Nicuşor, povestea unui succes

Nicuşor, povestea unui succes

În fiecare zi, un băiat de 11 ani dă o lecţie de viaţă. Deşi este un copil cu dezabilităţi, fiind diagnosticat cu atrofia nervului optic bilateral, Nicuşor Untilă luptă ca să fie în rând cu toţi copiii, iar uneori chiar îi întrece. Cântă la pian, vioară, fluier, ia ore de canto şi este deţinătorul a numeroase distincţii şi trofee obţinute în cadrul festivalurilor la care a participat. „Un mic geniu”, aşa îl descrie şi bunul său prieten, Adrian Ursu.

Lena NEGRU

Nicuşor Untilă îşi doreşte să ajungă artist renumit şi prezentator radio. Nu lasă problemele de sănătate să-i stea în cale, are note mari şi planuri mari de viitor. Părinţii săi, Elena şi Gheorghe Untilă, au făcut eforturi mari ca să-l ajute. Micul geniu nu este singur la părinţi, el are doi fraţi mai mari, pe Ştefănel (28 de ani) şi Gheorghiţă (15 ani).
Într-un interviu pentru APROPO, mama lui Nicuşor ne-a povestit cum a învăţat fiul său mai mic să meargă, dar şi de ce medicii de la noi din ţară nu-i dădeau acestuia nicio şansă că va ajunge să alerge ca toţi copiii.

Doi ani a luptat ca să meargă

„Medicii de la noi ne-au spus că Nicuşor nu va putea merge niciodată, dar nu ne-am dat bătuţi şi când el avea doi ani, am mers la un institut de medicină din Odesa. Acolo am aflat că muşchii sunt în regulă şi că dacă vom face exerciţii, va merge. Aşa că am cumpărat tricicletă, îi legam picioruşele de pedale şi astfel Nicuşor exersa zilnic. După doi ani, fiul nostru a început să meargă”, ne-a declarat Elena Untilă.

Studiază acasă cu profesorii

La câteva zile după ce l-a adus pe lume, femeia a observat că fiul ei nu este ca toţi ceilalţi. A mers la medicul din raion pentru a întreba de ce lui Nicuşor i se duce privirea în jos, iar specialistul i-a trimis acasă liniştită, căci băiatul este perfect sănătos. „Îmi spunea inima că nu e aşa. Am mers la medicii de la Chişinău, unde am aflat Nicuşor nu vede deloc cu ochiul stâng, iar cu dreptul – doar dacă se uită înainte”, ne povesteşte femeia.

Cum şi-a lăsat părinții înmărmuriți

Nicuşor e unicul din familie care a fost înzestrat cu harul de a cânta. La vârsta de patru ani, după ce s-a produs marea minune şi a început să meargă, el a continuat să-și surprindă familia. Într-o bună zi, și-a lăsat părinții mască interpretând melodia „Toate jucăriile obosite dorm”. „A cântat-o perfect, fără nicio greşeală. De atunci, lucrează mult pentru că vrea să-şi dezvolte talentul şi să fie cât mai bun”.
Părinţii copilului spun că au noroc de profesori că vin să-i predea lecţii acasă, iar directorul şcolii i-a dat lui Nicuşor chiar şi o zi liberă pe săptămână, în care băiatul vine la Chişinău pentru a lua ore de canto.

Adrian Ursu i-a dăruit vioara

Prima întâlnire cu scena avut-o la vârsta de şase ani, iar de atunci, Nicuşor Untilă participă la numeroase festivaluri şi concursuri de muzică. A ajuns şi la emisiunea „Ring Star” de la Moldova 1, unde l-a cunoscut pe Adrian Ursu. De atunci, cei doi s-au împrietenit, iar interpretul îi prevesteşte lui Nicuşor o carieră strălucită în muzică. „Adrian este un băiat foarte bun, cu o inimă mare. Îl stimez mult şi-l consider un frate mai mare. Uneori îi spun „bădiţă”. Dacă nu era el, era să studiez doar pianul şi fluierul. Odată, la o emisiune radio, am spus că-mi place cum sună vioara şi că aş vrea s-o studiez, iar această dorinţă, nu ştiu cum, a ajuns la urechea prietenului meu. De ziua mea, el mi-a oferit-o în dar. Apropo, mi-a scris pe vioară şi un mesaj frumos pe care l-am memorat din prima: „Mult succes micului artist Nicuşor Untilă! Cu drag, Adrian Ursu”. Când voi creşte mare, vreau să-i cuceresc pe toţi cei care mă vor asculta”, ne-a declarat Nicuşor.

Încurajat de Dima Bilan

Recent, Adrian Ursu şi Nicuşor Untilă au interpretat la Moscova, în română şi rusă, melodia „Jumătate eu, jumătate tu”. Cei doi au participat la un festival, la care au fost prezenţi şi artiştii din Rusia. „Atunci am zburat pentru prima dată cu avionul. Îmi era atât de frică… Dar după ce am spus „Tatăl nostru”, m-am calmat. Din toţi artiştii din Rusia, cel mai mult mi-a plăcut de Alexandru Oleşko şi Dima Bilan, cel din urmă m-a netezit pe cap şi mi-a spus că sunt bravo”, ne povesteşte micul geniu.

Adrian Ursu ne-a declarat că Nicuşor Untilă l-a cucerit cu talentul, ambiţia şi dorinţa sa de a cânta: „M-a frapat faptul că el ştie să facă diferenţă dintre muzica bună şi cea de proastă calitate. Colaborarea dintre noi va continua. Vom face şi o piesă împreună”.
De curând, Nicuşor Untilă a început să studieze şi engleza, iar zilele acestea urmează să susţină un concert pentru copiii din Orhei.
Deşi au un venit lunar nu prea mare, părinţii lui Nicuşor spun că vor face tot posibilul ca mezinul lor să devină un artist renumit.*