EXCLUSIV! „Uite-l pe fiul lui Ion și-al Doinei, săracul…”

EXCLUSIV! „Uite-l pe fiul lui Ion și-al Doinei, săracul…”

Dacă ar fi trăit, ieri Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit vârsta de 60 de ani. S-a stins din viață pe când avea doar 38 de ani, iar doamna inimii sale, Doina Aldea-Teodorovici – 34 de ani. Au fost un cuplu perfect atât acasă, cât și pe scenă. Două inimi care au bătut în același ritm și au luptat nu cu arma, ci cu cântecul, pentru revenirea la grafia latină și unirea Basarabiei cu România. Despre cei care au fost primii ce au cântat despre limba română în stânga Prutului ne vorbește Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul legendarului cuplu.

Ieri, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, a avut loc un concert în memoria lui Ion Aldea-Teodorovici. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la naşterea marelui artist. La concert, care a avut genericul „Tu, chip al dragostei”, au venit să-i aducă un omagiu Valeriu Matei, Valentin Goga, Iurie Sadovnic, Constantin Rusnac, Ştefan Petrache, Tania Cerga, Vali Boghean etc.
Şi Cristofor Aldea-Teodorovici a susţinut un recital impresionant, cântând melodiile părinţilor săi. Iar cu câteva zile înainte de eveniment, fiul legendarului cuplu ne-a oferit un interviu emoționant, în care ne-a vorbit despre concertul organizat în memoria părintelui său, despre proiectele la care lucrează, dar şi despre cât de greu i-a fost să depășească momentul în care a aflat că ambii părinți au decedat într-un tragic accident de maşină.

Supărat pe Ion Suruceanu

1„Era o obligațiune pentru noi să organizăm un concert cu ocazia a 60 de ani de naşterea lui tăticu. Mi-am dorit din tot sufletul ca la spectacol să vină cei care l-au cunoscut, care i-au fost prieteni. Aceştia nu au venit pentru mine, ci pentru Ion. Mi-aş fi dorit să fie prezenţi mai mulţi artişti din garda veche, cu care a lucrat taică-meu, cărora le-a scris melodii. La aniversarea a 20-a a Festivalului organizat în memoria părinţilor mei, l-am invitat şi pe Ion Suruceanu. Mi-a spus că vine, iar cu o oră înainte de spectacol m-a anunţat că nu mai ajunge, că este la o zi de naştere. Chiar m-am supărat şi nu mai vreau să-l invit la evenimentele pe care le organizez în memoria părinţilor mei. Nu ştiu dacă l-am văzut vreodată la cimitir, dar asta-i treaba lui”, ni se destăinuie fiul regretatului cuplu.

Cei care cântă fără voie creaţiile părinţilor lui – daţi în judecată

Şi cum sunt mulţi interpreţi care cântă melodiile părinţilor săi fără a avea permisiunea, Cristofor vine să-i anunţe că a decis să nu mai acorde drepturile nimănui, iar cei care vor cânta creaţiile lui Ion şi ale Doinei Aldea-Teodorovici fără acordul lui vor fi daţi în judecată.
„În timpul apropiat, tot materialul de pe youtube, care nu are licenţă, va fi scos. Cât de colegi nu am fi, ar fi putut unii să mă sune şi să-mi ceară acordul, dar iată că puţini se găsesc s-o facă. Pur şi simplu aceasta este ceea ce mi-a rămas de la părinţi şi trebuie să am grijă de acest patrimoniu. Mai des dau acordul să fie cântate melodiile pentru voce feminină, pentru că eu nu le pot cânta. Dar şi asta o fac cu oarecare exigenţe”, precizează muzicianul.

„Eram prea ocrotit, încercam să ripostez”

