EXCLUSIV! Ion Suruceanu, de 50 de ani ÎNDRĂGOSTIT de aceeaşi femeie

EXCLUSIV! Ion Suruceanu, de 50 de ani ÎNDRĂGOSTIT de aceeaşi femeie

Pentru publicul său, el este artistul cel mai apreciat. Pentru soția sa, Nadejda, feciorul Andrei, nora Natalia și cei doi nepoți, Cristi și Ionela, este pilonul unei familii trainice. 2013 este un an important pentru familia Suruceanu. Vedeta aniversează 45 de ani de creație și 50 de ani de când a început s-o curteze pe doamna inimii sale.

Ion Suruceanu se poate mândri, căci a găsit cheia unei căsnicii de durată, în care domină fericirea și armonia. Pe Nadejda, cea care avea să-i devină mai târziu soţie, a îndrăgit-o încă de pe băncile școlii. Se întâmpla acum 50 de ani, în satul Suruceni, r. Ialoveni. El era elev în clasa a şaptea, ea – în a patra. Dintr-o prietenie frumoasă, care a durat opt ani, s-a născut o dragoste ce durează, iată, până astăzi.
Ion Suruceanu s-a însurat când avea 22 de ani. Au jucat o nuntă mare, cum nu s-a mai văzut pe acele vremuri în sat. „Soția avea 19 ani. Ea s-a căsătorit la timp, dar eu – prea devreme”, așa a început interviul nostru cu Ion Suruceanu – pe o notă de umor.
„Când am început să prietenim, fratele meu mijlociu se întâlnea cu sora Nadiei. Mă lua uneori cu el, astfel că puteam să-mi văd mai des prietena. Până la urmă, ei nu s-au mai căsătorit, în schimb noi avem o familie frumoasă”, ne spune zâmbind artistul.

Despre nuntă

Soții Suruceanu să își aduc aminte adesea de nunta lor. Atunci, la eveniment a fost prezent și bunul prieten al mirelui, maestrul Ștefan Petrache.
„Chiar zilele trecute am stat cu el la o cafea. Am râs copios de un moment care a avut loc la nuntă. Vorba e că eu și soția ne-am înscris în noiembrie `71, iar nunta am jucat-o pe 1 mai `72. Părinții mei au făcut cort în curtea casei, am adus și câteva mașini cu nisip pentru „terenul de dans”. În ajunul nunții a fost o zi însorită, dar în ziua cea mare a turnat cu găleata. Ștefănel dansa cu fetele, iar după o horă apăsată a început să scoată glod şi din urechi. Dar timpul nu a fost un impediment pentru ca nuntași să se simtă bine”, ne povestește interpretul, care a ținut să precizeze: la toate ceremoniile care au loc în familia lor plouă.

Despre relația cu socrii

Dacă majoritatea ginerilor se plâng pe faptul că nu se împacă bine cu socrii, Ion Suruceanu se laudă că nu a avut niciodată probleme la acest capitol. Familia soției sale l-a acceptat ca pe propriul copil, iar artistul le-a spus socrilor chiar din prima zi „mamă” și „tată”.
„Mama-soacră este o femeie de aur, înțeleaptă, pe care o iubesc ca pe propria mamă. Are 89 de ani și ne rugăm lui Dumnezeu ca să-i dea multă sănătate. Și tatăl-socru a fost un om deosebit. Din păcate, nu mai este printre noi. Mă consider norocos că socrii m-au iubit ca pe un fiu, iar eu nu am făcut vreo diferenţă între ei şi părinţii mei: i-am iubit și i-am stimat în mod egal”, susține „Celentano din Moldova”.
Nici soția artistului nu a avut neînţelegeri cu soacra. De altfel, cele două erau născute în aceeaşi zi – pe 20 aprilie. Deși mama lui Ion Suruceanu nu mai este printre noi, interpretul ne-a dat asigurări că aceasta a iubit-o pe nora ei nespus de mult, ca pe o fiică pe care și-a dorit-o dintotdeauna.

Despre „casa de piatră”

Soții Suruceanu au reușit să găsească secretul unei căsnicii frumoase și trainice, iar artistul a recunoscut că meritul îi aparţine în mare parte consoartei lui.
„În fiecare zi îi mulțumesc Nadiei pentru sacul de răbdare pe care-l are, căci nu-i deloc ușor să trăiești cu un om de artă. Noi suntem mai des în deplasări decât acasă, avem caractere nu prea blânde și suntem un pic buimaci. Eu, de exemplu, de multe ori vin acasă mâhnit, supărat poate de ceva nu mi-a reușit la un concert, iar soția în acele momente dă dovadă de înțelepciune și înțelegere. Mama îi spunea deseori Nadiușei că eu îi seamăn tatălui la caracter, aşa că îi dădea sfaturi. Iar cea mai înțeleaptă dintre povețe a fost să aibă răbdare. Eu și tata suntem născuți în zodia Fecioarei, iar soția și mama – în cea a Berbecului. Deși se spune că între aceste zodii nu există compatibilitate, să știți că nu e adevărat”, ne mai spune Ion Suruceanu.

Despre nepoți

Astăzi, toată mândria și bucuria soților Suruceanu sunt cei doi nepoței, Cristi (10) ani și Ionela (7 ani). Bunicii contribuie la creșterea și educarea nepoților, iar pentru a le da o mână de ajutor copiilor, lui Andrei și Nataliei, odată la două săptămâni îi iau pe nepoți la ei. „Aceasta este lege în familia noastră”, a ţinut să adauge cântărețul.
Și cum se topesc de dragul nepoţilor, Nadejda și Ion Suruceanu îi aşteaptă pe Cristi și Ionela nu doar cu braţele deschise, ci şi cu bunătăţi şi daruri. „Nu pot fi dur cu ei şi din cuvântul lor nu ies. Îi iubim ca pe ochii din cap și ne străduim să le acordăm cât mai mult timp. Zilele trecute, împreună cu Cristi, am montat în copacul din curte o căsuță pentru păsărele, pe care am adus-o din Italia. Am colorat-o împreună, iar acum așteptăm să-și găsească locatari. Ionelei îi place foarte mult să deseneze. Rezolvă puzzle-uri dintre cele mai complicate în timp record. La ultimul pe care l-a făcut am încercat s-o ajut, dar m-am dat bătut, căci mi se părea imposibil de realizat”, ne mai povesteşte, mândru, Ion Suruceanu.
Din spusele interpretului, Cristi și Ionela se dau în vânt după celebra zeamă cu tăiței de casă a bunicăi. Pe lângă această preferință, soția artistului le mai gătește nepoților deserturile preferate, dar și alte bucate alese.

Despre spectacolul aniversar

Cum vă spuneam mai sus, în acest an, Ion Suruceanu va aniversa 45 de ani de creație scenică. Și cum împlinirea vârstei de 50 de ani a sărbătorit-o organizând un spectacol cu intrare liberă pe Stadionul Republican, și în acest an, vedeta intenționează să repete povestea pentru toți cei care ţin la persoana și creația sa. De această dată, spectacolul va avea loc la Teatrul Verde, după sărbătorile pascale. Şi pentru că-și dorește un eveniment frumos și inedit, artistul își va invita și prietenii săi de scenă.
Până atunci însă, Ion Suruceanu imprimă noi melodii pe care fanii săi vor avea ocazia să le asculte în primă audiție la Teatrul Verde. Ținem să precizăm că, recent, artistul a revenit din Italia, unde a avut mai multe întâlniri cu românii de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul acestora, „Celentano din Moldova” a cântat în italiană melodii mai vechi, dar la fel de apreciate ca la început, printre care și „Clar de lună”.
Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin