Angela Bucico: „REALITATEA CRUNTĂ de acasă M-A ALUNGAT în străinătate”

Angela Bucico: „REALITATEA CRUNTĂ de acasă M-A ALUNGAT în străinătate”

Melodia „O libertate, sfântă libertate” s-a bucurat de un succes nemaipomenit la începutul anilor ’90 şi a consacrat-o pe Angela Bucico. Deşi interpreta a cântat despre libertate, pentru un trai decent a fost nevoită să plece la muncă în străinătate, mai exact în Canada. Artista a vorbit, în exclusivitate pentru APROPO, despre viaţa sa din Toronto, dar şi despre motivele pentru care nu a mai pășit meleagurile natale de 14 ani.

Fiecare artist are în cariera sa un moment de apogeu, o culme a succesului, care nu se uită toată viața. Angela Bucico a cunoscut succesul la începutul anilor ’90, făcând furori cu celebra melodie „O libertate, sfântă libertate!”. Aflată în momentul ei de glorie, împreună cu soţul Iacob, a hotărât să plece peste hotare. Au luat această decizie pentru un trai mai decent şi un viitor mai prosper. Doi ani mai târziu, în Canada a plecat şi mama artistei, Sofia, dar şi unul din cei doi fraţi ai săi. Tatăl Angelei Bucico, având unele probleme de sănătate, a decis să rămână în R. Moldova, alături de cel de-al doilea doilea fecior.

„Vorbesc zilnic la telefon cu tata, cu fratele, cumnata şi nepoţii. Noi mergem foarte rar acasă, în schimb ei ne vizitează destul de des. Realitatea cruntă de acasă m-a alungat în străinătate. Niciodată în viaţă nu m-am plâns că-mi este greu. Sunt o fire puternică, de aceea odată ajunsă în Canada, am depăşit cu uşurinţă orice obstacol. Artiştii din R. Moldova ar trebui să trăiască ca în sânul lui Dumnezeu, dar nu în condiţii mizere”, ne-a declarat interpreta şlagărului „O libertate, sfântă libertate”.
A plecat din ţară de 22 de ani, iar ultima dată, a păşit pe meleagurile natale acum 14 ani. Recunoaşte că uneori îi este dor de ţara în care s-a născut şi unde a cunoscut gustul celebrităţii. Dar, spune ea, „viaţa continuă”.

Despre familie


Interpreta îşi doreşte ca la anul, împreună cu soţul şi cele două fiice, Felicia (20 de ani) şi Nicoleta (12 ani), să vină în vacanţă acasă, în R. Moldova. „Fetele noastre s-au născut în Canada. Vorbesc patru limbi: franceza, engleza, româna şi rusa. Deşi n-au fost niciodată în Moldova, cunosc şi apreciază tradiţiile noastre. Eu le gătesc bucate tradiţionale, iar mama face vin de casă”, ne povesteşte Angela Bucico.
Fiica mai mare a interpretei, Felicia, a absolvit anul acesta universitatea, iar mezina, Nicoleta, este elevă la o şcoală franceză.
A muncit din greu, împreună cu soţul său, pentru a aduna suma necesară deschiderii propriei afaceri, iar acum cinci ani au inaugurat restaurantul pe care l-au numit „Imperator”. Peste 2000 de basarabeni au păşit până acum pragul localului. Aceştia sunt atraşi de gustul bucatelor tradiţionale moldoveneşti, dar şi de inconfundabila voce a Angelei Bucico.
Pe lângă faptul că administrează afacerea lor de familie, interpreta cântă alături de câţiva instrumentişti basarabeni, stabiliţi şi ei cu traiul în Canada.

„Moldova e într-o sărăcie nemaipomenită”


„Dacă guvernanţii ar fi avut o altă atitudine faţă de artişti şi le-ar fi creat condiţii de muncă, astăzi în Moldova ar fi trebuit să fiu multimilionară. E regretabil, ţara noastră nu are nevoie de oameni de cultură. R. Moldova e într-o sărăcie nemaipomenită. Acum cei de acasă mă pot vedea doar pe Youtube, nu sunt invitată la concerte şi asta mă doare”, ni se destăinuie cântăreaţa.
Peste o săptămână, Angela Bucico va aniversa vârsta de 46 de ani. Interpreta va sărbători, ca-n fiecare an, în sânul familiei. Întrebată cu cine din interpreţii rămaşi în R. Moldova mai ţine legătura, artista ne-a răspuns că doar cu Zinaida Julea, Ana Barbu şi Mihai Ciobanu.
Angela Bucico munceşte de cu zori până noaptea târziu ca afacerea sa să prospere, iar în weekend, pe lângă faptul că evoluează pe mica scenă a restaurantului său, mai cântă şi la petrecerile organizate de basarabenii din Toronto. „Piesa „O libertate, sfântă libertate” am cântat-o de mii de ori. Ea m-a făcut renumită, iar basarabenii din Canada o solicită şi-n continuare. Aici un singur cântec te poate face bogat, nu ca în R.Moldova”, conchide Angela Bucico.
În 2013, interpreta planifica să susţină un concert în R. Moldova, dar evenimentul a fost anulat din lipsă de sponsori.
Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin