Irina Băgireanu, cizmăriţa care te încalţă în tendinţe! GALERIE FOTO

Irina Băgireanu, cizmăriţa care te încalţă în tendinţe! GALERIE FOTO

Orice femeie vrea să fie unică, iar Irina Băgireanu (28 de ani) îţi oferă această ocazie. Acum doamnele şi domnişoarele pot fi designerii propriilor pantofi, pentru că basarabeanca a deschis primul butic din Chişinău, unde ai posibilitatea să alegi cum vrei să arate încălţările tale: de la culoare până la înălţimea tocului. Toată materia primă este adusă din Italia, unde, de altfel, se şi confecţionează încălțămintea.

Încă din adolescenţă, Irina Băgireanu era o împătimită a genţilor şi pantofilor, fiind o cumpărătoare fidelă a magazinelor specializate în vânzarea acestora. A absolvit colegiul, unde a făcut design vestimentar, după care a dat la facultate, la finanţe şi asigurări. „Ceea ce am studiat nu are nicio legătură cu ceea ce fac acum. Mi-a plăcut dintotdeauna să cumpăr încălțăminte şi accesorii, iar într-o zi mi-am zis că ar fi cazul să-mi folosesc cunoştinţele şi să-mi deschid propria afacere. Faptul că niste amici de-ai mei aveau un atelier de încălţăminte a consituit un avantaj pentru mine”, ne-a declarat tânăra creatoare.

Divorţul i-a schimbat viaţa

Timp de cinci ani, Irina a fost căsătorită în România. După ce mariajul ei s-a destrămat, viaţa sa a luat o altă întorsătură. I-a fost greu iniţial, însă acesta a motivat-o să meargă înainte. „Afacerea m-a ajutat să trec mai uşor peste problemele . Am revenit la Chişinău şi m-am pus pe treabă. Am studiat procesul de creare a încălţărilor, am văzut care sunt şiretlicurile meseriei. Este o muncă foarte complicată a unei echipe de meşteri, o femeie nu s-ar descurca de una singură. Partea pe care o fac eu acum este accesorizarea”, susţine Irina.
Tânăra a crezut de la bun început în succesul afacerii sale. Iniţial şi-a promovat afacerea pe reţelele de socializare, astfel timp de doi ani a vândut pantofi în regim online. „Din vânzarea pantofilor mi-am făcut bugetul iniţial. Nu m-a susţinut nimeni, mai ales că nu am un iubit, am făcut totul de una singură”, ne-a mărturisit Irina.

300 de comenzi lunar

Procesul de comandare a încălţămintei nu e complicat. Toate mostrele cu materialul, calitatea acestuia şi culoarea sunt la îndemâna cumpărătorilor. „După ce este aleasă mărimea şi înălţimea tocului, în parcurs de zece zile încălţămintea este gata. Înălţimea tocului începe de la 6 cm, iar cel mai înalt este de 13. Au fost cazuri când domnişoarele şi-au dorit tocuri mai înalte, cum ar fi de 18 cm. Din păcate noi nu le-am putut ajuta”, declară creatoarea.
Preţul pantofilor începe de la 800 de lei şi ajunge la 1200. În cazul cizmelor de iarnă, preţul creşte până la 2000 de lei. „Am de gând să creez modele unicat, adică o singură mărime şi un model deosebit. Evident că preţul acestora va fi mai mare, însă domnişoara va putea fi sigură că doar ea va purta astfel de pantofi. Timp de o zi pot avea în mediu 15 comenzi, ceea ce însemnă circa 300 de comenzi pe lună”, menţionează Irina Băgireanu.

Evită negrul

Tânăra creatoare de încălțăminte planifică să-şi extindă afacerea, iar pentru aceasta vrea şă-şi deschidă un butic şi în centrul capitalei. „Vreau copii, familie, ca orice femeie. Dar consider că acum cel mai important lucru este afacerea mea. Visez şi la un atelier propriu la Chişinău. Îmi place să creez încălţăminte în culori vii, încerc să evit negrul. Lucrez doar cu piele naturală, inclusiv imprimeu de şarpe, de leopard şi de crocodil”, susţine tânăra, care spune că din veniturile pe care le obţine îşi permite să meargă în concediu şi să achite salariul contabilei, mamei, care o ajută, dar şi chiria buticului. „Sunt mulţumită că pot face faţă cheltuielilor”, adaugă Irina.

Încalță toate rudele

Creatoarea mărturiseşte că nu mai face faţă muncii de una singură, astfel că în curând îşi va mări statele de personal. „Din cauza volumului mare de lucru nu prea mai am timp pentru alte pasiuni de-ale mele. Nici măcar televizorul nu reuşesc să-l privesc. Prietenii şi rudele se încalţă tot din buticul meu, ceea ce înseamnă că muncesc şi pentru ei”, glumeşte tânăra.
Unele dintre clientele Irinei au ajuns să comande chiar şi câte 20 de perechi de pantofi la atelierul ei, iar cu unele cumpărătoare tânăra femeie de afaceri chiar s-a împrietenit.


Doina POPOV
Foto: APROPO Magazin