Deputaţii bulgari, atacaţi de protestatari cu ouă, roşii şi cornuri

Deputaţii bulgari, atacaţi de protestatari cu ouă, roşii şi cornuri

Circa 1.500 de persoane au blocat miercuri căile de acces către Parlamentul Bulgariei, a cărui şedinţă a fost anulată, din cauza lipsei de cvorum, deputaţii fiind descurajaţi de prezenţa manifestanţilor care au scandat ‘Mafia’ şi ‘Demisie’ şi au aruncat cu ouă şi roşii în direcţia parlamentarilor mai curajoşi, care încercau să intre în clădire, relatează AFP şi EFE.

Numai 112 de parlamentari dintr-un total de 240 s-au înregistrat pentru această sesiune, la care premierul Plamen Oreşarski urma să prezinte candidatura viceministrului însărcinat cu economia şi fondurile europene.

Manifestanţii, care protestează pentru a 13-a zi consecutiv la Sofia, au decis să se reunească începând de miercuri în fiecare dimineaţă ‘la o cafea’ în faţa parlamentului bulgar.

Vicepreşedinta legislativului Maia Manolova (din partea socialiştilor) a încercat să invite manifestanţii să discute amendamentele la codul electoral în vederea unei mai bune reprezentări a partidelor mici. În replică, ea a fost huiduită, iar protestatarii au aruncat în direcţia ei cu ouă, roşii şi cornuri.

Un nou ‘flashmob’ este prevăzut la prânz şi mii de manifestanţi urmează să mărşăluiască în cursul serii, pentru a 13-a zi consecutiv, în faţa sediului guvernului şi a parlamentului.

Valul de proteste zilnice la Sofia şi în câteva mari oraşe din Bulgaria – după o primă serie de demonstraţii, uneori violente iarna trecută – a fost declanşat de numirea la 14 iunie la conducerea Agenţiei de Securitate Naţionala (DANS) a controversatului parlamentar Delian Peevski. Acest magnat media (32 de ani) este suspectat de activităţi ilegale de către populaţie.

Protestele s-au întors împotriva întregii clase politice, suspectată de legături cu lumea afacerilor. Un fost disident anticomunist, poetul Edvin Sugarev, a anunţat miercuri că începe o grevă a foamei pentru a obţine demisia guvernului.AGERPRES
Foto:AGERPRES

Vizualizări: 160