EXCLUSIV! Silvia Radu, „doamna cu lumina” // FOTO

EXCLUSIV! Silvia Radu, „doamna cu lumina” // FOTO

Silvia Radu deţine trei funcţii importante, pe care le îmbină cu succes: este preşedinte al RED Union Fenosa, mamă şi soţie

Din 2000 încoace, Silvia Radu, acum preşedinte al Red Union Fenosa, a urcat încet, dar sigur, scările spre o carieră de succes. Şi deşi a ajuns să conducă o afacere de milioane, la propriu, reuşeşte să-şi îndeplinească cu brio şi celelalte două roluri importante pentru o femeie: cel de mamă şi cel de soţie.

Silvia Radu s-a născut în oraşul Hânceşti, într-o familie de intelectuali: mama sa era agronom, iar tatăl – profesor de limba română. Cea care acum e în permanentă criză de timp îşi aminteşte cu drag de vacanţele din copilărie, pe care le petrecea de fiecare dată la bunici, în Anenii Noi. Nu poate uita nici roţile mari, din cauciuc, pe care le împingea împreună cu prietenii de joacă, nici mersul cu uratul, nici batistele mari pe care bunica i le dădea ca să aibă în ce pune dulciurile câştigate. Mai târziu, când a dat la universitate, nici prin gând nu-i trecea că va lucra în sectorul energetic – se vedea mai degrabă viitor diplomat. A studiat la facultatea de Limbi străine, catedra Filologie spaniolă şi italiană, iar după absolvire a rămas să predea la USM. În anii de facultate l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ şi cu care a făcut nuntă la scurt timp după finisarea studiilor.

De la novice la preşedinte

I-a fost de ajuns un an de activitate didactică pentru a înţelege că nu asta-i era vocaţia. Norocul ei că pe atunci, prin 1993, la Ministerul Energeticii erau la mare căutare specialiştii în limbi străine, astfel că la 22 de ani devenea funcţionară cu acte în regulă. Şi pentru că era perseverentă şi deborda de energie, paralel cu munca la birou, Silvia Radu a devenit studentă la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul RM, unde începuse să deprindă tot ce înseamna drept, economie şi diplomaţie.
„Am deprins tot ce ţine de sectorul energetic, de aceea nu mi-a fost greu, în 2000, să mă angajez în calitate de secretar în Consiliul de administraţie al gigantului Union Fenosa, iar cei doi ani de studii la academie au constituit un avantaj”, ne povesteşte femeia de afaceri.
Uşor, uşor a avansat, de la secretar în consiliul de administraţie la director corporativ, apoi – la vicepreşedinte corporativ, iar din 2008 până-n prezent deţine funcţia de preşedinte al RED Union Fenosa. Noua funcţie i-a oferit şansa de a-şi face studiile la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Europa – IESE din Navarra (Spania).
„Am făcut un curs de management avansat alături de colegi din 13 ţări. Acolo i-am cunoscut pe inginerul şef de la Mitsubishi şi pe directorul de resurse umane de la Toshiba”, ne-a declarat ea.

Trei zile în concediu de maternitate

Pentru Silvia Radu, anul 2008 a fost marcat de două evenimente importante. Pe lângă avansarea în postul de director, urma şi venirea pe lume a celui de-al doilea copil al său, Cătălina.
„Eram însărcinată atunci când am fost numită în funcţia de director. Prin urmare, când am aflat că voi fi avansată în post, eram uşor confuză. Mă gândeam cum de le voi reuşi pe toate. Dar pe cei de la conducere sarcina mea i-a pus pe gânduri mai puţin, ba chiar au insistat să accept funcţia”, ne mărturiseşte doamna director.
Silvia Radu a avut, probabil, cel mai scurt concediu de maternitate din istoria R.Moldova – doar trei zile. „Copilul, dacă e sănătos, doarme mai toată ziua, iar mama îşi poate continua activitatea”, spune ea.

Despre cei mai dragi

Silvia Radu este o femeie fericită, alături de un soţ care o iubeşte şi o înţelege. Cei doi sunt părinţii unui băiat de 21 de ani şi a unei fetiţe de 5 anişori, care în curând vor avea o surioară.
Soţul doamnei Radu este şi el om de afaceri. Şi deşi ambii sunt foarte ocupaţi, acest lucru nu-i împiedică să rămână la fel de îndrăgostiţi ca în prima zi.
„Familia noastră respectă nişte ritualuri zilnice. Îmi face o deosebită plăcere să iau masa în oraş, cu soţul meu, iar când ne vedem, avem ambii impresia că ne-am întors în timp şi suntem tinerii îndrăgostiţi de altă dată. Mai avem o regulă nescrisă: sâmbetele şi duminicile sunt dedicate în totalitate familiei. Îmi place să mă joc cu fiica mea la calculator, să citim împreună sau să vorbesc la telefon cu fiul meu, care-şi face studiile în Germania. Sunt încântată de relaţia pe care o am cu copiii mei, deoarece ne-am construit-o nişte principii democratice, în care fiecare are dreptul să spună ce crede”, ne-a declarat Silvia Radu.

Vacanţe şi planuri de viitor


Vacanţele sunt o parte a vieţii pe care Silvia Radu nu o ignoră, mai ales că vede în ele o modalitate de a-şi petrece timpul alături de cei dragi.
„Iubesc acele perioade de respiro. De obicei alegem locaţii în care să avem ce vedea. Până acum am fost în Italia, Austria, Germania şi Spania. Anul acesta am mers doar în Turcia, la plajă, deoarece sarcina nu-mi permite să mă deplasez prea mult”, ne spune frumoasa doamnă.
Şi pentru că e adepta unui mod sănătos de viaţă, Silvia Radu nu-i lasă pe membrii familiei sale să stea tolăniţi nici în perioada vacanţelor. „De fiecare dată facem îmbinăm utilul cu plăcutul şi facem sport: iarna – schi, iar vara – înot”.
Cât despre planurile de viitor, femeia de afaceri ne asigură că întotdeauna este loc de mai bine, doar că până nu vede noile realizări, preferă să nu vorbească despre ele.
Veronica VLADEI
Foto: Arhiva personală a Silviei Radu