Ştefan Petrache: „Matcovschi n-a murit”

Ştefan Petrache: „Matcovschi n-a murit”

Tot ce a mai rămas acum de făcut pentru poetul şi prozatorul Dumitru Matcovschi este să-l păstrăm viu prin creaţia sa. De această părere este interpretul Ştefan Petrache, care l-a apreciat şi admirat pe regretatul om de artă.

Deşi nu au fost prieteni apropiaţi, artistul Ştefan Petrache a văzut în Dumitru Matcovschi un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. „Matcovschi n-a murit. Viaţa omului nu se limitează la carapacea în care se află sufletul, moartea adevărată e atunci când te-a uitat toată lumea. Trebuie să transmitem urmaşilor noştri ceea ce ne-a lăsat marele poet. Pentru mine, Matcovschi a fost în primul rând o personalitate. Eu nu vreau să flutur steagul prieteniei aşa cum se obişnuieşte la moldoveni după ce moare cineva. Toţi vorbesc despre suferinţele trupeşti ale poetului, dar să ştiţi că, atunci când era internat, sufletul, nu trupul, era pe pat de spital. A fost un poet neglijat pe nedrept, nu atât de autorităţi, ci de lenea oamenilor noştri de a citi”, ne-a declarat Ştefan Petrache.
Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939, în judeţul Soroca, iar de-a lungul vieţii a scris peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru.
Veronica Vladei
Foto: VIP Magazin