„Poliţistul karatist”, subiect sensibil pentru PLDM

„Poliţistul karatist”, subiect sensibil pentru PLDM

Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM , apare într-o poză alături de Vitalie Burlacu numit şi „poliţistul karatist” din 7 aprilie 2009

Vitalie Burlacu a fost reţinut recent de CNA (Centrul Naţional Anticorupţie) pentru tentativă de mituire a unui deputat din Parlament. Acest subiect pare a fi foarte sensibil pentru Veaceslav Ioniţă, care nici nu a negat informaţia, dar nici vrea să o confirme. Nici Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, nu a putut nega, nici confirma veridicitatea pozei. Streleţ ne-a rugat să expediem întrebarea pe mail, promiţând să ne răspundă tot pe mail. Până la închiderea ediţiei nu a venit însă nici un răspuns din partea PLDM.

Pe 3 aprilie curent, deputatul PL Valeriu Munteanu l-a învinuit pe Veaceslav Ioniţă pentru faptul că acesta ar avea un „consilier netitular” care nu ar fi altcineva decât dubiosul Vitalie Burlacu. „Ştiţi, este aşa un cetăţean pe care îl cheamă Vitalie Burlacu, el este consilier netitular al deputatului PLDM, Veaceslav Ioniţă. Acum Burlacu se află în custodia CNA pentru că ducea o geantă cu 250 de mii de dolari unui coleg de-al vostru de coaliţie, dar CNA-ul l-a prins. În 2009, el a fost supranumit de presă „poliţistul karatist” pentru că dădea cu piciorul în cap la oameni. Atunci, în 2009, era consilierul ministrului de Interne Gheorghe Papuc, acum este consilier netitular al lui Veaceslav Ioniţă”. În replică, deputatul PLDM nu s-a putut reţine şi a vorbit jignitor la adresa lui Valeriu Munteanu, spunând că acesta „e ca un veceu stricat, de fiecare dată când deschide gura, miroase urât”.

Ioniţă: „Nu vreau să reacţionez”

Tot Valeriu Munteanu a distribuit pe reţeaua de socializare facebook.com poza în care apare Ioniţă şi Burlacu.
JURNAL l-a contactat pe Veaceslav Ioniţă pentru a se lămuri care este de fapt relaţia dintre acesta şi controversatul „poliţist karatist” Vitalie Burlacu. Deputatul PLDM a reacţionat din start bolnăvicios, iritat de întrebare, spunând că nu comentează nimic din ce declară şi face public „deputatul măscărici” – acesta este calificativul pe care i-l atribuie lui Munteanu. „Nu vreau să reacţionez. Proverbul românesc spune foarte simplu: „Fereşte-te să stai în faţa taurului, la spatele calului şi în orice parte a prostului”. Încă o dată vă repet, mă feresc să stau în faţa prostului. Nu mă pun cu măscăricii din parlament. Eu sunt deputat şi nu sunt măscărici”.
Din moment ce Veaceslav Ioniţă nu a vrut să ne vorbească nimic despre relaţia sa cu Burlacu, întrebarea rămâne deschisă.

Munteanu: „Am mai multe poze”

Contactat de JURNAL, Valeriu Munteanu a declarat că are mai multe poze cu cei doi şi că deţine conversaţia pe care au avut-o la masa din poză. Acestea le va scoate din sertar. Potrivit deputatului, la acea întâlnire s-au purtat discuţii „banditeşti”.
„Dacă veneaţi jumătate de an în urmă în parlament, vă făceam o sută de poze cu frumosul acela. El e consilierul lui. Ioniţă ar trebui să vă spună în ce relaţii se află cei doi, pentru că-s prieteni, şi în ce relaţii se află soţiile lor. Ei sunt prieteni, mai ales nevestele lor. Sunaţi-l pe Filat sau pe Streleţ. Am înţeles că o să-i tragă un picior în fund cu ocazia aceasta.
Culmea este că mai avem poze, dar mai târziu o să le facem publice câte olecuţică. Dacă o să se poarte bine, o să punem şi filmarea, ce au vorbit ei acolo. Nici nu ştiu care era mai bandit acolo, Ioniţă sau celălalt.
La masa ceea s-au vorbit numai chestii banditeşti. Închipuiţi-vă că peste câteva zile acela s-o dus să-i dea 250 de mii de euro deputatului Arhire. Interesant, Ioniţă ştie sau nu că prietenul lui este bandit”.

Burlacu alias Vitas

Potrivit blogger-ului Veaceslav Balacci, Vitalie Burlacu, alias Vitas, este fostul „poliţist” reţinut în dosarul coruperii deputaţilor din parlament. Acesta este învinuit şi de abuzuri comise la 7 aprilie, de trafic de influenţă şi contrabandă. Potrivit lui Balacci, Vitalie Burlacu a fost responsabil de colectarea banilor pentru fostul ministru Gheorghe Papuc.
Mai mult, Burlacu a absolvit Academia FSB de la Moscova. Acesta era împuternicit să dea indicaţii chiar şi aşa-numitei Direcţii a 7-a („semiorka”) a MAI, implicit privind filarea persoanelor sau instalarea dispozitivelor speciale de interceptare, inclusiv în birourile unor miniştri din Guvern.
Una din îndeletnicirile preferate ale lui Burlacu este contrabanda, îndeosebi cu tehnică de calcul prin zona transnistreană. Acesta a aranjat filiere de contrabandă, prin care, sub protecţia lui Gheorghe Papuc, în Moldova intrau TIR-uri cu tehnică de calcul şi de uz casnic, sub acoperirea unor acte false, conform cărora din stânga Nistrului s-ar fi transportat mobilă produsă la Fabrica din localitatea Parcani de lângă Tiraspol.

Burlacu este şi una din persoanele care s-au dedat deosebit de activ la şi după 7 aprilie 2009 la acte de abuz în privinţa protestatarilor paşnici. În imaginea din dreapta, acesta a fost surprins alături de angajaţii fostei Direcţii Servicii Operative a MAI în centrul Chişinăului, lovind protestatarii! Vitas a fost recunoscut şi de victimele violenţelor comise de poliţişti la 7 aprilie (vezi screenshot-ul din stânga). Acesta a fugit din R. Moldova imediat după plecarea din funcţie a lui Papuc, fiind urmărit penal într-un dosar instrumentat de Procuratură pe marginea abuzurilor poliţiştilor din 7 aprilie şi fiind dat în urmărire internaţională.
Vadim Vasiliu, JURNAL de Chişinău