Fondurile europene apropie malurile Nistrului

Fondurile europene apropie malurile Nistrului

Conflictul „îngheţat” dintre Chişinău şi Tiraspol n-ar trebui să fie un impediment în calea înţelegerii oamenilor de rând de pe cele două maluri ale Nistrului. Este opinia primarului de Gura Bâcului, Anenii Noi, Ion Lapicus, care se laudă că în ultimii patru ani a încheiat trei acorduri de colaborare şi două memorandumuri cu autorităţi din Transnistria.
„Actele” sunt în mare parte câteva hârţoage care asigură buna înţelegere între trei sate, două de pe malul stâng şi unul de pe malul drept al Nistrului. Chiar dacă satele sunt la o aruncătură de băţ unele de altele, ca oamenii să comunice liber între ei, a fost nevoie de acordul Tiraspolului.

Evenimente care într-un stat liber ar trece neobservate, într-o zonă înţesată de posturi militare, au loc ca ceva ieşit din comun. Podul de peste Nistru ce leagă satul Gura Bâcului de localitatea Bâcioc din regiunea transnistreană a fost reparat din bani europeni acum un deceniu, după ce o porţiune din el a fost aruncată în aer în timpul războiului de pe Nistru.
Chiar dacă podul este funcţional, la indicaţia Tiraspolului, rămâne închis. La insistenţa primarului, oamenii din Gura Bâcului se pot deplasa liber pe jos de pe un mal pe celălalt, iar mai nou, li s-a permis să circule de sărbători cu transportul.

„Ambasadorul” de la Gura Bâcului

„Cu patru ani în urmă, am avut o întâlnire cu fostul preşedinte al raionului Grigoriopol. Prin intermediul acestuia, am luat legătura cu câteva primării din stânga Nistrului, sate vecine cu noi, care au acceptat să colaborăm. Prima dată am fost invitaţi cu un grup de copii în satul Bâcioc, cel de peste pod, de Ziua Copiilor. Întâlnirea a decurs anevoios. A fost instituit un post vamal, am fost verificaţi de un post de grăniceri. Fiecare copil trebuia să aibă un act de la primărie care să confirme că sunt locuitori ai satului. La concertul copiilor au fost prezenţi agenţi de securitate. Într-adevăr, ne-am simţit cam speriaţi”, îşi aminteşte cum s-a desfăşurat prima acţiune din cadrul „acordurilor de colaborare” primarul. După sărbătoare, copiii s-au ales cu dulciuri oferite de gazda evenimentului.
Totul a decurs fără incidente. A doua oară au fost invitaţi la sărbătoarea „Deni mirotvorţa” (Ziua pacificatorului rus – n.r.). Evenimentul a avut loc la celălalt capăt al podului, pe malul stâng al Nistrului. Primarul Ion Lapicus a făcut acolo cunoştinţă cu comandantul aşa-numitelor „trupe de menţinere a păcii”, Anatolie Zverev. Pentru că n-a respins invitaţia acestora, s-a bucurat ulterior de o apreciere mai bună în rândul „tovarăşilor” de peste Nistru. „După această întâlnire, relaţiile dintre satul nostru şi localitatea Bâcioc au devenit mai strânse. Aveam o colaborare nu atât economică, cât culturală”, ne spune primarul.

Atraşi de fondurile europene

Pentru a obţine mai lesne granturi europene, este nevoie de acorduri de colaborare între satele de pe malurile Nistrului. Lângă Bâcioc este un alt sat, Novovladimirovka, un sat de lipoveni. „Administraţia de acolo a solicitat de asemenea semnarea unui acord de colaborare, pentru că sunt mai multe proiecte europene pe care am putea să le realizăm în comun. Am acceptat, am făcut un memorandum, a fost trimis la Tiraspol şi li s-a permis semnarea lui. Acum pregătim un proiect comun privind reparaţia drumurilor şi iluminare. Totodată, vrem să organizăm un itinerar turistic. La Novovladimirovka există o mănăstire lipovenească din secolul XVI, există grote la fel de interesante ca cele de la Mănăstirea Ţâpova, ar exista mulţi doritori de a vizita aceste locuri”, afirmă primarul.

Sărbătoreşti „eliberarea”, ai acces peste pod

Ion Lapicus se laudă şi cu o diplomă oferită de aşa-numiţii „pacificatori”, care s-au arătat încântaţi de prestaţia ansamblului folcloric „Dragă lina, lină” din Gura Bâcului. „Îmi mulţumesc pentru educaţia moral patriotică a militarilor. Chiar aşa e scris, deşi în mare parte am cântat cântece în limba română”.
Anul acesta, după ce au participat cu un program artistic la sărbătoarea de 9 mai în stânga Nistrului, oamenilor din Gura Bâcului li s-a permis să circule de sărbători cu transportul peste Nistru. „Este important. Oamenii merg la cumpărături în stânga Nistrului, la Tighina ori în satele vecine. Şi eu cumpăr benzină, care e mai ieftină cu trei lei. Avem acces liber. Doar o dată la zece zile apare un post de control care verifică actele, efectuează o statistică a mişcării populaţiei peste pod”.
Ion Lapicus este de părerea că mai mulţi primari ar trebui să procedeze ca el, pentru a contribui la reintegrarea RM.
„Omul de rând nu e separatist, nu poartă nicio vină că la un moment dat s-a pomenit izolat. Oamenii simpli din Transnistria sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Înţeleg că percepţia ucrainenilor faţă de Transnistria s-a schimbat, sunt văzuţi ca zonă ce prezintă un potenţial pericol pentru ţara lor. Am discutat cu unii dintre ei despre aspiraţia europeană a R. Moldova. Majoritatea se văd ca cetăţeni ai altui stat. Spun că R. Moldova nu a făcut nimic pentru ei în toţi aceşti ani. Pentru mine, în calitate de primar, este însă important să ne înţelegem. Avem multe familii, unde soţul e născut aici, iar soţia – dincolo ori invers. Gura Bâcului şi Bâcioc sunt două localităţi pline de rude. Trebuie să locuim în pace”, mai spune Lapicus.
Svetlana COROBCEANU