Descoperire epocală a unei echipe de specialişti, într-o mumie veche de 5.300 de ani. Te vei cutremura!

Misterul lui Otzi, celebrul “om al gheţurilor” descoperit în Italia, în anul 1991, oferă tot mai multe indicii cercetătorilor despre cum trăiau oamenii în urmă cu mai bine de 5.300 de ani. Zilele trecute, specialiştii au anunţat că au găsit în mumia lui Otzi celule roşii din sânge, care sunt esenţiale pentru a scoate la iveală noi detalii despre supravieţuirea speciei umane în acele veacuri.

“Am reuşit să extragem celule roşii din corpul lui Otzi, ceea ce înseamnă că am identificat cel mai vechi sânge din lume”, se mândreşte Albert Zink, unul dintre specialişti. Remarcabil conservată în gheaţă, mumia conţine încă fragmente de ţesut intact şi chiar elemente ale sistemului nervos, dar, până de curând, cercetătorii nu descoperiseră urme de sânge. Iniţial, aceştia au crezut că sângele lui Otzi s-a distrus de-a lungul timpului, până când, în urma unor teste mai evoluate, s-au descoperit urme de reziduuri sangvine în numeroasele sale răni. Însă, la 5.300 de ani de la moartea violentă a lui Otzi, precedată de o lungă agonie, nu putuse fi identificată nici o celulă sangvină intactă. Antropologul Albert Zink. Un arheolog egiptean le-a sugerat specialiştilor din Germania şi Italia să aibă grijă cum tratează trupul lui Otzi, căci, în ultimii 20 de ani, şapte oameni au pierit în circumstanţe ciudate după ce au intrat în contact cu acest trup mumificat. “E posibil ca Otzi să fi fost vreun şaman care se afla pe gheţar pentru diverse incantaţii, iar blestemul ar putea fi real, exact ca la mumiile egiptene”, a spus arheologul din Cairo, citat de libertatea.ro.

20 de oameni au murit din cauza faraonilor?

Legenda conform căreia mormintele faraonilor egipteni poartă blesteme cumplite împotriva tuturor celor care îndrăznesc să le deschidă şi care tulbură astfel somnul celor trecuţi pe tărâmul celălalt constituie un subiect extrem de discutat. Spre exemplu, pe pereţii mormântului faraonului Tutankamon, hieroglifele spun că oricine va intra în acea încăpere va avea un sfârşit cumplit. Asta s-a şi întâmplat cu cel puţin 20 de oameni care au venit în contact cu mumia descoperită în 1923. Unii au murit din cauza unor banale înţepături de insecte, alţii au pierit în urma unor accidente stupide, alţii s-au sinucis, potrivit presei din acele vremuri.

Vizualizări: 1411

Comentează