Bunicul lui Plahotniuc, TURNĂTOR NKVD // VIDEO

Bunicul lui Plahotniuc, TURNĂTOR NKVD // VIDEO

Familia controversatului prim-vicepreşedinte al PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, este cunoscută încă din perioada sovietică.

Bunicul politicianului, care a locuit în satul Costuleni, raionul Ungheni, unde era preşedinte al sovietului sătesc, a condamnat la moarte sute de consăteni de ai lui, trimiţându-i în Siberia.

Cel puţin aşa spun bătrânii din localitate, supravieţuitorii acelor evenimente. Victimele regimului totalitar comunist povestesc cu durere în suflet cum Andrei Plahotniuc i-a turnat sovieticilor ca pe trădători de patrie.

Mulţi dintre locuitorii satului Costuleni, raionul Ungheni, au fost deportaţi în Siberia, în timpul regimului totalitar comunist. Maria Butnaru, în vârstă de 72 de ani, a fost martora acelor tragice evenimente.

Bătrâna spune că cel care i-a trădat familia, dar şi consătenii a fost preşedintele sovietului sătesc, Andrei Plahotniuc, bunicul politicianului şi omului de afaceri Vladimir Plahotniuc.

Maria Botnaru a fost deportată în Siberia la vârsta de 7 ani împreună cu mama şi fraţii săi. Îşi aminteşte cu lux de amănunte chinurile prin care a trecut.

Bătrâna se întreabă cum de a fost posibil ca nepotul celui care a semnat sentinţa la moarte pentru sute de moldoveni care nu s-au mai întors din Siberia a ajuns să conducă ţara.

Şi Petru Vrabie, în vârstă de 70 de ani, povesteşte că, împreună cu familia lui, care avea pământ, plug şi cai, s-a numărat printre sătenii deportaţi la comanda lui Andrei Plahotniuc.

Mai mult, sătenii povestesc că pentru a-şi păstra funcţia Andrei Plahotniuc şi-a trădat până şi rudele.

Totodată, pentru a scăpa de focul războiului, Andrei Plahotniuc s-ar fi prefăcut bolnav.

În satul Costuleni trăieşte până în prezent o mătuşă a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Femeia nu-l prea are la suflet pe nepotul său, fiind revoltată că nu o ajută.

Vezi un material video pe jurnal.md
Foto: vipmagazin.md