Doi studenţi cresc „faraoni”

2Verişorii Mihai şi Ion Poparcea şi-au deschis crescătorie de prepeliţe

Nu o dată în articolele din APROPO v-am demonstrat că reţeta succesului nu ţine cont de vârstă sau grad de experienţă, ci mai degrabă de gramul de noroc şi stropul de originalitate. Ca o dovadă-n plus este povestea a doi verişori, Mihai (23 ani) şi Ion Poparcea (24 ani), care au deschis pe cont propriu o crescătorie de prepeliţe.

Despre internet se spune adesea că ar avea o influenţă negativă mai ales asupra tinerilor, în deosebi dacă e folosit în exces. Pentru cei doi verişori însă acesta a fost oceanul de informaţie din care au pescuit ideea pentru afacerea pe care aveau să și-o deschidă.
„ Ambii suntem studenţi la facultatea Business şi Administrare. Într-o zi căutam pe net idei de afaceri şi am citit-o pe asta. Ni s-a părut ceva potrivit pentru noi, mai ales că aveam suficient spaţiu liber la noi în curte pentru a creşte păsările”, ne-au spus tinerii.

Primii puişori

La începutul lunii ianuarie 2013, cei doi erau deja puşi pe lucru: au cumpărat ouăle, le-au pus în incubatorul bunicii şi aşa au apărut primii 120 de pui de prepeliţă.
„La început carnea şi ouăle obţinute le vindeam la piaţa din Ialoveni, dar după ce am crescut producerea, am început să vindem ouăle într-o reţea naţională de magazine. Plus că ne promovăm producția prin intermediul rețelelor de socializare, unde am creat şi o pagină a firmei noastre”, povestesc tinerii antreprenori.
Ion și Mihai pregătesc tot felul de promoţii pentru clienţii lor, care mai de care mai atractive. La început, oricine aprecia pagina primea ouă gratuit, iar pentru un kilogram de carne primeau bonus 20 de ouă de prepeliţă, cu livrare gratis.
„Deși în RM nu suntem singurii care au business cu prepeliţe, suntem printre cei mai cunoscuţi. Credem că aceasta se datorează și faptului că ştim să ne promovăm”, afirmă mândri băieţii.

IMG_0320

Bio

Am fost curioşi să aflăm cât mai multe despre creşterea prepeliţelor. Astfel am aflat că puii ies din ou la a şaisprezecea zi de incubare, iar după a 45-a zi de viaţă, femelele încep să facă ouă. Totuşi, ca să fie productive, păsările trebuiesc hrănite bine și sănătos, mai ales că în curând cei doi planifică să pună pe ambalajul cărnii lor sigla „bio”.
„Noi nu dăm păsărilor antibiotice. Le hrănim doar cu mâncare din produse extra calitative: grâu, porumb şi soia”, spun cei doi tineri.
Acum crescătoria lor numără 3000 de capete. Dar ambițioșii oameni de afaceri vor să ajungă la 15.000, iar în acest scop îşi schimbă şi locul fermei, căci vor avea nevoie de mai mult spațiu.
„Deocamdată avem doar un angajat, dar adevărul e că până acum am făcut totul singuri: eram și directori, şi şoferi, primeam și comenzi, pe care tot noi le livram, eram responsabili de promovare şi asigurăm condiţiile necesare creșterii și sacrificării păsărilor, deoarece nu avem un abator în apropiere”, spune Ion Poparcea.

IMG_0325

Pastila de sănătate – oul de prepeliţă

Carnea de prepeliţă costă 140 lei per kilogram, iar 20 de ouă costă 25 de lei. Spre deosebire de concurenţii lor, Ion și Mihai livrează carnea la domiciliul clientului, dacă acesta locuieşte în Chişinău.
Specia de prepeliţe pe care au ales s-o crească se numește Faraon, despre care verişorii Poparcea ne dau asigurări că au carnea mult mai gustoasă decât a suratelor lor din alte specii. Şi dacă e să-i credem pe cuvânt, atunci din ea iese o bunătate de zeamă de te lingi pe degete! Cei doi crescători ne recomandă şi consumul de ouă de prepeliţă, cunoscute ca aliment cu proprietăţi curative.
„Noi, de exemplu, în fiece dimineaţă bem câte cinci ouă crude de prepeliţă. Consumatorii trebuie să ştie că ouăle de prepeliţă nu pot fi comparate cu cele de găină, ele fiind mult mai dietetice. Se recomandă a fi folosite de cei care au problemele de stomac și nu numai”, ne-au mai spus Mihai şi Ion Poparcea.
Veronica VLADEI

Vizualizări: 1048

3 Comentarii

Comentează