EXCLUSIV! E ARTIST, dar locuieşte de 31 de ani ÎNTR-O CAMERĂ DE CĂMIN

EXCLUSIV! E ARTIST, dar locuieşte de 31 de ani ÎNTR-O CAMERĂ DE CĂMIN

De 31 de ani, autorul mai multor șlagăre trăiește, împreună cu soţia şi cei doi copii, într-o odaie a căminului Filarmonicii Naționale „S.Lunchevici”, iar cei de la guvernare refuză să-i întindă o mână de ajutor

Tot mai mulți oameni de artă, odată celebri, ajung să trăiască uitaţi şi ignoraţi, într-o sărăcie lucie. În ultimii ani, v-am vorbit în paginile ziarului nostru despre bătrâneţile grele ale regretatei Veronica Garștea, prima femeie dirijor din RM care ajunsese să trăiască din mila vecinilor; despre inegalabila Nina Crulicovschi, care acum 20 de ani ajunsese să vândă sticle goale ca să-și cumpere o pâine și care în prezent locuieşte într-o garsonieră sărăcăcioasă. Lista ar putea continua.
Astăzi vă dezvăluim, în premieră, despre greutăţile pe care le întâmpină Anatol Dumitraș, interpretul care la 57 de ani locuieşte într-o cameră de câțiva metri pătraţi, împreună cu soția și cei doi copii.

Anatol Dumitraș i-a dedicat scenei 30 de ani din viață: a susținut spectacole în 57 de țări, a cântat în Europa, Australia și Asia, a lansat și a compus pentru piața muzicală de acasă melodii ajunse în scurt timp şlagăre. Şi deşi cei de la guvernare se declară mereu mulţumiţi atunci când artiștii noştri ne duc faima în lume, ei nu-s prea darnici atunci când vine vorba să le întindă o mână de ajutor.

A rămas dator vândut

În cele trei decenii de carieră, Anatol Dumitraș a avut doar două spectacole de creaţie – atât şi-a putut permite. Primul – în 2006, iar pe cel de-al doilea, dedicat împlinirii celor 30 de ani de activitate scenică – acum cinci luni. A reușit să-l organizeze cu chiu şi vai. A bătut pe la ușile celor de la guvernare ca să le cerşească susţinere financiară, căci visul oricărui artist moldovean – un concert la Palatul Național – cere investiţii enorme. Dar a fost refuzat, astfel că a trebuit să se descurce pe cont propriu. Şi deși într-un sfârşit i s-a realizat cea mai arzătoare dorinţă, autorul șlagărului „Dulce-i vinul” a rămas cu mari datorii de pe urma acelui spectacol.
„Sunt mulțumit că acesta a fost pe măsura aşteptărilor mele. Mi-aș fi dorit să am parte de un asemenea eveniment mult mai devreme, dar dacă nu am avut bani… Organizarea unui asemenea concert cere investiţii serioase, iar cum cei de la guvernare nu stau cu fața spre noi, suntem nevoiți să ne descurcăm cum putem. Nimeni nu mi-a dat un leu! Dacă vă spun cu cât am rămas dator, vă speriați. Mor artiştii în mizerie, dar celor de la conducere nu le pasă”, ne-a declarat Anatol Dumitraș, adăugând că această atitudine nepăsătoare îl doare.
Poate că mulți dintre noi îşi închipuie că un artist care a ajuns să cutreiere lumea susţinând spectacole, s-a îmbogăţit. Însă alta e realitatea. Interpreții nu mai sunt atât de bine plătiți pentru concertele susţinute, iar în multe cazuri acceptă să cânte gratis, doar ca să mai apară o dată în faţa publicului, să nu fie dați uitării.

„Umblu cu mâna întinsă”

Unica avere a lui Anatol Dumitraş este familia, chitara și repertoriul său. Tot ce a câștigat a investit în muzică. Puțini cunosc faptul că de 31 de ani artistul locuieşte împreună cu familia într-o odaie a căminului Filarmonicii Naționale „S.Lunchevici”. Acum 19 ani a început să bată pe la ușile Primăriei, crezând că se va face auzit. Spera că Serafim Urecheanu, care pe acea vreme deținea funcția de primar general al capitalei şi care îi era consătean, va dori să-i întindă o mână de ajutor. Zadarnică speranţă.
„Am ajuns să mă milogesc pe la primărie şi pe la alte instituţii – niciodată nu mi s-a oferit susţinere. Domnul Urecheanu mi-a promis în repetate rânduri că o să mă ajute, dar nu şi-a ţinut promisiunea. Aşa că am rămas să locuim în cămin. Aici ne-am crescut copiii, într-un spaţiu prea mic chiar şi pentru o singură persoană. Nu-mi permit luxul să-mi cumpăr un apartament cât de mic. Am văzut că mai marii ţării nu vor să mă ajute și mă poartă pe drumuri ca pe un prost, așa că am decis să renunț. Nu mă mai înjosesc. Dorin Chirtoacă știe foarte bine în ce condiții trăiesc, dar atât el, cât și cei la guvern, se fac surzi şi orbi la nevoile mele. Sigur că îmi doresc o locuinţă mai mare, să am unde-mi pune pianul, să am un loc unde să pot crea. În garsoniera în care stăm acum nu am nici unde să-mi pună chitara, o mut dintr-un colț în altul ori o pun pe scaun. Aceasta este o realitate cruntă cu care se confruntă mai mulți oameni de artă. Artişti din generația anilor 80 nu sunt atât de mulţi, nu ar trebui să fim daţi uitării. Să nu-şi aducă aminte de noi doar atunci când murim”, ne spune trist interpretul.
Anatol Dumitraș este nemulţumit de aleşii poporului, despre care spune că „fac circ ca la Piața Centrală”.
„E jalnic ce se întâmplă. Cei de la conducere ne duc ţara spre pierzanie. Se ascund după vagoanele cu bani, iar de noi nu le pasă”, susține compozitorul.

Despre Paşti

Și cum se apropie sărbătoarea Paștelui, l-am întrebat pe Anatol Dumitraș unde îl va petrece. „Vom merge la țară, la bunici. Vom pleca săptămâna care vine, căci îmi este dor de casa părintească. Trebuie să mergem şi la cimitir, să îngrijim de mormintele celor dragi”.
Artistul ne-a mai mărturisit că zilele acestea a înregistrat câteva melodii noi, pe care în curând le vom putea asculta la posturile de radio. De asemenea, i-a scris şi o melodie Lenuței Burghilă, cu care colaborează de 23 de ani.
Lena NEGRU

6 Comentarii