Stuart Freeborn, creatorul lui YODA din „Războiul Stelelor” a murit

Stuart Freeborn, creatorul lui YODA din „Războiul Stelelor” a murit

În mare parte un autodidact, de-a lungul carierei sale de aproape 60 de ani, Freeborn a realizat machiaj şi efecte pentru legende ale cinematografiei precum Alec Guiness şi Peter Sellers, conform BBC, citat de click.ro

Unul dintre cele mai populare creaţii ale sale a fost personajul „Yoda”, un maestru Jedi înţelept şi puternic, în universul fictiv „Războiul stelelor”.

Tot rezultate ale ingeniozităţii lui Freeborn sunt şi personajele „Jabba the Hutt” şi „Chewbacca”.

Pentru „Yoda”, Freeborn s-a inspirat, potrivit surselor, din trăsăturile şi personalitatea lui Albert Einstein.
Creatorul „Războiului stelelor”, George Lucas l-a numit pe Freeborn, „o legendă a machiajului”, chiar înainte să lucreze cu el.

„A adus cu el nu doar zeci de ani de experienţă cât şi o energie creativă fără margini. Priceperea sa şi simţul artistic vor rămâne veşnice, prin intermediul personajelor pe care le-a conceput. Creaturile din „Războiul Stelelor” ar putea să fie reinterpretate în multe feluri, de viitoarele generaţii, dar tot vor rămâne, în amintirea tuturor, aşa cum Stuart Freeborn le-a gândit, prima dată.”

Născut în 1914 la est de Londra, tânărul Freeborn reuşeşte să reziste încercărilor tatălui său, un broker de asigurări, de a-l face să urmeze o carieră în domeniu.

„Nu am vrut să îmi petrec viaţa într-un birou. Am simţit că sunt diferit”, a mărturisit Freeborn, într-un documentar BBC.

Make-up artistul şi-a început cariera în 1930, lucrând la studiourile Denham, pentru Alexander Korda, un regizor şi producător de film britanic, de origine maghiară. Nu după mult timp, Freeborn avea să ajungă alături de vedetele timpului, printre care Marlene Dietrich şi Vivien Leigh.
FOTO: bigshinyrobot.com

Vizualizări: 120

Comentează