Andrei Jilihovschi, omul nostru la Bolşoi! FOTO

Andrei Jilihovschi, omul nostru la Bolşoi! FOTO

Andrei Jilihovschi (27 de ani) a reuşit să câştige publicul din Sankt Petersburg şi Riga, iar de patru luni este angajat al celui mai renumit teatru rus de operă şi balet – „Bolşoi”. Într-un interviu pentru APROPO, baritonul ne-a vorbit despre activitatea sa la „Bolşoi”, dar şi despre recentul incident legat de numele teatrului şi care a zguduit întreaga lume.

Andrei Jilihovschi, absolvent al Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, a devenit apreciat peste hotare graţie timbrului său vocal inedit. Când a plecat din ţară era conştient că departe de casă are de înfruntat o concurenţă aprigă, dar pentru că în Rusia perspectiva dezvoltării sale profesionale era mai mare, a decis să înfrunte toate impedimentele.
Încrezător în forțele proprii şi în talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu, a decis să plece la Sankt Petersburg, unde timp de patru ani a făcut canto academic.


Iniţial a fost solist al Teatrului „Mihailovski”, apoi a urmat Teatrul din Riga, iar din septembrie a devenit angajat al Teatrului „Bolşoi” din Moscova – visul oricărui artist de operă.
Solistul ne-a mărturisit că dragostea pentru muzică a moştenit-o de la tatăl său, iar timbrul vocii lui, cu care-i reuşeşte să cucerească publicul, este un dar de la Dumnezeu. „Un talent întotdeauna va fi observat de agenţi şi de directorii de teatre. Vara, când am fost la audiţii la „Bolşoi”, eram vreo 500 de pretendenţi la angajare veniţi din toate colţurile lumii. Un factor important pentru un artist de operă este „culoarea” vocii. Concurenţă a fost acerbă, dar ţin să menţionez că nu e atât de greu să treci castingul cum e să reuşeşti mai apoi să te menţii pe acea scenă. Dacă nu faci faţă, trebuie să pleci”, ne-a declarat Andrei Jilihovschi.

Proaspăt tătic


Basarabeanul nostru a crescut într-o familie cu 11 copii. Solistul de operă susţine că fraţii săi sunt la fel de talentaţi, deşi au ales alte profesii.
Acum două luni, baritonul a devenit pentru prima dată tătic. Soţia sa, Ana, a născut un băieţel, Samuel-Sebastian, iar cel mai mare vis al tatălui lui e să-şi aducă familia la Moscova.

Zguduit de tragedia lui Filin


Întrebat despre evenimentul tragic care a avut loc acum două săptămâni în Rusia, când directorul artistic al Teatrului „Bolşoi”, Serghei Filin, a fost atacat cu acid de către o persoană necunoscută, Andrei Jilihovschi ne-a mărturisit că atât el, cât şi colegii lui de teatru, nu-şi pot reveni din starea de şoc.
Presa scrie că acest atac a fost cauzat de „invidie, rivalitate şi competiţie”, iar artistul nostru susţine că în teatru părerile sunt împărţite. „Nu mai ştii ce să crezi. Este un gest inuman, iar nouă nu ne rămâne decât să ne rugăm ca Filin să se facă bine. Pe marginea cazului a fost deschisă o anchetă. Şi, deşi pe noi, angajaţii teatrului, întâmplarea ne-a marcat în mod deosebit, continuăm să muncim în acelaşi ritm”, ne povesteşte artistul.

Va pleca de la „Bolşoi”?

Într-un moment de sinceritate, Andrei Jilihovschi ne-a divulgat că, după ce a refuzat să cânte într-un spectacol, invocând motive personale, nu ştie ce îi rezervă viitorul. „Sunt o persoană credincioasă, îl iubesc pe Dumnezeu şi cred în El. Pentru că am frică de Cel de Sus, refuz să cânt în unele spectacole care contravin credinţei mele. Am avut o discuţie cu directorul şi, pentru moment, am aplanat situaţia. Nu mă sperie ideea că aş putea încheia colaborarea cu „Bolşoi” – mai sunt şi alte teatre”, povesteşte artistul.
Andrei şi-ar fi dorit să revină în R. Moldova, dar cum acasă salariul unui artist de operă este foarte mic, va continua să profeseze peste hotare. „Realitatea de acasă este prea dură, deocamdată nu am curajul să revin”, susţine artistul de operă.
Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin