EXCLUSIV! Iurie Sadovnic, MĂRTURII EMOŢIONANTE: „Aveam doar bani de pâine”

EXCLUSIV! Iurie Sadovnic, MĂRTURII EMOŢIONANTE: „Aveam doar bani de pâine”

În urmă cu 40 de ani, pe când Iurie Sadovnic avea 22 de ani, iar Anastasia Lazariuc – 20, a început o frumoasă amiciție a doi tineri talentați, care aveau să cucerească publicul încă de la primele apariții scenice. În acest număr vă spunem cum a început prietenia dintre Iurie Sadovnic și Anastasia Lazariuc, unii din cei mai iubiţi artiști pe care-i are R. Moldova.

Există prietenie adevărată între un bărbat şi o femeie? Aceasta este întrebare pe care şi-o pun mulţi dintre noi, iar cei mai sceptici răspund cu un „nu” hotărât.
Însă relaţia durabilă de prietenie dintre Iurie Sadovnic şi Anastasia Lazariuc ne demonstrează contrariul. Cei doi artişti s-au cunoscut în 1973, atunci când aveau să devină soliştii formaţiei „Sonor”. De atunci, au devenit nu doar colegi de scenă, ci şi buni prieteni, iar când a adus-o pe lume pe Ileana, Anastasia Lazariuc l-a luat de cumătru pe cantautor.

„Năstica preferă peștele prăjit cu mămăligă”

Nici distanţa nu a putut să destrame prietenia frumoasă dintre Iurie Sadovnic şi Anastasia Lazariuc. Deşi Prutul îi desparte, cei doi artişti îşi împărtăşesc cu regularitate unul altuia bucuriile şi necazurile fie la telefon, fie prin e-mail.
„Atunci când buna mea prietenă vine la Chişinău, trece neapărat să ne vedem, să mai sfătuim. Aceste întâlniri sunt adevărate sărbători pentru noi. Soţia găteşte bucatele preferate ale Năsticăi, printre care se numără şi peştele prăjit cu mămăligă şi mujdei. Prietenia noastră a început în 1973, când ambii am devenit solişti ai formaţiei „Sonor”. Pe parcursul întregii cariere am ţinut cont de sfaturile Anastasiei în materie de muzică. Ca şi ea, de altfel. Eu îi mai dăruiesc melodii de-ale mele, pe care ea le include ulterior pe CD-uri. Chiar dacă se spune că nu există prietenie între un bărbat şi o femeie, eu şi Năstica suntem dovada vie a faptului că acest lucru e posibil”, ne-a declarat Iurie Sadovnic.

După un deceniu, din nou pe o scenă

Zilele acestea, după 10 ani de când nu au mai cântat pe aceeași scenă, cei doi prieteni au susținut un concert, în cadrul căruia au interpretat şi cele patru duete pe care le au împreună.
Pe 23 octombrie, Anastasia Lazariuc va susține un spectacol la Palatul Național „N.Sulac”, iar printre cei care vor urca pe scenă se numără şi Iurie Sadovnic: „Sunt fericit că voi avea ocazia să cânt, din nou, alături de Năstica. Concertul pe care-l pregătește se anunţă a fi grandios, iar pe cei care vor fi prezenți în sală îi așteaptă mai multe surprize”.

Iurie Sadovnic: „Viaţa mea nu e un moft”

La începutul lui 2013, Iurie Sadovnic a lansat albumul „Evadare”, iar acum, împreună cu Viorel Burlacu, lucrează la cel de-al şaptelea CD din cariera sa de artist. Dacă majoritatea interpreţilor nu se grăbesc să investească într-un album, preferând să-şi promoveze melodiile pe internet, cantautorul are o altă opinie despre acest fapt.
„CD-urile nu sunt un business, iar viaţa mea nu este un moft. Fac ce mi-e predestinat de la Dumnezeu. Să fie clar pentru toată lumea: nu fac muzică pentru a o vinde mai scump şi nu scot albume pentru a mă îmbogăţi. Pe mine, ca profesionist, mă bucură faptul că CD-urile pe care le lansez sunt cumpărate de cei ce vor să asculte muzică de calitate. Toată viaţa am lucrat asupra poeziei universale, clasice şi contemporane. Am şi sonete compuse pe operele lui William Shakespeare. Să-mi dea Cel de Sus 60 de vieţi, tot nu mi-ar fi de ajuns să realizez tot ce mi-am propus”, ne mai spune artistul.

Mărturii emoționante

La cei 62 de ani, nu este zi în care Iurie Sadovnic să nu muncească la noile sale creaţii. Nina, soţia interpretului, dă dovadă de înţelegere, căci ştie: soţul său nu poate trăi fără muzică, fapt pe care ni l-a confirmat şi cantautorul.
Soţii Sadovnic sunt împreună de 39 de ani, iar viaţa lor de familie nu a fost doar lapte şi miere. Însă au depăşit momentele grele fiindcă au ştiut când şi unde trebuie să cedeze.
„Nu e deloc uşor să fii soţia unui om de artă: trebuie să fii puternică, răbdătoare şi înțeleaptă. În căsnicia noastră au fost de toate: şi divergenţe, şi supărări, şi timpuri grele. Dar am știut cum să le depăşim pe toate. Au fost zile când aveam doar bani de pâine, locuiam cu chirie şi nu aveam nici energie electrică. Cu toate acestea, nu m-am descurajat. Am luptat ca familia mea să ducă un trai decent, iar eu să continuu să fac muzică”, ni se confesează Iurie Sadovnic.
Se ştie că artistul e tatăl a doi băieţi, Iurie, inginer de meserie, şi Adrian, medic. Deşi ambii fii ştiu să cânte foarte bine la chitară şi au studii muzicale, interpretul nu s-a întristat atunci când copiii săi au ales un alt drum în viaţă. Artistul este convins că cea care-i va călca pe urme este nepoţica Sănduţa, care în decembrie va împlini cinci anişori.
„Îmi seamănă foarte mult nu doar la chip, ci şi la caracter. Feciorul locuieşte aproape de noi, iar Sănduţa poate să stea la bunici şi câte trei zile. Soţia mea o duce la grădiniță, iar eu o iau. Din păcate, când copiii mei erau mici, eu eram mai mult în turnee decât lângă ei. Am scăpat multe momente din viaţa lor, iar de când am devenit bunic, mă strădui să-i fiu alături Sănduţei cât mai mult timp posibil”, ne-a mai spus Iurie Sadovnic.
Lena NEGRU
Foto: TRM/Facebook

Comentează