Maria Sarabaş: portret de familie în interior // FOTO

S-ar putea să ne întrebaţi Dumneavoastră, cititorii noştri, cu ce ocazie am dedicat acest fascicul de JURNAL Mariei Sarabaş. O spunem din capul locului: nu este vorba despre o aniversare. Pur şi simplu, noi, ca prieteni ai Mariei Sarabaş, interpreta cu voce absolut inconfundabilă, de cristal pur, pe care oricine o aude o dată nu o mai poate uita, ne-am gândit că profităm de prilejul de a le surprinde grămadă, într-o zi frumoasă de vară, pe cele patru reprezentante ale acestei distinse familii de români basarabeni.

1_DSC5277Cea mai bogată în ani femeie a acestei minunate familii este mama Dochina Sarabaş (născută Necula la Câşliţa-Prut), care a scăpat în iunie 1940 de deportări ascunzându-se în satele din Delta Prutului, tatăl său (mic proprietar de pământuri şi negustor) făcând opt ani de Gulag în regiunea Novosibirsk. După care s-a aciuat împreună cu soţul său la Reni, oraşul înstrăinat al Basarabiei.

2_DSC5331Dochina e soră cu Stelian Necula, fost ministru la Bucureşti, cel care a pus pe hârtie istoria prigoanei bolşevice şi a refugiului său în romanul autobiografic „Evadat din Basarabia cotropită”, „Renaşterea în Patria-mamă am primit-o”.

3_DSC5341Maria este una din cei trei copii ai Dochinei şi ai lui Alexandru Sarabaş, din ei doar Maria s-a stabilit la Chişinău, muzica a adus-o încoace, tânără absolventă de Şcoală Pedagogică ce a uimit lumea cu a sa voce de clopoţel pur. Bunicul Mariei pe linie paternă, Toader Sarabaş, a fost un cunoscut informator de folclor în zona Luncii Prutului. În arhivele Institutului de Filologie al AŞM ar trebui să se mai păstreze mostre de folclor autentic culese de la el. Maria a valorificat câteva din ele, prea puţine, dar cele mai multe au dispărut.

4_DSC5354Am încercat să găsesc o biografie a Mariei, oricât de sumară, dar cu date exacte, pe sursele atât de bogate în orice tematici ale netului nostru mioritic. Şi nu am găsit bineînţeles. De fapt, nici nu am nevoie să le caut pentru că le cunosc – o ştiu pe Maria, cu bucuriile şi necazurile sale de treizeci de ani. Aflând că Diana Cangaş (care poartă numele tatălui ei, un cunoscut ţambalagiu), fiica Mariei, e venită în vacanţă din Statele Unite, unde e stabilită, împreună cu fetiţa ei, am hotărât să nu ratăm ocazia de a le surprinde, împreună, în intimitatea casei lor de la Buicani.

5_DSC5359Priviţi-le cât de frumoase sunt! Ascultaţi-o pe Maria în concerte, la radio, pe youtube, în diasporă!
Preţuiţi-o!

6_DSC5379

7_DSC5382

8_DSC5335Rodica Mahu
Foto: Nadea Roşcovanu