaginea, au gafat”, a explicat Anatol Țăranu.

„Sfidare cinică”

Comentatorul Oazu Nantoi ne-a declarat că decorarea politicienilor în ajunul alegerilor parlamentare este o tradiţie în Republica Moldova. „Cu regret, pare-mi-se, încă din prima jumătate a anilor 1990, noi am pornit cu decorările generoase, în special în perspectiva campaniilor electorale. La acest capitol domnul Timofti nu e primul şi, probabil, nici ultimul”.
Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Populare „Antimafie”, a protestat ieri la Preşedinţie faţă de decretul preşedintelui Timofti. Poliţia a stopat protestul pe motiv că autorizaţia este eliberată pentru o altă adresă. „Considerăm că decretul preşedintelui este o sfidare cinică la adresa societăţii moldoveneşti. Plahotniuc este cunoscut ca un om care a săvârşit mai multe crime. Populaţia are o percepţie negativă faţă de această persoană. Iurie Leancă poartă responsabilitate pentru înstrăinarea Aeroportului şi a Băncii de Economii. Este foarte jenant şi gestul de a-l decora pe Ion Păduraru, care este secretar general al aparatului preşedintelui, şi pe Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al acestuia”.
Vadim Vasiliu
Foto: Nadea Roşcovanu

Vizualizări: 204

Comentează