Anatol Latîşev: „Mă tem că vine APOCALIPSA …”

Anatol Latîşev: „Mă tem că vine APOCALIPSA …”

De două săptămâni, sute de creştini protestează în faţa Palatului Republicii, cerând deputaţilor să nu aprobe Legea privind evidenţa electronică a cetăţenilor şi colectarea datelor personale. Printre protestatari, majoritatea cărora poartă sutane sau broboade pe cap, l-am întâlnit şi pe interpretul de muzică populară, Anatol Latîşev.

De 14 zile, Anatol Latîşev se roagă zi şi noapte în faţa Palatului Republicii, alături de creştinii care nu sunt de acord cu evidenţa electronică a cetăţenilor. Protestatarii refuză să accepte codul din 13 cifre în acte, pentru că îl consideră „satanic”. De cealaltă parte, autoritățile susţin că toţi cetăţenii care refuză acest cod din motive religioase îşi pot perfecta în continuare documente provizorii. Cu toate acestea, Anatol Latîşev nu este de acord cu decizia autorităţilor şi consideră că „toţi oamenii cu bună credință ar trebuie să iasă la protest pentru a-şi salva sufletul şi a nu pierde Sfântul Botez”.

Pierderea Sfântului Botez

„Toate animalele poartă cipuri, iar acum ni le vor pune şi nouă, creştinilor. Astăzi trăim zilele apocaliptice despre care a scris acum 2 mii de ani Sfântul Ioan Gură de Aur. Trupul este muritor, dar sufletul este dat de Bunul Dumnezeu şi noi trebuie să luptăm ca el să fie salvat și să ajungă în Rai. Cei care vor accepta această lege vor pierde Sfântul Botez, iar în loc de nume vor purta coduri, cifre. Cu toții vor avea de suferit, căci vor deveni un obiect fără suflet și fără de mântuire. Dumnezeu ne-a lăsat oportunitatea de a alege pâinea ori crucea, iar noi, cei care protestăm, alegem crucea”, a declarat Anatol Latîșev pentru APROPO.

„Venirea lui Antihrist …”

Întrebat dacă nu i se pare exagerată cauza pentru care protestează, mai ales că atât el, cât și majoritatea slujitorilor bisericii aflați în fața Palatului Republicii, dețin automobile de lux și telefoane de ultimă generație, care sunt înregistrare electronic, interpretul ne-a asigurat că va veni și ziua în care toți cei care îi vor fi devotați lui Hristos vor fi nevoiți să renunțe la toate tehnologiile. Atunci va renunţa şi el. „Sunt de acord cu dvs. Cea mai mare problemă pentru societatea noastră este aceea că diavolul ne face conforturi și ne oferă numeroase posibilități, iar noi, fără să ieșim din casă, hotărâm unele probleme. Cu siguranţă, va veni și ziua când va trebui să renunțăm la mașini, telefoane și calculatoare. Nu toți slujitorii bisericii se vor mântui în Rai, la fel cum nu toți muritorii de rând vor ajunge în Iad”, precizează cântărețul.
Anatol Latîșev este ferm convins de faptul că aprobarea legea privind evidența electronică a cetățenilor va grăbi venirea lui Antihrist atât la conducerea statului, cât şi a bisericii.

Nu este susținut de colegii de scenă

De când protestează, interpretul nu a fost contactat de niciun coleg de breaslă care să-l încurajeze sua să-l critice. Cântărețul afirmă că de când s-a mutat cu traiul la Chișinău a mers la toate cele 35 de biserici din capitală şi, spre regretul său, a descoperit că „artiștii noștri vin la lăcașurile sfinte doar pentru a sfinți pasca”. „Celebritatea este bună, iar artiștilor le place să aibă parte de ea. La sigur, Dumnezeu îi va întreba de câte ori au fost la biserică pentru a lua Sfânta Împărtășanie, dacă au vizitat vreun năcăjit și dacă au făcut acte de caritate. Cu regret spun acest lucru, dar de când protestez, n-am fost contactat de nici unul dintre colegii de breaslă care să-mi spună că-mi este alături. Din păcate, ei, cu titlurile și distincțiile lor, stau chitic”, spune indignat Anatol Latîșev.

Doarme în cort

Cu toate că stă zi de zi la proteste și doarme în corturile instalate în preajma Palatului Republicii, interpretul de muzică populară trece pe acasă pentru a face baie și a-şi schimba hainele. Familia şi rudele cântăreţului nu au ieşit la proteste, iar în pofida acestui fapt, Anatol Latîşev ne-a spus ei îi sunt alături şi-l susţin.
„N-am ieşit în piaţă ca să le rupem capurile deputaţilor noştri, ci să ne rugăm pentru ca legea să nu fie promulgată. Chiar dacă va fi aprobată şi nu se vor ţine cont de doleanţele noastre, noi personal vom refuza cipul din 13 cifre”, a conchis Anatol Latîşev.
Precizăm că timp de nouă ani, Anatol Latîşev a jertfit pentru ctitoria unei biserici în satul de baştină, Dobrogea Nouă, r. Sângerei.
Lena NEGRU