Mariana Efthimiou, de la învățător în Moldova, la antreprenor în Cipru

Mariana Efthimiou, de la învățător în Moldova, la antreprenor în Cipru

Mariana Efthimiou a plecat de acasă în urmă cu 13 ani. După multă muncă, greutăți, dar și succese a reușit să obțină ceea ce își dorea. Astăzi Mariana împreună cu soțul său administrează o afacere de imobiliare din Cipru. Spune că este fericită, dar dorul de casă o macină mereu. Urmăriți un interviu oferit de tânăra antreprenoare pentru Moldova.ORG.

 

Dragă, Mariana, care este povestea plecării tale din Moldova?
Dorința de a avea o viață mai bună, situația materială grea, lipsa de perspective în Moldova, corupția prea mare forțează lumea să emigreze, să încerce să iasă din situații neplăcute și fără speranță.În 2000, deja absolvisem Facultatea de Pedagogie a Univeristații de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. Eram un copil care practic era la început de cale. Datorită faptului că sistemul de învățământ din Moldova este sub orice critică, pedagogii nefiind pretuiți pe masura eforturilor depuse, având salarii mizerabile, am fost motivată să plec în altă țară pentru a găsi o viață mai decentă.În septembrie 2000, eram deja în Cipru. O țară mică, dar foarte frumoasă. Aici am întâlnit oameni deosebiți, cu inima deschisă, de la care am învatat să traiesc. Am interacționat cu o altă cultură deosebită și plină de farmec. De la început nu mi-a fost deloc ușor, dar nu a fost un motiv de a ceda. Am lucrat în diverse cafenele și restaurante, am fost mulți ani asistenta unuia dintre cei mai buni iluzioniști din Cipru. Am fost mereu puternică și am trecut cu brio de obstacolele întâlnite în cale. În Cipru am obținut o viată mai bună, cu împliniri pe care nu le-ași fi putut visa în Moldova.Acum sunt fericită cu alegerea pe care am facut-o. Cipru se adeverește a fi ceea ce mi-am dorit când am plecat din Moldova. Speranța unei vieți în care să pot munci pentru a-mi asigura un trai decent. Am dorit să am o viața fară corupție, să obțin și să pierd pe merit.Acum sunt mândră că am o familie frumoasă, cu doi copii minunați, un soț alături de care mă simt împlinită și o afacere pe care o conducem împreună. Nu îmi este rușine să spun că de când a apărut soțul meu, Andreas, mi s-a schimbat destinul . De atunci sunt cea mai fericită mămică și soție! Am gasit exact ceea ce îmi doream, o persoană iubită, care mă stimează, mă respectă și cu care pot împărți bucuriile și durerile.

 

Împreună cu soțul administrezi o afacere imobiliară în Cipru. În ce constă, de fapt, activitatea voastă ca antreprenori?
Datorită faptului că soțul meu a lucrat foarte mulți ani în domeniul imobiliar am hotarât împreună să deschidem afacerea noastră. Am inființat compania cu numele “ ANDREAS EFTHIMIOU REAL ESTATES AGENCY LTD “ și ne-am început activitatea în 2006, contribuind substanțial la dezvoltarea pieții imobiliare din Cipru. Compania noastră se ocupă cu vânzări de apartamente, case, vile, vile de lux, terenuri, spații comerciale, industriale, de birouri. Oferim la dispoziția clienților consiliere imobiliară, susținere în negocieri, informații referitoare la documentele necesare, vizionarea ofertelor, evaluarea proprietăţii, coordonare juridică.

 

mariana_cipruCum a evoluat afacerea voastră?
Dat fiind faptul că eram la început de cale, aveam vânzări doar în Larnaca, dar pe parcurs afacerea s-a mărit, am prins la puteri și am extins vânzările în toate orașele din Cipru (Limassol, Paphos, Ayia Napa, Nicosia). Acum am ajuns printre cei mai importanți jucători de pe piața imobiliară din Cipru. Compania are parteneri din diferite țări precum ar fi Rusia , Ucraina, Anglia, China și țările Arabe. Administrăm afacerea cu ajutorul a două site-uri web. ( www.efthimiouestates.com, www.cyprusbuyproperties.com).

 

Ce obstacole poate întâlni un emigrant care dorește să inițieze o afacere în Cipru?
Emigranții care au dorința și posibilitatea de a iniția o afacere în Cipru nu întâlnesc obstacole. Important este să ai rezidență permanentă în Cipru sau să fii cetățean al acestei țări. Pentru a evita obstacolele cel mai bine e să faci o consultație juridică pentru a te informa despre legislația statului în care te afli .

 

Criza economică din ultimii ani a falimentat mai multe afaceri din Europa. Cât de afectat a fost Cipru și cum s-a reflectat aceasta asupra pieței imobiliare?
Criza economică și efectele sale colaterale au avut un impact semnificativ în majoritatatea țărilor europene, mai ales în anul 2013. Cipru, cred că, este una dintre cele mai afectate țări. Criza s-a răsfrânt peste întreaga economie a țării. Pe piața imobiliară impactul s-a simțit din plin, atât asupra valorii de achiziție a locuințelor, cât și asupra comportamentului consumatorului în materie de creditare. Unele companii sunt afectate mai puternic, altele mai puțin. O dată cu scăderea pieței imobiliare, efectele s-au răsfrânt și asupra celorlalte sectoare din economie.

