SCANDAL! Pântea se victimizează

SCANDAL! Pântea se victimizează

Război între Procuratura Generală şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare

Declaraţiile unui deţinut au pătat imaginea „imaculată” a prim-adjunctului procurorului general Andrei Pântea. Acuzat pentru dublu omor, Ion Ţigănaş susţine că i-ar fi plătit procurorului 20 de mii de euro pentru a scăpa de închisoare. Pântea neagă acuzaţiile defăimătoare şi susţine că inculpatul ar fi făcut declaraţiile sub presiunea angajaţilor cu funcţii de răspundere din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) urmăriţi penal pentru că ar favoriza activitatea grupării criminale „Makena”.

„Se spune că şoferul meu, făcând trimitere la mine, contra unei sume de bani, şi-a luat unele angajamente pentru a ajuta un ucigaş să se eschiveze de la răspunderea penală. E o ştire defăimătoare. În primul rând, consider aceste atacuri mediatice o încercare de denigrare a imaginii şi reputaţiei mele profesionale. Vă asigur că declaraţiile făcute de inculpatul Ţigănaş în privinţa mea şi a şoferului meu, atenţionez, în condiţii de detenţie, sunt false”, a menţionat Pântea în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit acestuia, inculpatul Ţigănaş ar fi fost obligat de angajaţii DIP să facă declaraţii false împotriva sa ca să se răzbune pentru că, în prezent, Procuratura Generală (PG) instrumentează mai multe cauze penale. În cadrul acestora, un grup de persoane cu funcţii de răspundere din sistemul penitenciar sunt acuzate că ar face parte din caracatiţa grupării criminale care ar avea tentacule în toate închisorile din R. Moldova, capul grupării fiind Vladimir Moscalciuc, alias Makena. DIP neagă acuzaţiile lui Pântea şi dezminte că l-ar fi constrâns pe inculpatul Ţigănaş să dea depoziţii împotriva lui procurorului.

Procurorii o fac pe judecătorii

„Atât timp cât vina angajaţilor nu este dovedită în cadrul unui proces de judecată echitabil şi lipseşte o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens, este necesar ca PG să se abţină să facă învinuiri publice, asumându-şi rolul puterii judecătoreşti. În ce priveşte presupusele constrângeri asupra deţinutului Ţigănaş I., cu scopul de a-l „obliga să facă declaraţii eronate şi calomnioase” în privinţa şoferului procurorului Andrei Pântea, acestea pot fi cu siguranţă considerate nefondate. Învinuirile aduse DIP în cadrul briefing-ului nu pot fi interpretate altfel decât ca insinuări abuzive, prin care se încearcă stabilirea unei legături între două fapte ce nu au nicio tangenţă între ele”, notează DIP.

Legături

Şi totuşi, unele tangenţe cu demiterea sa (ianuarie curent) le-a făcut procurorul anticorupţie Viorel Morari, pe masa căruia a ajuns plângerea lui Ţigănaş. Inculpatul a recunoscut în plângere că, în 2010, a scăpat de puşcărie cu preţul a 20 de mii de euro. O parte din bani, chipurile, i-ar fi transmis procurorului Andrei Pântea, prin şoferul acestuia, Ştefan Donică. Toţi trei, Ţigănaş, Donică şi Pântea, sunt din aceeaşi localitate şi, potrivit surselor JURNALULUI, Ţigănaş ar fi cumătrul şoferului lui Pântea, iar Donică ar fi fiul primei profesoare a procurorului.
De menţionat că inculpatul este acuzat de dublu omor. În 2010, acesta, împreună cu alţi complici, a omorât cu sânge rece un bătrân de 80 de ani, pentru a-l deposeda de pământ. A stat doar două zile în arest, după care, în circumstanţe dubioase, a fost eliberat. Pentru că n-ar fi avut suma necesară, pentru a-şi cumpăra libertatea, Ţigănaş a recunoscut că a mai comis un omor, de această dată este vorba de o bătrână singuratică, proprietară a unui apartament. Abia în 2012, oamenii legii l-au reţinut pe Ţigănaş. Surse din cadrul IGP susţin că ceilalţi complici ar fi fugit în Rusia.

„Nu am reuşit să demonstrăm implicarea lui Pântea”

Nemulţumit că a dat bani, dar n-a scăpat de închisoare, Ţigănaş a scris o plângere către procurorul general, pe atunci Valeriu Zubco. Acesta, la rândul său, a remis-o Procuraturii Anticorupţie. Astfel, pe 15 ianuarie curent, s-a dispus începerea urmăririi penale pe trafic de influenţă. „Dosarul era gestionat de procurorul Ion Munteanu, sub controlul meu”, a menţionat Viorel Morari. Potrivit acestuia, s-a reuşit să se efectueze doar unele acţiuni de urmărire penală, însă imediat ce informaţia a ajuns la procurorul vizat (Andrei Pântea), Morari a fost demis. „Imediat după ce a demisionat Zubco şi Pântea a preluat interimatul, de la procurorul interimar anticorupţie am ajuns un simplu procuror la Buiucani. A făcut-o Pântea, prin ordinile sale. Am contestat ordinile lui şi am fost restabilit în funcţie”, a menţionat Morari.
Mai mult, procurorul Ion Munteanu, care a gestionat cazul de trafic de influenţă, a plecat imediat în concediu de îngrijire a copilului. Imediat după înlăturarea procurorilor, dosarul a fost clasat şi şoferul lui Pântea a fost scos de sub urmărire penală. „Existau două dosare penale pe trafic de influenţă: unul în care Ţigănaş spune că a trimis o sumă de bani unui angajat al primăriei, pentru a legaliza un teren, şi altul în care Ţigănaş spune că a trimis o sumă de bani şoferului lui Pântea. Dosarele au fost comasate. Şi eu mă întreb ce legătură au? Răspunsul este simplu – ca să-l scoată din evidenţă. Noi nu am reuşit să demonstrăm implicarea lui Pântea, nu ne-a oferit posibilitatea să investigăm cazul sub toate aspectele”, a conchis Morari.

Arma procurorului Pântea

Andrei Pântea însă o ţine una şi bună – toate acuzaţiile care i se aduc nu sunt altceva decât o făcătură a angajaţilor DIP. „Va veni timpul când voi demonstra colaborarea lor cu lumea interlopă. Prietenii mei, în ghilimele, muncesc de zor pentru a defăima imaginea mea. Arma mea rămâne cuvântul legii”, a spus Pântea, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor veniţi la briefing.
Am încercat să dăm de procurorul care a gestionat cazurile de dublu omor, însă nu am reuşit să aflăm decât că a fost transferat la o procuratură raională.
Vom reveni

Iana Zmeu, JURNAL de Chişinău
Foto: Nadea ROŞCOVANU