Securiştii ruşi din RM, gata să intervină în Ucraina

Securiştii ruşi din RM, gata să intervină în Ucraina

Securitatea statului Republica Moldova depinde enorm de cum vor evolua lucrurile în sud-estul Ucrainei. În cazul în care ne pomenim la gurile Nistrului cu o „republică populară” subordonată Rusiei, Republica Moldova riscă să piardă Transnistria şi o parte din sudul său. Această opinie o împărtăşesc mai mulţi experţi care au lucrat şi mai activează în domeniul securităţii naţionale.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii Naţionale, consideră că starea de lucruri în Republica Moldova depinde mult de felul în care vor evolua lucrurile în Ucraina. Dacă Federaţia Rusă îşi va retrage trupele de la frontieră şi ucrainenii îşi vor relua controlul asupra clădirilor administrative, găsind limbaj comun cu federaliştii, problema se soluţionează şi în favoarea RM. „Dacă se va ajunge însă la un război civil, noi vom fi cei care, tangenţial, vom suferi poate chiar mai mult decât ei. Cred totuşi că, până la urmă, problema va fi rezolvată pe cale politică. Când spun însă că vom suferi am în vedere că se poate forma o ‘republică populară Doneţk’, care ar avea ieşire la gurile Dunării şi ale Nistrului, şi devenim astfel stat limitrof cu Federaţia Rusă. În acest caz, ei vor controla sudul Basarabiei şi Transnistria îngenunchindu-ne şi pe noi”, susţine fostul ministru al Securităţii.
Întrebat cât de activă este, în opinia sa, Federaţia Rusă prin serviciile sale de securitate pe teritoriul Republicii Moldova, Botnaru a declarat că „este mult mai activă decât la ei, la Moscova”. „Lucrează mult, lucrează prin intermediul coloanei a cincea: rusofili, rusofoni, comunişti, socialişti, au agentura de altădată a securităţii moldoveneşti care a trecut de partea lor şi colaborează mai departe. Au o bază operativă foarte bogată şi foarte puternică şi îşi fac mendrele cum vor”, a spus fostul ministru al Securităţii, precizând că autorităţile trebuie să ţină sub control această situaţie. „Domnul Troenco e un general care trebuia demult atras la soluţionarea acestor probleme. Este un specialist bun, binevenit în aceste condiţii în fruntea Ministerului Apărării”, a mai spus Botnaru.

Ilaşcu: „Ar exista o înţelegere între FR şi UE”

Fostul deţinut politic în Transnistria, Ilie Ilaşcu, este de părere că ar fi existat o înţelegere între Federaţia Rusă şi guvernele statelor UE de a diviza statul ucrainean. „Întotdeauna autorităţile din Europa şi nu numai s-au temut de statele mari slave. Cu câţiva ani în urmă, un lucru similar s-a întâmplat în Iugoslavia, care dintr-un stat mare s-a transformat într-un teritoriu dezmembrat. Consider că Ucraina urmează acelaşi scenariu, cu atât mai mult cu cât autorităţile de la Kiev sunt încă prea fragile şi nu au puterea de a opune rezistenţă serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse”, spune el. Potrivit lui Ilaşcu, Republica Moldova este total dependentă de situaţia din Ucraina. „Dacă Ucraina pierde această confruntare, RM pierde cred că nu numai Transnistria, ci şi o parte din sudul său. Chişinăul, în timpul de faţă, nu are posibilitatea de a opune rezistenţă ori de a influenţa în mod favorabil situaţia. Politicienii nu pot face nimic decât declaraţii sterile, iar ruşii fac ce au făcut şi cu două, trei secole în urmă – acaparează noi teritorii şi ţin cont doar de propriul interes”, a mai spus Ilaşcu.

Serviciile ruseşti, active pe teritoriul RM

Surse de încredere care au solicitat anonimatul au declarat pentru JURNAL de Chişinău că în Republica Moldova sunt 22 de organizaţii subordonate serviciilor speciale ruseşti, membrii cărora sunt instruiţi pentru a destabiliza situaţia. Aceştia se pregătesc, îşi întăresc forţele. De regulă, se întrunesc în tabere în sânul naturii. O astfel de tabără a fost organizată anul trecut în pădurea din apropierea Şerpenilor. Acolo au fost instruite peste 600 de persoane, printre care cetăţeni ai Ucrainei, ai Transnistriei, inclusiv ai RM.
„Avem forţe gata de a ieşi când va fi momentul, se pregătesc, îşi întăresc forţele. Situaţiile actuale din Ucraina n-au apărut peste noapte. Îmbrăcaţi în haine verzi, separatiştii care au ocupat clădirile administrative din sud-estul Ucrainei fuseseră pregătiţi şi au aşteptat ordinul. Noi avem în Transnistria bazele militare ale Armatei a 14-a, ele permit să înarmăm o armată întreagă cu tehnică militară şi cu arme de luptă. Doi câte doi, aceşti oameni de pe întreg teritoriul RM, cu armamentul şi echipamentul din Transnistria, pot în scurt timp forma divizii întregi, bine dotate” .

Dreptul la libertatea întrunirilor, mai important ca securitatea statului?

Potrivit aceloraşi surse, echipe de provocatori sunt pregătite la Bălţi, la Cahul şi, deja, la Comrat. „Autorităţile noastre nu fac decât să monitorizeze situaţia, deşi n-ar trebui să aştepte când vor izbucni aceste forţe. Trebuie să fie luate nişte măsuri preventive ca să fie stabilite persoanele influente, organizatorii. SIS şi MAI încurcă democraţia cu interesul de apărare a securităţii statului. Argumentează că nu iau atitudine pe motiv că nu doresc să încalce drepturile omului, se invocă dreptul la libertatea întrunirilor. Dar scopul acestor organizaţii este de a destabiliza situaţia în RM”.

S-au întâlnit la Tighina

Aceeaşi sursă ne-a informat că sâmbătă, 12 aprilie, reprezentanţi a 12 organizaţii subordonate serviciilor speciale ruseşti s-au întrunit la Tighina. Au fost în jur de 57 de persoane. Printre acestea, membri ai organizaţiei obşteşti „August” din Chişinău, care s-ar ocupa de identificarea, la solicitarea rudelor, a mormintelor soldaţilor sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, „Soiuz desantnikov” şi altele. Au discutat despre acţiunile întreprinse de autorităţile ucrainene îndreptate împotriva separatiştilor (colegi de-ai lor care au ocupat întreprinderile administrative din oraşele din sud-estul Ucrainei) şi au stabilit să se deplaseze la Odesa în zilele de odihnă. Totodată, au stabilit să se deplaseze în grupe mai mari, mai aproape de data de 25 mai, data alegerilor prezidenţiale în Ucraina, unde vor fi utilizaţi pentru diverse acţiuni îndreptate spre apărarea intereselor ruşilor în teritoriu.
Svetlana COROBCEANU, Jurnal de Chişinău

Vizualizări: 525

Comentează