2Avea doar 10 ani când a rămas orfan. Deşi membrii familiei, rudele, dar şi oameni simpli încercau să-l corcolească, Cristofor spune că a perceput decesul părinţilor nu ca pe o tragedie, ci ca pe „o transfigurare a lor mai mult în vis şi în spirit”. Fiul regretaţilor artişti era chiar deranjat de faptul că ajunsese să fie compătimit.
„Odată eram în troleibuz și am auzit pe cineva zicând: „Uite-l, mă, şi pe ăsta, fiul lui Ion şi-al Doinei, săracul…”. În astfel de momente îmi venea să strig că nu sunt trist, că sunt plin de viaţă, bucurie şi dragoste de oameni! Singura problemă a fost că eram prea ocrotit, iar eu încercam să mai ripostez. Era o ocrotire exagerată din partea bunicilor şi un fel de jale din partea oamenilor, iar pe mine acest fapt mă deranja.
Eram, într-un fel, un copil al națiunii, care s-a lipsit de părinți. Cei care mi-au înlocuit dragostea de părinţi au fost bunicii. Dar nu se compară. Ce-mi place mie la dragostea de părinte e că ei pot să te lase să te ridici singur, pe când bunicii nu te lasă, ei te ajută mereu. Iar bunica mea face totul pentru mine. Sigur că mă bucur de asta, dar când ai părinţi, îţi permiţi să te mai cerţi cu ei. Ca vârstă, diferenţa între mine şi bunici este prea mare, iar când mai ajungem să ne certăm, ei plâng, se închid în sine. Nu pot să am o relaţie un pic mai lejeră cu ei”, susţine artistul.

Părinții se comportau cu el ca şi cu un om matur

3De mic, Cristofor era foarte ataşat de mama sa. A iubit-o enorm, iar de la vârsta de şase ani a început să aibă o relaţie de prietenie și cu tatăl său. Ion Aldea-Teodorovici îşi lua feciorul cu el la garaj, unde se întâlnea cu bunii săi prieteni, Gheorghe Urschi şi Ion Hadârcă. Fiul regretatului compozitor asista adesea la momentele de creaţie, iar acest fapt a sudat şi mai mult relaţia tată-fiu.
„La Casa Radio toţi muzicienii îmi dădeau din ochi, îmi arătau instrumentele… Au fost momente când îmi doream ca tata să-mi fie alături. Poate chiar să mă fi bătut când eram mic, să învăţ mai mult, să fiu mai perseverent, pentru că deseori mă las pe tânjală. Nici când făceam boroboațe nu eram pedepsit! Tata îmi spunea doar atât: „Acuş când o să scot cureaua de la pantaloni şi o să-ţi dau una!”. Eu, când îl vedeam aşa mare şi mă gândeam la cureaua aia că trebuie să fie de patru ori mai mare ca mine, nici pedeapsă nu-mi trebuia! Părinţii mei se comportau cu mine ca şi cu un om matur. Pentru mine, ei nu au murit. Au rămas într-o aură de spirit în capul meu”, ne mai povesteşte fiul Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici.

Despre proiectele sale de suflet

4În ultimii ani, Cristofor s-a zbătut pentru mai multe proiecte. Pe unul din ele îl dedică memoriei părinţilor săi. Muzicianul a format şi o trupă pe care deocamdată a numit-o simplu: „Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra”. Aceasta are opt membri. „Este un proiect poate nu atât de ambiţios din punct de vedere financiar, cât mai mult se îndreaptă spre memoria Doinei şi a lui Ion. Este o ambiţie a mea de a mai prezenta muzica lui Ion Aldea-Teodorovici. Când sunt pe scenă şi cânt melodiile lor, am impresia că ei sunt acolo”.
Cel de-al doilea proiect se numește „Dusty Baron”, despre care Cristofor ne-a spus că e „munca sa primordială”, iar versurile melodiilor îi aparțin.
Ambele proiecte vor culmina cu câte un CD, la care se lucrează în momentul de faţă.

Nu are iubită

Deşi nu-i place să vorbească despre viaţa sa personală, am reuşit să-l descoasem pe Cristofor și la acest capitol. Astfel, am aflat că inima sa este liberă. Mai mult decât atât, am reuşit să aflăm şi ce calități trebuie să aibă cea alături de care-și va dori să meargă la altar.
„Vreau o familie, copii, vreau să-mi bucur bunicii… Dar nu mă grăbesc. Probabil relaţia trecută m-a afectat prea mult şi din cauza asta nu reuşesc să mă regăsesc. Am o viaţă destul de zbuciumată şi persoana de lângă mine ar trebui să fie una nu prea departe de domeniul în care activez. Cum sunt pasionat de arta contemporană, nu am nevoie de o femeie care să stea la cratiţă, cu toate că dacă o să gătim, o vom face împreună. Am nevoie de cineva cu care să mă sfătuiesc tot timpul. Să-mi fie sprijin pentru muzica pe care o fac. E complicat, mai ales când o caut pe mama în toate femeile. Dar e suficient să găsești persoana potrivită, că restul cerințelor le cultivi”, ne-a spus la încheierea discuţiei Cristofor Aldea-Teodorovici.
Lena NEGRU
Foto: Facebook