Un tânăr din Bălţi are canişă de dalmaţieni! FOTO

Un tânăr din Bălţi are canişă de dalmaţieni! FOTO

Un militar în vârstă de 22 ani din Bălţi şi-a făcut în curtea casei crescătorie de dalmaţieni. A îndrăgit această rasă de câini încă din adolescenţă, pentru caracterul jucăuş şi loialitate. De atunci a reuşit să crească mai multe generaţii de patrupede.

Pavel şi-a cumpărat primul dalmaţian pe când avea 16 ani. Şi nu a regretat. Patrupedul şi-a meritat pe deplin apelativul de „cel mai bun prieten al omului”, astfel că bălţeanul a decis să-şi deschidă o canişă. Până acum, el a crescut în ograda sa 13 câini.

„Familia se va mări în curând”

Dat fiind că au blana scurtă, în perioada rece a anului „pătaţii” trebuie ţinuţi în casă sau în cuşti bine izolate. „În zilele cu vreme bună îi las să zburde pe afară, dar noaptea dorm doar în casă. Dalmaţienii sunt energici, inteligenţi, dar extrem de încăpăţinaţi. Până acum am reuşit să cresc 13 căţei, iar în curând familia patrupezilor se va mări – una dintre femele e gestantă”, ne-a declarat Pavel, adăugând totodată că din cauză că sunt extrem de jucăuşi, această rasă de câini e greu de ţinut în frâie în primii doi ani de viaţă.

500 de lei lunar pe hrana unui câine

Tânărul recunoaşte că nu rezistă tentaţiei de a-şi alinta animalele, de aceea nu face economii atunci când vine vorba de căţei. „Lunar, hrana unui căţel mă costă până la 500 de lei. E mare suma, dar prefer să mă asigur că nu le lipseşte nimic. De altfel, ei nu sunt pretenţioşi şi se adaptează cu uşurinţă oricărui regim alimentar”, spune Pavel.
„Pătaţii” militarului mănâncă mai de toate: dulciuri, fructe, legume etc. „Unica restricţie este carnea de porc, aceasta le este categoric interzisă”.
Tânărul face şi negoţ cu căţei, iar preţul acestora este de peste 100 de euro.

Dalmaţienii adoră copiii

Bălţeanul spune că dalmaţienii nu-i acceptă imediat pe străini, dar dacă au încredere în cineva, îşi arată neapărat afecţiunea: „Au o memorie bună şi nu uită prea uşor persoanele cu care intră în contact de-a lungul vieţii. Energici şi jucăuşi, aceştia adoră compania copiilor”.*

Dalmațianul este un câine puternic, cu alură atletică și corp musculos. Blana scurtă și deasă, aderentă la corp prezintă coloritul caracteristic alb stropit cu pete negre, rotunde, de mici dimensiuni, dispuse aleator pe toată suprafața corpului. Uneori petele sunt brune sau maron. Cățeii nu prezintă petele caracteristice la naștere, ei fiind de un alb imaculat.

Doina POPOV