 

Companiile mari care au datorii imense la banci, sunt cele care suferă cel mai mult, unele din ele sunt pe cale de faliment. Prețurile bunurilor imobiliare au scazut considerabil, ceea ce a atras atenția investitorilor străini, fiind un factor important și bun pentru supraviețuirea firmelor, care au o tactică corectă în situații critice. Criza se reflecta nu doar prin manifestarea dificultăților financiare, dar și a celor psihologice. Sperăm că această perioadă grea va trece și economia va reveni la poziția inițială.

 

Dacă te-ai întoarce în Moldova, în ce tip de afacere crezi că ar merita să investești?
Părinții mei au o crescătorie de porci. Este o afacere mica, dar dacă ar fi să mă întorc în Moldova, probabil aș învesti în creșterea porcilor ecologici. Carnea de porc se vinde foarte bine și profitul ar fi destul de favorabil, mai ales că aceste rase de porci se pot creste cu succes în fermele din Moldova. Cumpărătorii cu siguranță ar prefera o carne sănătoasă, gustoasă, suculentă de la un porc crescut numai cu hrană naturală.

 

Ar merita de investit și în agricultură, deaoarece tot mai multă lume acordă atenție alimentației sănătoase. Țara noastră are un potențial agricol foarte bun, de aceea cred că ar trebui să investim în cultivarea legumelor și fructelor ecologice.

 

Ce ai lăsat în Moldova și nu poți găsi în Cipru?
Cu această întrebare mi-ai răsucit un cuțit în rană. Dorul de părinți, de rude, de casa parintească, de plaiul natal, mă face să simt un gol în suflet.

 

Mi-e dor de satul meu natal Ciutulești din raionul Florești. Un sat mare și frumos cu multă lume bună. Mi-e dor nespus de mult de parinții mei, de vorbele lor calde, de îmbrățișarea și de dragostea lor. Mi-e dor de căsuța părintească, de apa din fântână, de pâinea caldă pe care o coace mama. Mi-e dor de sora mea, de nepoței și cumnatul meu, de prietenii mei. Mi-e dor de toți cei pe care îi iubesc.

 

Casa parintească nu se uită. Cu trecerea anilor dorul de casă devine tot mai mare. De fiecare dacă când mă gândesc la căsuța mea, la părinții mei, îmi curg lacrimi de fericire și de durere, de dor și de iubire. Nu pot exprima prin cuvinte ce e în sufletul meu când ma gândesc la Acasă.

 

Parinții mei sunt mereu în sufletul și inima mea, îi port mereu cu mine oriunde a-și fi. Încerc să îi contactez cât mai des. Aceasta e ceea ce nu pot gasi în Cipru.

 

Te rog să dai câteva sfaturi pentru cei care vor să inițieze o afacere într-o țară străină
Cred că totul pornește de la o idee proprie și capacitatea de a o materializa. Trebuie să fii foarte ferm în ceea ce dorești să investești, să ai voiță, răbdare, să fii optimist și să te gândesti la rezultatele pe care dorești să le capeți, scrie moldova.org.
În primul rând ar trebui să fii conștient de faptul că mergi la un risc pe care trebuie sa ți-l asumi. Deaceea ar fi bine să începi cu o consultație juridică, care te va ajuta să fac pașii corecți în inițierea unei afaceri. Totodată aș vrea să menționez că, în primul rând, calitatea joaca un rol deosebit în calea spre succes. Cu cât ești mai calitativ, cu atât mai multe și mai mari rezultate apar la final. Investițile minime, angajați puțini, costuri mici, aceste ingrediente, de asemenea, pot forma o rețetă de succes în afaceri. Și, în cele mai multe cazuri, rețeta funcționează chiar și în vremuri de criză. V-aș mai sfătui să mențineți contactul cu oamenii. Fiecare client trebuie tratat în mod individual. Cred că acestea ar putea fi câteva sfaturi pentru o afacere de succes.
Interviu realizat de Irina Titica
foto: arhiva personală

8 Comentarii

  • 9 aprilie 2014 | Permalink |

    Bravo Mariana, esti un om cu suflet mare si frumos. Succese si bafta pe viitor, tie si familiei tale geniale!

  • 9 aprilie 2014 | Permalink |

    Multumesc draguta mea !!! Sa stii ca si tu esti un om minunat , te admir si te respect enorm !

  • 9 aprilie 2014 | Permalink |

    scumpa mea matusica, te iubesc tare mult <3!!!

  • 9 aprilie 2014 | Permalink |

    SI EU TE IUBESC ENORM IUBITA MEA !

  • 9 aprilie 2014 | Permalink |

    Am citit cu multa mindrie si admiratie acest articol!!!! Bravo tie si familiei tale pentru succesul pe care l-ati dobindit, sinteti de admirat!!! La mai mult si la mai mare!!! ;-))))

  • 10 aprilie 2014 | Permalink |

    Mariana cit Orgoliu si Nostalgie, totodata, mi-a provocat acest articol. Orgoliu deoarece am crescut si train in acelasi sat si Nostalgie de toti cei care au mai ramas acolo si le purtam mereu Dorul…acest Dor…care numai noi cei plecati, demult de acasa, stabiliti printre straini il putem intelege si … simti in mod divers!!! Mult succes si perseverenta in toate Va doresc intregii Voastre familii, LA MAI MULT SI LA MAI MARE, deoarece o meritati pe deplin. Cu mult drag!!!

  • 10 aprilie 2014 | Permalink |

    Asa e Angela , dorul asta ne framinta rau de tot . Mersi mult pentru cuvintele frumoase si pentru sustinere ! Sanatate , bucurii si mari succese va doresc si eu !

  • 16 aprilie 2014 | Permalink |

    Imi place mult asa cum esti,Mariana!Iti urez sa-ti potentezi calitatile la maximum!Succes!

Comentează