„Cel mai bine mă simt în port popular” // FOTO

„Cel mai bine mă simt în port popular” // FOTO

Se spune că aşchia nu sare departe de trunchi, iar acest lucru este perfect valabil şi în cazul surorilor Vioricăi şi al Elenei Lupu. Mama interpretelor de muzică populară, Maria, este moderatoare de nunţi, iar de 24 de ani stă la cârma Ansamblului Folcloric „Opincuţa”. Şi soţul ei, Ion Lupu, are auz muzical, însă a decis să se afirme în domeniul în care se simte ca peştele-n apă: economia.

De când se ţine minte, Maria Lupu (50 de ani) a fost îndrăgostită de tradiţiile populare, iar acum 24 de ani a fondat Ansamblul Folcloric „Opincuţa”, care e mândria ei. Astăzi, din colectiv fac parte în jur de 70 de copii de diferite vârste, toţi fiind elevi ai Liceului „I.Creangă” din capitală.
„Mică fiind, mergeam la horele satului, asistam la clăcile şi şezătorile care se organizau. Apoi am crescut, m-am căsătorit şi m-am mutat cu traiul la Chişinău. La început simţeam un gol imens în suflet. Nu zic, îmi plăcea oraşul, dar tânjeam după hora şi tradiţiile din sat. Într-o zi am fost invitată la o şezătoare care avea loc la Teatrul „Ion Creangă”. Am mers împreună cu fata mea mai mare, care atunci avea trei ani şi jumătate. Pe scenă era nevoie de un copil care să participe la un joc. S-a dus Lenuţa. Iar pentru că s-a descurcat bine, unul dintre actori a venit cu propunerea ca fiica noastră să frecventeze studioul pentru copii „Ion Creangă”. Mergeam cu ea la repetiţii, îmi plăcea enorm ce văd acolo şi de aici mi-a venit ideea să-mi fac un ansamblu”, ne povesteşte Maria Lupu, precizând că „Opincuţa” este deţinătoare a numeroase premii naţionale şi internaţionale.

1Dragostea pentru folclor a învins

Anual, colectivul „Opincuța” are câte 2-3 turnee de amploare. Au cântat pe scene din România, Macedonia, Bulgaria, Olanda, Elveţia, Franţa, Polonia şi lista poate continua.
Mama surorilor Lupu este absolventă a Colegiului Pedagogic din Călăraşi şi a Universităţii „Ion Creangă” din Chişinău. A fost învăţătoare de clasele primare, iar paralel conducea şi „Opincuţa”. Însă acum câţiva ani a trebuit să aleagă între profesie şi pasiune, iar dragostea pentru folclor a învins.
„A fost o alegere grea, dar îmi plac tradiţiile şi obiceiurile noastre şi tind să le promovez cu orice preţ. În copilărie visam să devin actriţă. Totuşi, cum tatălui meu i se părea că aceasta nu este o profesie serioasă, am ales alt drum. Când am devenit profesoară, mi-am dat seama că aici trebuie să ai şi talent actoricesc. Soţul meu, care este economist de profesie, se plângea mereu că nici una dintre copilele noastre nu i-a moştenit dragostea pentru cifre, acum însă s-a împăcat cu ideea. Mai mult decât atât, când vede că ne pregătim de vreun turneu şi nu reuşim să facem valizele, ne ajută. Poate să ne calce şi costumele. Avem noroc de un soţ şi un tătic înţelegător, pe care-l iubim nespus de mult”, ne declară eroina noastră.

Foto_2„Soţul cântă doar prin casă”

De nouă ani, Maria Lupu a început să fie şi moderatoare de nunţi. Îi place nespus de mult ceea ce face şi, deşi are în fiecare weekend programul încărcat, susţine că numai dragostea faţă de folclor o ajută să continue în acelaşi ritm și să nu renunţe la marea sa pasiune.
„Când merg pe la festivaluri ori concerte în străinătate, ne cazăm la hotel, iar eu mă aşez într-un ungheraş ca să observ tradiţiile şi obiceiurile altor popoare. Sunt adepta nunților în stil popular, unde să domine datinile noastre care sunt atât de frumoase. Mă bucur că fetele mele au ales și ele acest drum. Nu pot să neg faptul că au fost momente în care eu și soțul ne doream să le orientăm spre un alt domeniu. Însă ele ne-au spus clar că vor să cânte. Şi tăticul lor are auz muzical, doar că preferă să cânte doar prin casă”, ne spune Maria Lupu.
Ion, soțul moderatoarei de nunți,lucrează de mai mulți ani în Spania. Deși i s-a propus şi ei să muncească peste hotare, a refuzat, spunând că preferă să fie „cineva de care lumea are nevoie”.
„Nu vă pot reda ce satisfacție ai când se apropie lumea de tine şi-ţi mulţumeşte pentru ceea ce faci. N-aș rezista să locuiesc în străinătate, dorul de casă ar fi prea mare”, susține femeia.
Atunci când au ceva timp liber, membrii familiei Lupu preferă să-l petreacă la țară, la părinți, unde coc un cuptor de plăcinte și împletesc sarmale pe care le gătesc în oale de lut, iar de pe masă nu lipesc jumările și mămăliguța.

Foto_3Lena NEGRU
Foto: Facebook

Vizualizări: 1918

One Comment

  • 10 iulie 2014 | Permalink |

    Cu adevarat este o familie de admirat, frumosi la chip si suflet. BRAVO!!! Succese mari si mai departe si realizari frumoase!

Comentează