Rodica Tcaci coase scutece lavabile! FOTO

Rodica Tcaci coase scutece lavabile! FOTO

Rodica Tcaci, mamă a trei copii, şi-a pornit mica afacere dintr-o necesitate: căuta o soluţie pentru însănătoşirea fetiţei ei nou-născute, care făcuse o dermatită de scutec. Iar cum nu reuşea nicidecum să găsească un leac contra acestei boli, tânăra mămică şi-a amintit că auzise mai demult de faptul că pamperşii din comerț au o alternativă sănătoasă – scutecele lavabile. Din păcate, acestea nu puteau fi găsite în Republica Moldova, iar peste hotare costau destul de scump. Aşa că tânăra, croitoreasă de profesie, a decis să le coase chiar ea.

Doina POPOV

Rodica Tcaci (32 ani) este originară din satul Lozova, r. Străşeni. A absolvit Şcoala Profesională Polivalentă din Chişinău şi a devenit croitoreasă. Grija ei pentru copii, dar şi dorinţa de a câştiga un ban în plus, au determinat-o să confecţioneze scutece lavabile, utile atât pentru pielea fetiţei ei, cât şi pentru a altor bebeluşi din Republica Moldova şi nu numai.

„Nevoia m-a învăţat”

Rodica Tcaci a renunţat la scutecele obişnuite şi a învăţat să coase scutece lavabile odată cu naşterea celei de-a treia fetiţe,. “Ideea nu-mi aparţine, vine din Statele Unite, unde majoritatea mămicilor folosesc astfel de scutece pentru bebeluşii lor. Aventura mea a început chiar din primele săptămâni de viaţă ale mezinei mele, când fetiţa a făcut o dermatită puternică din cauza scutecelor de unică folosinţă. Mi-am amintit că auzisem undeva de scutece lavabile, dar, din păcate, la noi în ţară acestea nu erau de găsit. Atunci mi-am propus să le confecţionez singură. Partea proastă e că ele au la bază stofe speciale, care fac scutecul impermiabil şi absorbant, material pe care a trebuit să-l comand de peste hotare”, ne-a declarat croitoreasa.

Un scutec lavabil costă 200 de lei

Rodica Tcaci coase mai mult cu mâna şi doar din când în când foloseşte maşina de cusut – cadou de la naşii săi. Tânăra mămică ne-a comunicat că bebeluşul poate fi lăsat într-un astfel de scutec de la două până la patru ore. „ Preţul unui scutec constituie 200 de lei, iar confectionarea acestuia îmi ia până la două ore. Toate sunt de aceeaşi mărime, astfel că pot fi purtate de micuţi cu greutatea cuprinsă între 3 şi 17 kg.”, menţionează femeia, adăugând că deşi afacerea sa nu este o mină de aur, ea este mulţumită că poate lucra acasă, alături de copiii săi. „În timp ce îmi cresc copilaşii, reuşesc să fac şi un ban, ajutându-l astfel pe soţul meu”, declară ea.
Produsele Rodicăi Tcaci nu se vând în magazine, ea fiind cea care se ocupă şi de producere, şi de livrări.
Pe lângă scutecele lavabile, femeia mai confecţionează pernuţe pentru sâni şi absorbante intime lavabile pentru femei. Pentru toate produsele croitoreasa foloseşte aceleaşi stofe, pe care le aduce din SUA.

„Bebeluşul nu va simţi umezeala”

Rodica Tcaci ne-a explicat prin ce este mai bun un scutec lavabil decât unul de unică folosinţă. „Exteriorul scutecului este făcut dintr-un material care nu lasă umezeala să iasă în afara scutecului şi să ude hăinuţele copilului. În acelaşi timp, pielea micuţului respiră, ceea ce este foarte important. Pentru a avea un scutec eficient, iar bebeluşul să nu simtă umezeala, aleg stofa sintetică, care lasă umezeala să treacă în stratul interior, unde este absorbită graţiei pânzei absorbante de bambus”, spune ea. Femeia dă asigurări tuturor mămicilor că scutecele lavabile sunt mai bune ca cele de unică folosinţă, deoarece le-a încercat pe pielea propriului copil şi a scăpat de dermatită în doar câteva zile.

Vrea să-şi deschidă propriul atelier

Rodica Tcaci este mândră de succesul său şi de faptul că le poate oferi copiilor mai mult confort. „Singurele mele pasiuni sunt copiii şi cusutul. Ştiu că fetiţele mele au nevoie de grija, atenţia şi dragostea mea, iar lucrând acasă reuşesc să îmbin aceste două pasiuni, mai ales că soţul mă susţine în toate”, ne-a declarat femeia, care visează să-şi deschidă un mic atelier.*