Surorile Osoianu dăruiesc românism // FOTO

Surorile Osoianu dăruiesc românism // FOTO

Surorile Osoianu, Nicolae Botgros, Ion Paladi, Cătălin Josan, Zinaida Bolboceanu, Virgil Mărgineanu, Gheorghe Mustea, Maria Cârneci, Niculina Stoican, Cornelia şi Lupu Rednic, Maria Dragomiroiu, Laura Lavric şi Tudor Gheorghe sunt doar o parte dintre numele grele ale showbizului de pe ambele maluri ale Prutului care s-au implicat în campania „Vedetele dăruiesc românism”, iniţiată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012. Vedetele au donat câte un obiect personal care este scos la o licitaţie online.

Peste 50 de artişti din R. Moldova şi România au acceptat să doneze câte un obiect personal, care pe parcursul acestei luni este scos la licitaţie. Cu banii adunaţi urmează să fie fondată o Şcoală de Cultură şi Afirmare Românească pentru 200 de tineri basarabeni.
Cei care doresc să sprijine românismul în Basarabia pot licita pentru cărţile şi CD-urile surorilor Osoianu, sacoul lui Nicolae Botgros, mojarul lui Cătălin Josan, rochia de mireasă şi costumul de mire din filmul „Nuntă în Basarabia” etc.

aLa licitaţia care se desfăşoară online pe site-ul www.actiunea2012.ro, între 1 iulie şi 1 august, mai puteţi achiziţiona icoane, un ceainic, o chitară, ie şi lista poate continua.
„Este o bucurie şi, în acelaşi timp, o onoare pentru noi că nume mari ale scenei româneşti au ales să ne sprijine în această campanie, conştientizând necesitatea apropierii celor două state româneşti. Mulţi sportivi şi actori urmează să se alăture campaniei, aşa că ne aşteptăm ca licitaţia să fie una de amploare”, a declarat George Simion, preşedinte executiv al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Românce cu sufletul şi în acte

1Contactate de APROPO, surorile Osoianu ne-au mărturisit că au acceptat fără ezitare să se alăture campaniei şi asta deoarece, spun ele, „sunt românce nu doar cu actul, ci şi cu sufletul”.
„Această acţiune e o idee foarte bună. Noi am dăruit câteva cărţi şi discuri, care reprezintă munca noastră în toţi acești 33 de ani de activitate pe tărâm muzical. Ceea ce este scos la licitaţie ne reprezintă cel mai bine. Sunt lucruri scumpe inimii noastre, cele mai de preţ”, ne spune Iulia Osoianu, precizând că de fiecare dată când ea şi surorile ei merg în România, se simt acolo ca acasă.

Iulia Osoianu, mândră că fiica sa a dat BAC-ul bine

2Şi cum e perioadă estivală, zilele acestea patru din surorile Osoianu au mers şi ele la odihnă. Iulia Osoianu însă a decis să-şi amâne sejurul pentru că fiica sa a susţinut examenele de BAC, iar acum pregătesc împreună dosarul pentru facultate.
Îndrăgita vedetă este mulţumită de faptul că Raluca a luat note bune, astfel că va putea să se înscrie la o universitate din România.
„Am rămas fără cuvinte când am văzut că doar un număr mic de elevi au susţinut examenele. Fata mea mereu a susţinut toate metodele care s-au aplicat în învăţământ. Nu au deranjat-o nici camerele de supraveghere, a învăţat tot timpul, a fost sigură pe cunoştinţele ei, iar eu eram convinsă că va susţine cu brio examenele. Aşa a şi fost. A luat note bune şi sunt mândră de ea. Vrea să studieze Dreptul în România, iar acum pregătim setul de acte”, ne-a declarat artista.

„Nu ne ţinem familia cu muzica”

3Deşi majoritatea copiilor surorilor Osoianu au „gustat” din scenă, aceştia au decis ca muzica să rămână pentru ei doar pasiune.
„La noi artiştii nu sunt remuneraţi atât de bine. Ei câştigă bani din nunţi, cumătrii, zile de naştere. Aşa că în afară de muzică, noi mai avem şi serviciu. Nu ne ţinem familia cu cântec, dacă e să vorbim sincer. Fetele noastre vor să aibă o profesie şi un venit sigur, iar asta e bine”.
Recent, în sat. Horeşti, r. Făleşti, a avut loc cea de-a treia ediţie a Festivalului-concurs al dinastiilor de familie „La izvorul Osoiencelor”. În acest an, la el au luat parte 12 dinastii din diferite zone ale ţării. Evenimentul a fost unul grandios, iar participanții s-au ales nu doar cu impresii frumoase, ci şi cu premii pe măsură.
„Au fost colective bune şi dinastii de excepţie! Şi de această dată pregătirile au durat mult, am pus bine la punct fiecare detaliu căci tindem să fie un eveniment memorabil. E bine să facem lucruri frumoase. În satul nostru de baştină avem şi un muzeu, pe care l-am deschis acum patru ani, avem şi bojdeuca lu’ tătuca. Să veniţi şi să vedeţi ce frumos e la noi!”, ne îndeamnă Iulia Osoianu.

aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a surorilor Osoianu