Mihai Neniţă, magicianul viorii! FOTO

Mihai Neniţă, magicianul viorii! FOTO

De mic îşi dorea să devină muzician de calibru, iar astăzi, la vârsta de 35 de ani, se poate mândri cu o carieră de succes. Mihai Neniţă, basarabeanul care a plecat la București de la vârsta de 12 ani, este un adevărat talent. Presa de peste Prut îl cataloghează drept un violonist de excepţie aşa cum România nu a mai avut de foarte mult timp, un „magician al viorii”.

Mihai Neniţă a început să studieze vioara la vârsta de patru ani, după care îşi face studiile la liceul „Ciprian Porumbescu” din Chişinău. La vârsta de 12 ani obţine o bursă în România. Nu stă mult pe gânduri şi, la îndemnul părinţilor, merge să studieze vioara la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Încă de pe băncile liceului, basarabeanul a colaborat cu artişti de renume din România: Valeriu Sterian, Paula Seling, Ovidiu Lipan Țăndărică, Ducu Bertzi, Anca Parghel, Nicu Alifantis ş.a.
A susţinut numeroase spectacole în toate colţurile lumii şi nu a uitat nici de publicul de acasă. Mihai Neniţă a cântat la Chişinău de mai multe ori, alături de bunul său prieten, Ducu Bertzi.

Atitudine rece

„În România am plecat cu sora mea, care la rândul ei, intrase la Conservator. Părinţii au fost de acord să mergem la studii peste Prut, deoarece, spuneau ei, acolo puteam creşte profesional şi aveam poarta spre Europa larg deschise. Cu mine mai erau încă vreo doi basarabeni, dar ei au cedat psihologic şi au revenit acasă. Desigur, nu ne-a fost uşor. Unii colegi din cămin, mai răutăcioşi din fire, ne marginalizau. Ne taxau pentru fiecare greşeală de exprimare în limba română şi râdeau de noi. Pentru ei, noi eram ruşi”, a declarat „magicianul viorii” pentru APROPO.
Dar se pare că tocmai atitudinea neprietenoasă a unora dintre colegii săi de liceu l-au făcut pe Mihai Neniţă mai puternic.

Familie de muzicieni

După patru ani de despărţire, familia Neniţă s-a reîntregit la Bucureşti. Părinții săi, acordeonistul Ion Neniţă şi cântăreața Ecaterina Neniţă, s-au mutat cu traiul în România. Sora lui, Luminiţa Neniţă, este concert-maestru la Filarmonica din Madrid.
Vioristul nostru a studiat şi la celebra Universitate de Muzică din Koln (Germania). Anume în acea perioadă l-a cunoscut pe marele Emil Loteanu, care i-a propus pe atunci tânărului muzician să-l interpreteze pe Georges Boulanger, marele violonist născut la Tulcea, pe numele său adevărat Vasile Pantazi. Pentru a juca rolul principal în filmul lui Emil Loteanu, Mihai Neniţă a renunţat şi la şederea în Germania. Dar cu doar două zile înainte de începerea filmărilor, muzicianul a primit vestea că regizorul a decedat. „A fost o şansă unică şi mi-am dorit să profit din plin de ea. Făcusem deja probe, repetiţii… Acest film mi-a sucit mințile”, îşi aminteşte „magicianul viorii”.
Dar porţile cinematografiei nu s-au închis pentru Mihai Neniţă. A avut un mic rol în filmul lui Lucian Pintilie, „Prea târziu”, a compus muzică de film şi de balet. Vioristul a fost şi concert-maestru al unei orchestre vieneze. „Am rezistat doar un an. Era prea obositor. Susţineam concerte zilnic, în diferite ţări. Ca să faci faţă acelui ritm aveai nevoie de răbdare şi multă sănătate”, spune Mihai Neniţă.

Şi-a făcut vioară unicat


Cu vioara sa acustică, basarabeanul nostru cucereşte publicul prin talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu: „Am acasă şi o vioară mai veche, la care cânt doar la concertele de muzică clasică. Cea electroacustică cu care mă vedeţi mai des pe scenă a fost meşterită în America acum şase ani, special pentru mine. Sunt foarte atașat de ea, căci ştiu că asemenea viori nu mai sunt. Este instrumentul meu pe care-l iubesc cel mai mult”.
Atunci când vine la Chişinău, vioristul adoră să mănânce zeamă de casă, peşte afumat şi plăcinţele.


Mihai Neniţă este căsătorit de 11 ani cu prezentatoarea tv, Alexandra Drăguşin şi au împreună o fetiţă adorabilă, Ariana (3 ani).
Pe 4 noiembrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet va avea loc un spectacol de zile mari, susţinut de Mihai Neniţă şi artistul de peste Prut, Ducu Bertzi.


Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin

6 Comentarii

  • Vio
    30 octombrie 2012 | Permalink |

    am fost la un concert de/al lui Bertzi cu Nenita si mi-am dat seama ca Nenita l/a relansat pe Ducu (care imi place de cand ma stiu). dar cand a inceput sa cante Nenita, m-am topit! cand asculti pe youtube nu e acelasi efect. trbuie ascultat pe viu.

  • Nata
    30 octombrie 2012 | Permalink |

    frumoasa familie :)

  • 30 octombrie 2012 | Permalink |

    Muzica lui ii bucura pe toti cei care o asculta. Merita o mult mai mare recunoastere.

  • Nume
    3 noiembrie 2012 | Permalink |

    ma bucur sa aud ca familia Nenita duce faima muzicii in lumea intrega

  • Nenita Elena
    3 noiembrie 2012 | Permalink |

    Comentariu

  • 21 mai 2015 | Permalink |

    Salut frate!!! ce mai faci? scypul meu e efimboico61, vreau să te văd…

Comentează