EXCLUSIV! Regizorul videoclipului „Dorul Basarabiei” e CHIRURG! FOTO

EXCLUSIV! Regizorul videoclipului „Dorul Basarabiei” e CHIRURG! FOTO

Pe 1 decembrie 2012, pe ambele maluri ale Prutului, Ion Paladi a lansat videoclipul „Dorul Basarabiei”. Clipul s-a bucurat de un succes colosal, iar astăzi este la fel de popular. În acest număr, am decis să vă spunem povestea regizorului Oleg Butnaru, cel care „a plămădit şi a copt” videoclipul.

Acum doi ani, melodia „Dorul Basarabiei” şi videoclipul acesteia au spart gheaţa Prutului. Impactul clipului a fost pe măsura aşteptărilor atât ale lui Ion Paladi, cât şi ale echipei de profesioniști în fruntea căreia a stat regizorul Oleg Butnaru.
„Dorul Basarabiei” este considerat cel mai scump produs realizat în industria folclorului românesc. Cel care se face „vinovat” de calitatea videoclipului este Oleg Butnaru (34 de ani), medic estetician de profesie. Acesta a oferit, pentru APROPO, primul său interviu în mass-media.
Regizorul s-a născut în sat. Boldureşti, r. Nisporeni. Cum s-a născut într-o familie de medici, de mic ştia că, atunci când va creşte mare, va urma drumul părinților. Aşa a şi fost. A studiat medicina generală şase ani, după care au urmat patru ani de rezidenţiat. Şi cum scopul său a fost acela de a deveni medic estetician, a decis să se specializeze în traumatologie şi chirurgie plastică reconstructivă.

aCamera de filmat a ținut-o pentru prima dată în mână în timpul studenției, când trebuia să elaboreze un atlas video. „Eram pasionat de lucrul științific, iar în 2002 am mers la Congresul European de Microchirurgie a Mâinii. Acolo am decis să elaborez un atlas video. După ce am filmat tot materialul, am căutat un program pe internet cu ajutorul căruia l-am editat. Atunci a apărut pasiunea mea față de camera de filmat și montare. Ulterior, mama mi-a dăruit o cameră de filmat mai performantă şi astfel supravegheam și filmam bolnavii cărora li se făceau operații. Fiind student, am început să filmez la diverse evenimente, care au început să-mi aducă și venit”, ne povestește cel căruia nici prin gând nu i-a trecut ce surpriză frumoasă avea să-i pregătească viața.

De ce a renunțat la medicină

aOleg Butnaru nu s-a mulțumit doar cu diploma de masterat, așa că a dat la doctorat. În această perioadă, era angajat la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie din Chișinău. După ce a văzut cu ce probleme se confruntă medicii și cum stau lucrurile în sfera în care se visa de mic, a decis să renunțe și la doctorantură și la funcția pe care o deținea.
Părinții săi s-au întristat atunci când au aflat decizia pe care a luat-o fiul lor, dar cu toate acestea n-au încercat să-l facă să se răzgândească.
„Mama, fiind medic, a fost nevoită să muncească în Italia. Ea știa de ce am renunțat la medicină. În mine ardea flacăra pasiunii pe care o aveam pentru camera de filmat şi am început să citesc cărți despre cinematografie. Voiam să cunosc acest domeniu la nivel de profesionist și, studiind, mi-am dat seama că asta vreau să fac pe viitor”, ne-a declarat Oleg Butnaru.

Despre colaborarea cu Ion Paladi

a aÎn urmă cu patru ani, chirurgul plastician a semnat primul său videoclip, în calitate de regizor, pentru tânărul interpret, Victor Bondari. Au urmat și alte colaborări, doar că de această dată, cu nume sonore: Mihai Ciobanu, Adrian Ursu, Vitalie Dani, „Taraf Lăutăresc” etc. Acum trei ani, tânărul regizor a început să conlucreze cu Ion Paladi.
„Mi-a propus să filmăm un videoclip la melodia „Măicuța-i cântec și iubire”, a urmat „Foaie verde și-un chiperi”, iar mai apoi „Dorul Basarabiei”. Cu Ion Paladi am parte de o colaborare frumoasă, iar anul acesta, urmează să mai lansăm ceva inedit.
Din toate lucrările realizate până acum, pot spune că videoclipul „Dorul Basarabiei” este cartea mea de vizită. La scenariu am lucrat împreună cu soția, Ina, care este şi ea medic, dar iată că până la urmă am decis împreună să mergem pe alt drum.
Mai bine de jumătate de an am muncit la clip şi idei. Am analizat minuțios fiecare detaliu, ca într-un final să ajungem la ceea ce ați văzut cu toții.
Recunosc că am avut emoții pe toată durata filmărilor. În mintea mea vedeam rezultatul final, ştiam sigur unde trebuie să se regăsească fiece cadru”, ne povestește regizorul.
Oleg Butnaru susține că „Dorul Basarabiei” s-a bucurat de un real succes nu doar pentru suma mare de bani investită în el, ci și pentru faptul că a fost foarte bine promovat.

„Nu regret că am renunţat la medicină!”

030Operatorul nu regretă nici pentru o secundă că a renunțat la bisturiu în favoarea camerei de filmat. Astăzi, a devenit unul din cei mai solicitați regizori și operatori din Republica Moldova. Se mândrește cu o familie frumoasă, este tăticul a trei fete: Camelia (7 ani și jumătate), Ilinca (un an și opt luni) și Paula (două luni).
Fiica cea mare a lui Oleg Butnaru este deja o mică vedetă, filmându-se în videoclipul lui Ion Paladi, a lui Adrian Ursu și Mihai Ciobanu.
Cât despre soția sa, cea pe care a cunoscut-o încă din studenție, are doar cuvinte de laudă.
„Facem o echipă bună, mă ajută cu scenariile. Este o persoană creativă. Împreună frământăm şi modelăm produsul, ca într-un final toată lumea să rămână mulțumită. Sunt mândru de familia mea. Nu vă pot reda în cuvinte cât e de frumos să ai patru fete în casă. Chiar sunt un norocos”, susține regizorul.
La sfârșitul discuției, am aflat că operatorul își dorește să realizeze și un film. Dar până a pune în practică ideile pe care le are, se documentează și citește foarte mult, pentru că, spune el, „vrea să devină un regizor bun”.
În momentul de faţă, Oleg Butnaru lucrează la câteva spoturi publicitare pentru diverse companii, iar în puţinul timp liber pe care-l are, „coace” noi idei pe care le va aplica la următoarele videoclipuri.

a

a


Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin