Jocul de-a mansarda: investitori rămaşi fără bani şi fără locuinţe

Jocul de-a mansarda: investitori rămaşi fără bani şi fără locuinţe

Prezentatorul emisiunii AutoExpert de la ProTV, Andrei Tabuică, împreună cu soţia sa, Mariana Tabuică, sunt învinuiţi de implicare într-o schemă de escrocherie în proporţii deosebit de mari, legată de construcţia de mansarde care, efectiv, nu se construiesc cu toate că vânzarea lor continuă. Persoanele care au investit în aceste mansarde încearcă să recupereze banii, însă chiar dacă există o decizie definitivă a instanţei de judecată, la conturile întreprinderii nu sunt bani, iar reprezentanţii firmelor implicate sunt de negăsit.

În Moldova de mulţi ani există o schemă de escrocherie care încă mai funcţionează. Pentru a o realiza trebuie: să înregistrezi o întreprindere de construcţii, să ai un număr de telefon care se memorează rapid, o vedetă sau o persoană foarte cunoscută care să inspire încrederea celor care vor investi în viitorul imobil, un loc pe care să construieşti şi un proiect care să arate frumos pe hârtie. Mai apoi faci o campanie publicitară şi în acelaşi timp vedeta recomandă la dreapta şi la stânga „viitoarele apartamente”, iar dacă nu înregistrezi contractele la Cadastru, poţi vinde şi de două ori aceleaşi „apartamente”. După ce ai adunat bani de la mai mulţi investitori începi să-i transferi la alte conturi pentru servicii care nu au fost prestate. Construcţia nu trebuie să o finisezi ca să nu cheltui prea mulţi bani. Dacă investitorii se vor adresa în judecată aceasta poate dura mulţi ani. La întâlnirile cu investitorii trebuie să inventezi câte o poveste nouă, precum că ceva nu merge bine şi că toţi banii au fost cheltuiţi pentru construcţie, alte braşoave etc. Poţi utiliza banii investitorilor în alte scopuri şi după ani de amânări, finisezi construcţia. Dacă eşti foarte şmecher falimentezi întreprinderea şi rămâi cu banii investitorilor, în cazul în care nu ajungi după gratii.

Vedetă de la ProTV Chişinău în spatele unor scheme de escrocherie

Prezentatorul emisiunii AutoExpert de la ProTV, Andrei Tabuică, împreună cu soţia sa, Mariana Tabuică, sunt învinuiţi de implicare într-o schemă de escrocherie în proporţii deosebit de mari, legată de construcţia de mansarde, afirmă Andrei Donică, Liderul Asociaţiei pentru Prevenirea şi Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Astfel în numele întreprinderilor BT Invest SRL şi Alef-Imobil SRL (denumirea comercială Mansarda Mea) au fost semnate contracte de investiţie, începând din anul 2011, pentru construcţia a trei mansarde pe adresele Minsk 49/1, Minsk 49/2 şi Zelinski 20, toate în municipiul Chişinău, construcţia cărora nu a fost finalizată nici până astăzi. Cu toate că păgubiţii au plătit practic integral preţul apartamentelor, ei nu pot să intre în posesia locuinţelor şi nici să îşi recupereze banii.

Implicarea familiei Tabuică

După apariţia acestor acuzaţii Andrei Tabuică a răspuns că nu este proprietar al firmelor de construcţii „BT Invest” şi „Alef-Imobil” şi că singura lui legătură cu aceste firme este calitatea sa de specialist în promovare şi publicitate. „Cunosc proprietarii acestor firme pentru că am colaborat în acţiuni de promovare a imaginii şi în ceea ce ţine de spoturi publicitare. Nu am nici o legătură cu problemele legate de construcţia apartamentelor”, a precizat prezentatorul „AutoExpert” pentru Ziarul Naţional.

Totuşi există dovezi care demonstrează că el a avut un rol mult mai important. Iniţial vânzările se efectuau prin oficiul de pe str. Eminescu 34, pe aceeaşi adresă se află şi oficiul revistei AutoExpert (care aparţine aceluiaşi Andrei Tabuică) iar managerii convingeau clienţii că investiţia este una sigură, deoarece este garantată personal de Andrei Tabuică. Acest fapt a convins multe persoane să investească în acest proiect. Mai apoi întreprinderea a dispărut de pe această adresă iar aşa zisul sediu şi-a mutat oficiul unde se găseşte şi Auto Expert SRL, de pe str. Sciusev95, care oferă servicii de chirie auto şi aparţine lui Andrei Tabuică. Totodată administratorul întreprinderii Andrei Ganţa declară că nu mai este responsabil de nimic iar la întrebările investitorilor răspundea Mariana Tabuică, care a declarat că este noul administrator, dar se prezenta ca Mariana Cebotari sau doar Mariana.

Foto:piataauto.md

Sediul întreprinderii Alef Imobil SRL se află pe str. Acad. Natalia Gheorghiu 1, iar din extrasul de la Cadastru aflăm că proprietarul nu este nimeni altul decât Tabuica Victor Andrei şi Tabuica Raisa Dumitru, care sunt părinţii lui Andrei Tabuică. Mai aflăm că acest imobil a fost gajat pe 31.07.2009 pentru suma de 300 mii euro la Banca de Economii.

Am reuşit să aflăm că Tabuica Victor Andrei este un fost colaborator al SIS-ului iar mai apoi a lucrat în calitate de şef al serviciului de securitate la Moldova Agroindbank şi că de aproximativ doi ani s-a pensionat de la bancă.

Din datele de la Camera Înregistrări de Stat aflăm că întreprinderea Alef Imobil SRL a fost înregistrată în 03.10.2007, administrator fiind Vadim Ganţa, care este şi redactor la revista Autoexpert, asociat cu 100% din acţiuni este Valeriu Delinschi, care este fotograf la aceeaşi revistă. Administratorul firmei BT Invest SRL este Urechi Sergiu, care este specialist PR şi Marketing la AutoExpert. De menţionat că în procesul de construcţie figurează subantreprenori iar construcţia care urma să se efectueze a fost obţinută în urma cesiunii de la alte întreprinderi.

Istoriile celor păgubiţi

Gorincioi Mihail, a cărui mamă este investitor la imobilul de pe str. Minsk 49/2, ne spune că la 20 mai 2011 a fost semnat contractul de investiţie în oficiul care pe atunci se găsea pe str. Eminescu 34. Administratorul de atunci Vadim Ganţa dădea garanţie că timp de jumătate de an mansarda va fi construită iar ca fondator era prezentat Andrei Tabuică şi dacă vor apărea dificultăţi el va continua construcţia. Numele lui era pomenit foarte des pentru a inspira încredere şi a investi în acest proiect. „Iniţial pe data de 16 septembrie 2011 am plătit o jumătate din preţul mansardei, iar mai apoi ne-au propus să luăm credit de la bancă, deoarece ei acolo au oamenii lor. Persoana de la bancă, care se numeşte Radmila Morari, ne-a propus să ne mai gândim, astfel că am venit de trei ori până am luat creditul. Mai apoi, când au început problemele cu această firmă, doamna Radmila ne-a spus că o persoană de la ei de la bancă a reziliat contractul cu Alef Imobil SRL şi i-au fost restituiţi banii”, ne spune Gorincioi.

„Când întreprinderea s-a mutat la oficiul firmei Auto Expert, unde se află şi un rent car, la mai multe insistenţe am reuşit să discut cu Tabuică Mariana, care a spus că este administrator la Alef Imobil. Mai apoi nu era de găsit şi nici nu răspundea la telefon. Am încercat să recuperăm banii, dar nu am primit nici un răspuns, în tot acest timp trebuie să achităm creditul pentru că garant a fost tatăl meu şi poate fi pus sechestru pe conturile lui”, ne mai comunică el.

Natalia Haceaturean: Pe data de 28 martie 2012 am oferit avans 7400 euro pentru mansarda de pe Minsk 49/1, mai apoi am luat credit la bancă în sumă de 8600 euro, pe data de 24 aprilie 2012, ca gaj a fost pus viitorul imobil şi garant era Alef Imobil SRL. În tot acest răstimp nu s-a construit nimic, astfel că pe 22 iunie 2012 am anulat contractul după care mi s-a promis că timp de o lună îmi vor fi restituiţi banii, ceea ce nu s-a întâmplat. Astfel că am depus o cerere de chemare în judecată, iar la şedinţe cei de la Alef Imobil nu se prezentau. În final reprezentantul Alef Imobil a propus ca să fie scos sechestrul de pe 5 apartamente şi ei vor accepta recursul din instanţa de judecată. Procesul l-am câştigat pe 14 aprilie 2013, dar cei de la Alef Imobil nu s-au achitat şi au schimbat adresa oficiului. Mai apoi, când am decis să ne adresăm executorului, la cont erau doar 2000 lei. Mariana Tabuică motiva că aceste proiecte sunt foarte scumpe şi au mai fost achiziţionate materiale de construcţie, dar nu a prezentat nici un fel de documente care să adeverească acest fapt, chiar ameninţa că Alef Imobil e un simplu SRL şi poate fi uşor lichidat. Din luna martie deja nu îmi pot permite să achit creditul la bancă, iar Moldova Agroindbank m-au dat în judecată pe mine şi firma Alef Imobil.

Am expediat o pretenţie la Moldova Agroindbank prin care am anunţat instituţia, că la 16 martie 2012 această întreprindere deja avea probleme în ceea ce priveşte construcţia şi totuşi banca a oferit credite ipotecare. Nicolae Chitic, directorul Direcţiei Operaţiuni cu Clienţii la Centrala Băncii (DOCCB), a spus că în cadrul băncii există o persoană care a contribuit la aceasta, dar nu cunoaştem cine e. De asemenea, el a afirmat că a urmărit transferurile de la contul Alef Imobil şi că o sumă mare de bani a fost transferată pentru procurarea automobilelor. Atunci când am aflat că banca ne dă în judecată, am cerut Marianei Tabuică să întoarcă o parte din sumă, pentru a achita restanţa la bancă însă ea a răspuns că aceasta nu e problema ei. „E creditul vostru descurcaţi-vă, noi suntem un SRL, îl lichidăm şi banca va cere de la voi banii”.

În acest caz reprezentanţii Alef Imobil SRL au recurs la un şiretlic, dat fiind că sechestrul a fost pus pe o parte din apartamente ei mai pot efectua vânzări a viitoarelor imobile.

Margareta Eşeanu, care locuieşte la Nisporeni şi este contabil de profesie, a investit în mansarda de pe str. Minsk 49/2. Ea ne spune că odată ce a plătit un avans pentru viitoarea mansardă era asaltată de apelurile managerilor firmei Alef Imobil SRL pentru a achita celelalte rate. Astfel că a fost convinsă să ia un credit de la Moldova Agroindbank în sumă de 200 mii lei. Împreună cu ea a luat credit şi unul din juriştii de la Moldova Agroindbank, dar care după o perioadă a reziliat contractul cu Alef Imobil şi a încercat să recupereze banii.

În prezent există mai multe dosare ale investitorilor în instanţa de judecată, prin care se solicită recuperarea banilor, precum şi procese intentate de Moldova Agroindbank care solicită de la Alef Imobil SRL şi de la investitori recuperarea împrumuturilor oferite.

Nirean Mihail a investit în mansarda de pe str. Zelinski 20 şi a achitat 70% din costul imobilului în perioada martie – aprilie 2013. În acest caz contractul nu a fost înregistrat la Cadastru.

„La acel moment eu speram să am într-un timp foarte scurt o locuinţă şi nu cunoşteam toate formalităţile care trebuie respectate în cazul unui contract de investiţie, astfel că contractul nu este înregistrat la Cadastru, iar atunci când discut cu Mariana Tabuică ea îmi spune că în acest proiect s-au investit mulţi bani şi că trebuie să am răbdare. Totuşi de când eu am achitat banii nu s-au făcut nici un fel de lucrări de construcţie. M-am adresat chiar şi deputatului Sergiu Sârbu care iniţial a fost dispus să ne ajute în acest caz, dar nici până în prezent nu am primit un răspuns”, afirmă Mihail.

Contactat telefonic,Vadim Ganţa spune că doreşte să fie radiat din funcţia de administrator al întreprinderi Alef Imobil SRL, însă acest lucru este imposibil. Totodată, el zice că pe construcţiile care au fost iniţiate şi care nu pot fi finisate este pus sechestru iar alte persoane care să aducă bani noi în proiect nu mai pot fi atrase. Administratorul firmei spune că nu poate restitui banii investitorilor din cauza că nu poate atrage un alt investitor. Ganţa afirmă că juridic Mariana Tăbuică nu are nici o atribuţie cu Alef Imobil SRL şi a fost doar rugată să ducă negocieri cu investitorii.

Credite ipotecare fără gaj

La 4 aprilie 2011 Moldova Agroindbank , reprezentată de Natalia Vrabiefostul preşedinte al Comitetului de conducere al BC Moldova Agroindbank, semnează un contract de colaborare cu Alef Imobil SRL, prin care banca se angajează să ofere finanţare pentru investitorii viitoarelor mansarde. Chiar dacă în contractul de ipotecă este specificat că creditul oferit trebuie gajat cu bunuri în valoare de cel puţin 140% din suma creditului, în realitate ca gaj este doar viitorul imobil iar întreprinderea Alef Imobil SRL nu posedă mijloace care ar putea fi vândute pentru a recupera creditele oferite. Ba mai mult, pe 16.03.2012 inspecţia de Stat în Construcţii emite prescripţia cu seria ISC nr. 0002104 prin care este prevăzută sistarea lucrărilor de construcţie şi montaj a mansardei blocului locativ de pe str. Minsk 49/1. Cu toate acestea banca continuă să ofere credite ipotecare după această dată. Nici faptul că anumite persoane au reziliat contractul de investiţii şi au încercat să-şi întoarcă banii nu a pus în gardă banca pentru a nu mai acorda credite.

În prezent Mariana Tabuică, care este sora vice-ministrului Transporturilor, Vladimir Cebotari a fost numită în funcţia de director financiar al MOLDATSA, Întreprinderea de Stat pentru utilizarea Spaţiului Aerian şi Deservirea Traficului Aerian, din subordinea ministerului Transporturilor, la mijloc fiind un conflict clar de interese.

În situaţia care s-a creat cei care au investit în mansardele întreprinderilor BT Invest SRL şi Alef-Imobil SRL au achitat 600-670 euro/m2 pe când în prezent el costă chiar mai puţin de 500 euro şi e vorba de obiecte care sunt date în exploatare, dacă mai menţionăm că dobânda pentru credite atunci era ceva mai mare, investiţia în mansardele în cauză este neavantajoasă, chiar dacă mansardele ar fi fost finisate.

Dosar:

Legea cu privire la ipotecă prevede că bunul imobil gajat poate fi construcţii finisate, nefinisate sau un bun imobil viitor şi trebuie neapărat să deţină număr cadastral şi să fie înscris în registrul bunurilor imobile.

Last modified on
Sursa: eco.md

Vizualizări: 320

Comentează