Afacere cu bune maniere // FOTO

Afacere cu bune maniere // FOTO

Nu e neapărat să fii rege sau regină ca să înveţi cum să fii o persoană elegantă sau să deprinzi arta unei vorbiri corecte şi respectuoase. Acum doi ani, în Chişinău s-a deschis o asemenea şcoală unde oricine, de la mic la mare, poate căpăta un comportament demn de curţile regale. Cum e să fii elev la o asemenea şcoală şi ce poţi învaţă la şcoala bunelor maniere, ne spune Dorina Arsene, fondatoarea Şcolii Manierelor Elegante „AbeZe”.

Dorina Arsene (27 de ani) e o fire ambiţioasă şi puternică, îi place foarte mult să călătorească şi să înveţe ceva nou. A văzut aproape jumătate de Europă şi ceea ce i-a atras atenţia a fost amabilitatea străinilor şi modul în care aceştia se comportă atât în public, cât şi acasă.
Şi-a dorit mult să implementeze şi la ea în ţară o asemenea atitudine, iar în capul ei s-a născut ideea creării unei şcoli care i-ar învăţa pe oameni cum să se comporte în diverse situaţii şi cum să fie manieraţi.

Oamenii preferă barurile

Pentru a preda la rândul său codul bunelor maniere, Dorina Arsene a citit multă literatură de specialitate din străinătate, dar a frecventat şi cursuri la institutul diplomatic român, unde a studiat felul de a fi al angajaţilor de la curţile regale. La 25 de ani împliniţi, când a deschis şcoala, avea impresia că ideea ei va prinde repede la public şi că oamenii vor fi mai mult decât încântaţi să frecventeze o asemenea instituţie. Dar nu întotdeauna socoteala de acasă se potriveşte cu cea din târg.
„Înainte să deschid şcoala am copt timp de jumătate de an ideea, am făcut planuri, programe de studiu ş.a. Aveam impresia că o mulţime de oameni vor fi deschişi să înveţe un alt tip de comportament în societate, însă abia după deschiderea şcolii m-am confruntat cu adevăratele probleme. Este greu să lupţi cu o mentalitate deja formată, oamenii preferă să se distreze în cluburi şi baruri, decât să investească în dezvoltarea lor personală. De mai bine de doi ani încerc să conving oamenii de necesitatea cursurilor pe care le oferim. Pentru că puţini din ei conştientizează importanţa unei prezentări corecte, a unui salut manierat, a unui comportament decent pe stradă”, ne-a declarat directoarea şcolii.

1526169_583046778445379_1928259340_n

Copiii sunt oglinda părinţilor

La Şcoala Manierelor Elegante poate veni orice persoană care a împlinit vârsta de şase ani. În cadrul acesteia, atât cei mari, cât şi cei mici pot frecventa o mulţime de cursuri interesante, dar mai ales utile. Administratoarea şcolii ne povesteşte că este mândră când vede că, după patru luni, picii încep să adopte obiceiuri frumoase şi pot fi un exemplu şi pentru părinţii lor.
„Dacă părinţii nu vor arunca niciodată ceva pe stradă, dacă-i vor spune copilului că nu este manierat să fumeze sau să mănânce pe stradă, acesta sigur nu o va face. Dacă părinţii ar fi un exemplu atunci când mănâncă, când aranjează masa, când vorbesc la telefon şi încheie conversaţia prin: „O zi frumoasă”, copiii ar face la fel, lucru ce se întâmplă mai rar în familiile noastre. De asta e foarte interesant să lucrăm cu copilaşii şi să-i auzim peste un timp cum spun: „sărut mâna, doamnă”, sau îţi urează „o zi încântătoare””, susţine Dorina.

529553_426218577461534_357640522_n

Cursuri şi specialişti

În afară de cursul bunelor maniere, copiii pot frecventa şi altele cum ar fi: arta vorbirii, actorie, fashion ş.a. Tot aici, micuţii pot veni pentru a-şi pregăti temele pentru acasă alături de un pedagog- psiholog, iar cei care au deficienţe de vorbire pot apela la ajutorul unui logoped.
„Grupurile de elevi pe care le formăm sunt mici, cam în jur de 5-8 persoane, ca să reuşim pe parcursul unei ore să vorbim individual cu fiecare. Fiecare curs este predat de oameni care vin din domeniul respectiv. De exemplu, cursurile de actorie sunt predate de un actor, cele de pictură, de un pictor. Pentru orele de dicţie am ales-o pe artista poporului Mariana Bahnaru, crainică cu experienţă de peste 40 de ani în radio”, ne explică Dorina Arsene.
Fiecare curs are durata sa, de pildă, pregătirea pentru şcoală ar dura de la şase la nouă luni, iar cele de dicţie şi bune maniere, patru luni. La final toţi cei care au frecventat cursurile dau un test în urma căruia obţin o diplomă. Preţul pentru o lună poate varia între 600-700 lei.
„Din păcate, oamenii întâi întreabă de preţ, apoi despre ceea ce ar putea obţine frecventând aceste ore. Dacă în străinătate aceste cursuri costă sute de euro, aici preţurile sunt mai mult decât accesibile, unde mai pui că ceea ce se învaţă la noi nu se învaţă nici în şcolile obişnuite, nici în grădiniţe”, menţionează profesoara de bune maniere.

13193_424335367649855_1581485876_n

Curiozităţi despre maniere

La cursul pe care îl predă Dorina Arsene, învăţăceii pot învaţă cum se fac şi cum se primesc corect complimentele, de ce ar trebui să fie punctuali, deprind bunele maniere la masă, istoria bunelor maniere, dar şi o mulţime de alte curiozităţi. Şi adolescenţii pot învăţa mici trucuri ca să creeze o impresie plăcută la prima întâlnire.
„Mulţi băieţi probabil se întreabă de ce nu li se mai răspunde la telefon după prima ieşire în oraş, acest lucru ar trebui să-i pună pe gânduri şi să înţeleagă că nu au făcut ceva cum trebuie. Avem şi traininguri în care tinerii învaţă care sunt paşii ce trebuie sau nu făcuţi atunci când ies la prima întâlnire”, spune fondatoarea afacerii inedite.
Cu siguranţă, cursurile predate la şcoala Dorinei sunt utile şi pentru cei mari. Mai ales pentru femeile care vor să devină gospodine desăvârşite, şi în teorie, şi în practică.
„Avem câteva lecţii la care poţi învăţa ce ai sau nu ai voie să faci la masă, ordinea tacâmurilor, felul în care se mănâncă diverse tipuri de mâncare, cum se ţine corect un pahar etc. Din păcate, se fac foarte multe greşeli involuntare la masă, un exemplu ar fi ciocnitul băuturilor, puţini ştiu că şampania este singura băutură cu care se permite să ciocneşti”, explică lectorul.
Acestea şi multe alte curiozităţi se predau la Şcoala Manierelor Elegante „AbeZe”, denumire a cărei semnificaţie se interpretează în felul următor: A – arta comunicării, B – bunele maniere şi Z – fetiţele vor deveni zâne, iar băieţi vor şti să le cucerească.

533486_10151254640442513_712267406_n
Veronica VLADEI
Foto: Arhivă Personală